Τούρκος αναλυτής: Πρώτα θα καταστρέψουμε τις βάσεις της ελληνικής αεροπορίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

10 Νοεμβρίου 2010

«Δεν πρέπει να εμπιστεύονται κανέναν, κανείς δεν θα μπορέσει να σώσει την Ελλάδα από τα χέρια της Τουρκίας», δήλωσε ο αναλυτής και καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών Eray Gucluer στο CNN Turk.

Τον περασμένο Ιούνιο είχε ζητήσει τον «ναυτικό αποκλεισμό των ελληνικών νησιών» από τις τουρκικές δυνάμεις, ως αντίδραση στη στρατιωτικοποίησή τους από την Ελλάδα. Τώρα προκλητικά ισχυρίζεται ότι σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα, η Τουρκία – «στο πρώτο στάδιο» όπως λέει – θα καταστρέψει τις βάσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο καθηγητής του Τμήματος Στρατηγικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Altinbas, Eray Gucluer, μιλώντας στο CNN Turk αναφέρθηκε στο σενάριο μιας πιθανής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, που πρωταρχικός στόχος της θα είναι η καταστροφή βάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας για να αποτραπεί η απογείωση των ελληνικών μαχητικών. .

«Στη σύγκρουση, ως Τουρκία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ας το πούμε και αυτό, μέσα σε λίγες μέρες, με τα πυρά και τους ελιγμούς της επιχείρησης, θα έχουμε εξασφαλίσει την υπεροχή μας στην κατάσταση. Με άλλα λόγια, η πρωτοβουλία θα περάσει πολύ σύντομα στα χέρια μας» υποστήριξε ο Gucluer, συνεχίζοντας: «Και η απάντηση στο πώς μπορεί να γίνει αυτό είναι κλασική. Με άλλα λόγια, βλέποντας τις στρατιωτικές και αμυντικές μας δυνατότητες, σε πρώτο στάδιο, τα αεροδρόμια της Ελλάδας θα αχρηστευτούν».

Στη συνέχεια, ο Τούρκος αναλυτής εξηγεί ότι η καταστροφή των ελληνικών αεροδρομίων θα οδηγήσει σε «παράδοση, εξουδετέρωση ή κατάρριψη» ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών. «Όταν λοιπόν αυτές οι αεροπορικές βάσεις εξουδετερωθούν και τα αεροπλάνα δεν μπορούν να απογειωθούν, τι θα κάνουν; Δεν θα μπορούν να απογειώσουν τα αεροπλάνα τους, και όσοι πετούν τι θα συμβεί; Ή θα παραδοθούν ή θα εξουδετερωθούν, θα καταρριφθούν. Με άλλα λόγια, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα βρεθεί σε αυτή την παράδοξη κατάσταση».

Έχοντας στην οθόνη έναν χάρτη της Ελλάδας, όπου τα νησιά του Αιγαίου παρουσιάζονται με τουρκικά ονόματα, ο Gucluer καταλήγει με μια προειδοποίηση ότι: «κανείς δεν θα μπορέσει να σώσει την Ελλάδα από τα χέρια της Τουρκίας», ενώ υποκριτικά εκφράζει την επιθυμία να μην υπάρξει σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών…

en.protothema.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. παιχνιδάκι δηλαδή. Απορώ γιατί δεν το χουν κάνει μέχρι τώρα. Μήπως επειδή θα πρέπει να περάσουν πάνω απο όλη την αεράμυνα όπου δεν θα μείνει φτερό για φτερό; Πάντως επειδή οι στρατιωτικές βάσεις είναι σίγουρα στόχοι ίσως θα ήταν καλή ιδέα κάποια ελληνικά Rafale να προστατεύονται σε Γαλλικές βάσεις ώστε να μπορούν να απογειωθούν με ασφάλεια για παν ενδεχόμενο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα