ΤΟ ΕΘΝΟΣ, ΝΑΙ, ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αρχιμ. Βαρθολομαίου Αντωνίου- Τριανταφυλλίδη (*)

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, μας προσκαλεί να θυμηθούμε.
Να συναντηθούμε με τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν τους Έλληνες στην ελευθερία τους.
Να γνωριστούμε ξανά με τους Πρωταγωνιστές τηςΕπαναστάσεως του 1821. Με όλες και όλους, που, έχοντας συνείδηση της διαχρονικής συνέχειας του Ελληνισμού, προάσπισαν με ακλόνητο πάθος την ελληνορθόδοξη πίστη και την ελληνική γλώσσα.Εκείνους, δηλαδή, που με αυταπάρνηση έδωσαν τη ζωή τους «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία».

Το 2021 μας δίνει την ευκαιρία, όχι απλώς να αναφέρουμε ότι συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Όχι μόνο να αποδώσουμε την οφειλομένη τιμή στους Αγωνιστές της,  αλλά και να μελετήσουμε σε αυτή την πολύπλευρη- πνευματική, υγειονομική και οικονομική- κρίση, την Τουρκοκρατία και το 1821, αντλώντας πολύτιμα διδάγματα. Από εκεί θα αδράξουμε την ελπίδα. Με την ιστορική γνώση θα αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.Θα θυμηθούμε πάνω σε ποιά θεμέλια και σε ποιές αξίες το Ελληνορθόδοξο Γένος διατήρησε τη συνείδησή του, υπό πολύ δυσκολότερες από τις σημερινές συνθήκες ζωής.

Όπως είπε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, την 1η Οκτωβρίου 2020, στην παρουσίαση των δράσεων που έχει διοργανώσει η Εκκλησία της Ελλάδος για το 2021, δεν είναι ένας μονοσήμαντος εορτασμός αλλά «είναι ο εορτασμός της ενότητάς μας. Είναι ο εορτασμός της αυτοσυνειδησίας μας. Είναι ο εορτασμός του αναλογισμού της ταυτότητάς μας. Είναι ο εορτασμός της Ελλάδος μας, όλων των Ελλήνων και των φιλελλήνων».

Στο πλαίσιο αυτό, για το 2021,  η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδοςπροετοιμάζει261 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, με αντικείμενο την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων, των προσώπων του Αγώνα, την προσφορά της Εκκλησίας, των κληρικών και των λαϊκών μελών Της, όλων των Ελλήνων, καθώς και την επαναφορά του μηνύματος της Επαναστάσεως, το οποίο φωτίζει ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας.

Επιπλέον, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει, ήδη από το 2012, πραγματοποιήσει 9 από τα 10 προγραμματισμένα Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια, με αντικείμενο το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός.  Τα Πρακτικά δε των 8 Συνεδρίων έχουν εκδοθεί και στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2020 θα εκδοθούν και οι 2 τελευταίοι Τόμοι.

Το 10ο και τελευταίο Συνέδριο πρόκειται να διεξαχθεί διαδικτυακά την 27η και 28η Νοεμβρίου 2020, με θέμα την «Επίδραση του 1821 στη Λογοτεχνία και τις Τέχνες». Όποιος επιθυμεί, μπορεί να το παρακολουθήσει ζωντανά μέσω του διαδικτυακού τόπου: www.ekklisia1821.gr και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram, ΥouΤube) που έχουν δημιουργηθεί για την προβολή των Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεών μας.

Είναι, πιστεύω, το 2021 μία ανεπανάληπτη ευκαιρία ιστορικής και πνευματικής αφυπνίσεως. Μία ευκαιρία, που παρά τις όποιες δυσκολίες, δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί. Και τούτο, για να μην επιβεβαιωθεί η ρήση του αειμνήστου φιλοσόφου, Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και μέλους της ενοριακής μας κοινότητας στην Πλάκα, Κωνσταντίνου Τσάτσου: «Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι λαός που δεν έχει μέλλον».

* Ο Αρχιμ. Βαρθολομαίος Αντωνίου- Τριανταφυλλίδης είναι Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος- Ι. Προϊστάμενος Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος του «Κοττάκη», στην Πλάκα

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα