Το ελληνικό καλοκαίρι της Νταλιντά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ήταν 47 ετών η γεννημένη στο Κάιρο Νταλιντά, το καλοκαίρι του 1980, όταν ο επιδέξιος φωτογραφικός φακός σκηνοθετούσε ένα τυπικά μεσογειακό στιγμιότυπο σε κάποιον προνομιακό και καλά φυλασσόμενο προορισμό της Κρήτης. Η διάσημη τραγουδίστρια, με την τεράστια καριέρα στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη, λειτουργεί εδώ ως άτυπη πρέσβειρα του ελληνικού τουρισμού: στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, το αστέρι της Νταλιντά λάμπει ξανά ύστερα από μια σύντομη υποχώρηση του ελαφρού τραγουδιού και της δικής της επιρροής την εποχή της παντοδυναμίας της ροκ.

Το 1980 αρκούσε μια φωτογράφιση ενός σταρ για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό περιοδικό ή τα γυρίσματα μιας ταινίας για να απογειώσει τις μετοχές ενός τουριστικού προορισμού. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η πρώτη επίσκεψη της Νταλιντά στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε μέσα από τις μαρτυρίες του Γιώργου Παπαστεφάνου και του Γιάννη Πετρίδη ότι η διάσημη ερμηνεύτρια είχε βρεθεί στην Αθήνα τρία καλοκαίρια νωρίτερα, τον Ιούνιο του 1977, καλεσμένη της ΕΡΤ, ενώ είχαν προηγηθεί συναυλίες της στη Θεσσαλονίκη και την πρωτεύουσα.

Στην εποχή πριν από τα βίντεο κλιπ οι εμφανίσεις στα τηλεοπτικά στούντιο ήταν εκ των ων ουκ άνευ για την προβολή των ανερχόμενων αλλά και των μεγάλων σταρ του πενταγράμμου. Οι δύο Έλληνες οικοδεσπότες της έχουν γράψει για την απλότητα της Νταλιντά αλλά και για τη μάλλον μελαγχολική της διάθεση. «Αυτό που θυμάμαι από εκείνες τις ημέρες», έχει γράψει ο Γιάννης Πετρίδης, «είναι ότι, παρόλο που ήταν πολύ ευχάριστη στη συμπεριφορά της, υπήρχε μια διάχυτη μελαγχολία στα μάτια της». Στις 3 Μαΐου 1987, η Νταλιντά βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της, έχοντας λάβει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. «Η ζωή μου άρχισε να γίνεται ανυπόφορη. Συγχωρέστε με». ■
Κ “Καθημερινή”
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα