Το Ισραήλ κατεδάφισε παλαιστινιακό σχολείο – Σκληρή καταδίκη από Ε.Ε.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι το κτίριο, που βρίσκεται περίπου 2 χλμ. από τη Βηθλεέμ, είχε κατασκευαστεί παράνομα και ισραηλινό δικαστήριο «διέταξε την κατεδάφισή του»

Οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν ένα παλαιστινιακό σχολείο στην κατεχόμενη Δυτική Oχθη σήμερα, Κυριακή, προκαλώντας σκληρή καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η COGAT, παράρτημα του ισραηλινού στρατού, ανέφερε σε δήλωση ότι το κτίριο, που βρίσκεται περίπου 2 χλμ. από τη Βηθλεέμ, είχε κατασκευαστεί παράνομα και «διαπιστώθηκε ότι ήταν επικίνδυνο για την ασφάλεια οποιουδήποτε σπουδάζει εκεί ή το επισκέπτεται». Το ισραηλινό δικαστήριο «διέταξε την κατεδάφισή του».

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα παλαιστινιακά εδάφη, στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, ανέφερε ότι είναι «σοκαρισμένη» από την κατεδάφιση του σχολείου, που, όπως είπε, θα επηρεάσει 60 παιδιά. Η κατεδάφιση ήταν «παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου», «θα αυξήσει τα δεινά του παλαιστινιακού πληθυσμού και θα κλιμακώσει περαιτέρω ένα ήδη τεταμένο περιβάλλον», ανέφερε η αντιπροσωπεία της Ε.Ε.

Το Ισραήλ κατεδάφισε παλαιστινιακό σχολείο – Σκληρή καταδίκη από Ε.Ε.-1
Τα ισραηλινά μηχανήματα επί το έργον. (©Reuters)

Η COGAT είπε ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είχε αρνηθεί πολλές προσπάθειες από τις ισραηλινές αρχές να συμμετάσχουν σε διάλογο για την κατάσταση της κατασκευής πριν από την επιβολή της κατεδάφισης.

Μαθητές και μάρτυρες είπαν ότι το κτίριο είχε καταστραφεί, ισοπεδώνοντας πλήρως το σχολείο που κάποτε βρισκόταν εκεί.

«Ετοιμαστήκαμε να έρθουμε στο σχολείο και όταν φτάσαμε δεν το βρήκαμε», είπε ο μαθητής Μοχάμεντ Ιμπραήμ στο Reuters. «Θέλουμε σχολείο σήμερα! Θέλουμε να σπουδάσουμε, αν οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίσουν να κατεδαφίζουν, εμείς θα συνεχίσουμε να χτίζουμε».

Μάρτυρες είπαν επίσης ότι το περιεχόμενο του κτιρίου κατασχέθηκε. «Κατέστρεψαν το σχολείο και τα πήραν όλα μαζί τους», είπε στο Reuters κάτοικος και μάρτυρας, του οποίου ο εγγονός ήταν μαθητής στο σχολείο. «Ολη την επίπλωση την έβαλαν σε φορτηγά και την απομάκρυναν».

Το Ισραήλ έχει επικαλεστεί συχνά την έλλειψη οικοδομικών αδειών, που οι Παλαιστίνιοι και οι οργανώσεις δικαιωμάτων λένε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτηθούν, καταστρέφοντας παλαιστινιακές δομές στη Δυτική Όχθη, μια περιοχή που κατέλαβε στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967.

Το Ισραήλ κατεδάφισε παλαιστινιακό σχολείο – Σκληρή καταδίκη από Ε.Ε.-2
Οι Παλαιστίνιοι αντιδρούν στις ισραηλινές δυνάμεις που κατεδάφισαν το σχολείο στη Δυτική Οχθη. (©Reuters)

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν οι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Εβραίοι έποικοι εκεί, μαζί με Ισραηλινούς στρατιώτες, να εγκαταλείψουν τα κατεχόμενα εδάφη. Το Ισραήλ αρνείται τέτοιες σαρωτικές αποσύρσεις, επικαλούμενο ιστορικούς ισχυρισμούς για τα βιβλικά εδάφη.

Το υπουργείο Παιδείας της Παλαιστινιακής Αρχής χαρακτήρισε την κατεδάφιση «ειδεχθές έγκλημα» και είπε ότι «οι μαθητές του σχολείου θα στερηθούν τη δωρεάν, ασφαλή και σταθερή εκπαίδευσή τους, όπως τα παιδιά στον υπόλοιπο κόσμο».

Ισραηλινή επίσημη πηγή είπε στο Reuters ότι η διαμάχη για την ασφάλεια του κτιρίου είχε διαρκέσει έξι χρόνια και ότι ένα κοντινό σχολείο θα απορροφήσει τους μαθητές που εκτοπίστηκαν από την κατεδάφιση.

Πηγή: Reuters

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα