Edouard Husson. /Réseau International

 Μετάφραση Μ.Στυλιανού

Η Angela Merkel πιάστηκε σαν παιδί, με το χέρι στο βάζο της μαρμελάδας, από τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Καρλσρούη. 

Την περασμένη Παρασκευή, η Καγκελάριος θέλησε να επιταχύνει τη διαδικασία επικύρωσης του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης από τη Βουλή των κρατών της ομοσπονδίας για να μπορέσει να υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την προσχώρηση της Γερμανίας στο σχέδιο πριν από το Πάσχα και να θέσει το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης ενώπιον τετελεσμένου γεγονότος. 

Οι δικαστές δεν βρέθηκαν καθόλου πρόθυμοι και το απόγευμα της Παρασκευής επιβεβαίωσαν ότι θα εξετάσουν την καταγγελία που υπέβαλαν περισσότεροι από 2.000 πολίτες, οι οποίοι θεωρούν την εξουσιοδότηση στην ΕΕ να επωμισθεί τα χρέη αντίθετη με τις Ευρωπαϊκές συνθήκες. Η κ. Merkel έχει σίγουρα χάσει την εύνοια της μοίρας.

Ένας κεραυνός το απόγευμα της Παρασκευής, τον οποίο ο γαλλικός Τύπος δεν φιλοτιμήθηκε να επισημάνει: 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, Ανώτατο Δικαστήριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Steinmeier, να αναβάλει την υπογραφή της προσχώρησης της Γερμανίας στο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, μετά την ψηφοφορία της Ομοσπονδιακής Βουλής (Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο) και του Bundesrat (Βουλή των Κρατών).                                                                        Στην πραγματικότητα, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, κατατέθηκε αίτηση ενώπιον του Δικαστηρίου της Καρλσρούης, υπογεγραμμένη από περισσότερους από 2.000 πολίτες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, που κρίνουν ασυμβίβαστη με τις ευρωπαϊκές συνθήκες την άδεια που δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάληψη χρεών εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Δεν επιτιθέμεθα στις δαπάνες, αλλά στη χρηματοδότησή τους κατά παράβαση της Συνθήκης μέσω ενός είδους ευρωομολόγων για τα οποία η Γερμανία θα ήταν από κοινού υπεύθυνη», δήλωσαν οι καταγγέλλοντες, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό με κάθε κράτος μέλος να παρέχει στην ΕΕ τα απαραίτητα κονδύλια στη δική του γραμμή συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της ΕΕ. «Αυτή θα είναι η κανονική οδός στο πλαίσιο της συνθήκης. Αντ’ αυτού, η Επιτροπή καταχράται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τον Κορωναϊό για να χρεώσει την ΕΕ.»

Μέχρι στιγμής, τίποτα δεν προκαλεί έκπληξη: τα διαδοχικά ποσοτικά σχέδια χαλάρωσης της ΕΚΤ έχουν επίσης αποτελέσει αντικείμενο προσφυγών στο δικαστήριο της Καρλσρούης στο παρελθόν ή πιο πρόσφατα.

Η Άνγκελα Μέρκελ θέλησε να παρακάμψει το Συνταγματικό Δικαστήριο. 

                                                                                                                          Αυτό που εξέπληξε τους παρατηρητές, ωστόσο, ήταν η διατύπωση της  απόφασης του Δικαστηρίου: 

«Διατάσσεται ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας να αναστείλει την επικύρωση της απόφασης του [Ευρωπαϊκού] Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με το σύστημα ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (…) μέχρι την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Λόγοι:

“Η αιτιολογική έκθεση θα υποβληθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία ».

Τι συνέβη;  Η κορυφαία γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, εξανέστη με την “έλλειψη κινήτρων”, και καταλόγισε στο Συνταγματικό Δικαστήριο έλλειψη σοβαρότητας. Στην πραγματικότητα, το Δικαστήριο της Καρλσρούης βρέθηκε στην ανάγκη να σπεύσει την Παρασκευή. Και τούτο επειδή η γερμανική κυβέρνηση είχε, χωρίς προειδοποίηση, επισπεύσει την ψηφοφορία του κειμένου από το Bundesrat, το κοινοβούλιο των κρατιδίων, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάιο. Θα ήταν πιο δύσκολο για το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης να γνωμοδοτήσει αρνητικά σχετικά με τους όρους του σχεδίου ανάκαμψης μετά την επίσημη επικύρωση του γερμανικού κράτους. Σε αυτό προσπάθησαν να παίξουν η κ. Μέρκελ και η κυβέρνησή της. Εξ ου και η εξαιρετικά ταχεία αντίδραση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο είχε μόνο λίγες ώρες για να αντιδράσει και ανέβαλε τη σύνταξη του σκεπτικού, με την αιτιολόγηση..

 Για την κ.Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε σε μια φιλοκαθεστωτική οικογένεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της (ανατολικής)Γερμανίας και που συνηθίζει τις ξαφνικές αποφάσεις και το να θέτει τους δημόσιους παράγοντες ενώπιον τετελεσμένων, το κράτος δικαίου είναι κάτι που πάντα δυσκολευόταν να συνηθίσει.

Σε αυτήν την περίπτωση όμως, οι δικαστές της Καρλσρούης αντέδρασαν έγκαιρα, πολύ γρήγορα για μια καγκελάριο στο τέλος της βασιλείας της και η οποία, αυτόν τον καιρό, φέρνει κυριολεκτικά γρουσουζιά στους πολιτικούς της συμμάχους -όπως επαναλαμβάνουμε τακτικά στο Courier des Stratèges. 

Πηγή: https://lecourrierdesstrateges.fr 

https://www.militaire.gr/to-eyropaiko-schedio-anakampsis-sto-germaniko-quot-psygeio-quot/