Το αφεντικό των Ρώσων μισθοφόρων λέει ότι το Μπαχμούτ είναι σχεδόν περικυκλωμένο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μέλη του ουκρανικού Στρατού ετοιμάζονται να πυροβολήσουν με οβίδα στην πρώτη γραμμή, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, κοντά στην πόλη Bakhmut, στην περιοχή του Ντόνετσκ, Ουκρανία, 2 Μαρτίου 2023. REUTERS/Oleksandr Ratushniak

CHASIV YAR, Ουκρανία, 3 Μαρτίου (Reuters) – Ρώσοι στρατιώτες και μισθοφόροι έκλεισαν τις τελευταίες οδούς πρόσβασης στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Bakhmut την Παρασκευή, στο κατώφλι της πρώτης μεγάλης νίκης της Μόσχας εδώ και μισό χρόνο μετά τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου.

Ο επικεφαλής του ρωσικού ιδιωτικού στρατού Wagner είπε ότι η πόλη, η οποία έχει καταστραφεί, είναι πλέον σχεδόν πλήρως περικυκλωμένη, με μόνο μία διαδρομή να έχει μείνει ανοιχτή για τα στρατεύματα της Ουκρανίας.
Δημοσιογράφοι του Reuters δυτικά της πόλης είδαν Ουκρανούς να σκάβουν νέα χαρακώματα για αμυντικές θέσεις και ο διοικητής μιας ουκρανικής μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών εντός της πόλης είπε ότι είχε λάβει εντολή να αποσυρθεί.

Η νίκη στο Μπαχμούτ, με πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, θα έδινε στη Ρωσία την πρώτη μεγάλη επιβράβευση μιας δαπανηρής χειμερινής επίθεσης, αφού κάλεσε στα όπλα εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους πέρυσι. Λέει ότι θα ήταν ένα σκαλοπάτι για την κατάληψη της γύρω περιοχής του Ντονμπάς, ένας σημαντικός πολεμικός στόχος.
Η Ουκρανία ανακατέλαβε εδαφικές εκτάσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αλλά οι δυνάμεις της βρίσκονται σε άμυνα εδω και τρεις μήνες. Λέει ότι η πόλη έχει μικρή στρατηγική αξία, αλλά ότι οι τεράστιες απώλειες εκεί θα μπορούσαν να καθορίσουν την πορεία του πολέμου.

Το αφεντικό της Wagner Yevgeny Prigozhin, εμφανιζόμενος με στολή μάχης σε ένα βίντεο που γυρίστηκε σε μια ταράτσα, προέτρεψε τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy να διατάξει υποχώρηση από τον Bakhmut για να σώσει τη ζωή των στρατιωτών του.
“Μονάδες της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner έχουν πρακτικά περικυκλώσει τον Bakhmut. Μόνο μία διαδρομή (για έξοδο) έχει απομείνει”, είπε. «Οι τσιμπίδες κλείνουν».

Η κάμερα έδειξε τρεις συλληφθέντες Ουκρανούς -έναν ηλικιωμένο με γκρίζα γένια και δύο αγόρια- να ζητούν να τους επιτραπεί να πάνε σπίτι τους. Από ορατά κτίρια, το Reuters διαπίστωσε ότι το βίντεο γυρίστηκε στην Paraskoviivka, ένα χωριό 7 χλμ. (4,3 μίλια) βόρεια του κέντρου του Bakhmut.

Και οι δύο πλευρές λένε ότι έχουν προκαλέσει καταστροφικές απώλειες στο Bakhmut. Το Κίεβο είπε ότι οι δυνάμεις του εξακολουθούν να αντέχουν εκεί, ενώ αναγνώρισε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί αυτήν την εβδομάδα.

Ο Volodymyr Nazarenko, αναπληρωτής διοικητής της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας, δήλωσε στο ουκρανικό NV Radio ότι η κατάσταση ήταν «κρίσιμη», με τις μάχες να διεξάγονται « όλο το εικοσιτετράωρο».

“Δεν λαμβάνουν υπόψη τις απώλειές τους στην προσπάθεια να καταλάβουν την πόλη με επίθεση. Το καθήκον των δυνάμεών μας στο Μπαχμούτ είναι να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες απώλειες στον εχθρό. Κάθε μέτρο ουκρανικής γης κοστίζει εκατοντάδες ζωές στον εχθρό.” είπε.

“Χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερα πυρομαχικά. Υπάρχουν πολύ περισσότεροι Ρώσοι εδώ από τα πυρομαχικά που έχουμε για να τους καταστρέψουμε”.

Ο διοικητής μιας ουκρανικής μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών που δραστηριοποιείται στο Μπαχμούτ, Ρόμπερτ Μπρόβντι, ο οποίος ακούει στο όνομα «Μαντγιάρ», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η μονάδα του έλαβε εντολή από τον στρατό να αποσυρθεί αμέσως από την πόλη.

Είπε ότι πολεμούσε εκεί για 110 ημέρες.

Ο Σόλτς στην Ουάσιγκτον
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επρόκειτο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν την πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Γερμανία κατασκευάζει τα άρματα μάχης Leopard που αναμένεται να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας νέας ουκρανικής τεθωρακισμένης δύναμης όταν φτάσουν αργότερα φέτος.

Ο Scholz έχει επικριθεί από ορισμένους δυτικούς συμμάχους για την προσεκτική δημόσια στάση του στο θέμα του εξοπλισμού της Ουκρανίας, αν και έχει κάνει μια δραματική αλλαγή στην πολιτική της χώρας του που ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης ενέργειας της Ρωσίας τις παραμονές του πολέμου.

Η Ουάσιγκτον θα ανακοινώσει το τελευταίο της πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα περιλαμβάνει κυρίως πυρομαχικά και τεθωρακισμένα οχήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει σχεδόν 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα στην Ουκρανία από την εισβολή.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα