Τούρκοι απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί θεωρούν ότι είναι απομακρυσμένο ενδεχόμενο το θερμό επεισόδιο – Δείτε τι προτείνουν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Του Νίκου Στέλγια
Η Τουρκία πρέπει να εστιάσει στην ανακήρυξη της δικής της ΑΟΖ και στον διάλογο με την Αίγυπτο, εισηγούνται πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

Η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριγιέτ» σήμερα φέρνει στο προσκήνιο ένα αξιοσημείωτο δημοσίευμα, το οποίο εμπεριέχει την γνώμη και τις προτάσεις πρώην υψηλόβαθμων στελεχών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) για την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρώην διοικητές του Πολεμικού Ναυτικού και των Χερσαίων Δυνάμεων του TSK αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στα ελληνοτουρκικά στην περιοχή της Α. Μεσογείου. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν για τους χειρισμούς της στα ζητήματα που αφορούν την συγκεκριμένη περιοχή, οι εν αποστρατεία στρατηγοί και ναύαρχοι θεωρούν ότι στην νέα περίοδο η Άγκυρα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της σε δυο εγχειρήματα: Την δημιουργία της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και την βελτίωση των σχέσεων και του διαλόγου με την Αίγυπτο.

Σε αναζήτηση εναλλακτικών

Ο εν αποστρατεία στρατηγός των Χερσαίων Δυνάμεων του TSK, Ναίμ Μπαμπούρογλου, ο οποίος σήμερα είναι καθηγητής στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Αϊντίν της Κωνσταντινούπολης, εστιάζει σε σειρά εξελίξεων που το τελευταίο διάστημα έδωσαν διαστάσεις στην περιφερειακή απομόνωση της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ προχωρούν στην σύσφιξη των σχέσεων τους με τους Κούρδους και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο στρατηγός προβάλλει την άποψη ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν την Κύπρο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ. Για να «απαντήσει» σε τέτοιου είδους κινήσεις που στρέφονται εναντίον της, σύμφωνα με τον κ. Μπαμπούρογλου η Τουρκία πρέπει να έρθει άμεσα σε συνεννόηση με την Ρωσία στο ζήτημα της Λιβύης και να εστιάσει στο «soft power» που διαθέτει η χώρα.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο εν αποστρατεία ναύαρχος, Πρώην Διοικητής του Τουρκικού Πολεμικού Στόλου, Νουσρέτ Γκιουνέρ, εισηγείται στην τουρκική κυβέρνηση την απομάκρυνση από την σκληρή, μιλιταριστική ρητορική και την εστίαση της προσοχής στην δημιουργία της τουρκικής ΑΟΖ. Παρόμοια είναι και η άποψη του εν αποστρατεία Συνταγματάρχη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Μπορά Σερντάρ, ο οποίος προτείνει την διαπραγμάτευση στον άξονα Άγκυρας-γειτονικών πρωτευουσών με βάση την νέα τουρκική ΑΟΖ.

Διάλογος με Κάιρο

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί τάσσονται υπέρ της άμεσης βελτίωσης του συνολικού κλίματος στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις. Ο εν αποστρατεία ναύαρχος Τουρκέρ Έρτουρκ θεωρεί ότι η νέα συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου αφήνει περιθώρια συνεννόησης στον άξονα Άγκυρας-Κάιρου. Επίσης, ο ναύαρχος διαφωνεί με το Σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν πρόκειται να ελέγξει ποτέ ολόκληρη την χώρα. Την άποψη του κ. Έρτουρκ συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό και ο εν αποστρατεία ναύαρχος Σεμίχ Τσετίν.

Αποκλείουν το θερμό επεισόδιο

Τέλος, ένας από τους εμπνευστές του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα», ο εν αποστρατεία ναύαρχος Τζεμ Γκιούρντενιζ επισημαίνει ότι την παρούσα στιγμή αποκλείει το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιον, απέναντι στις νέες τουρκικές κινήσεις και εργασίες, η Ελλάδα θα πράξει με γνώμονα την κοινή λογική και την ψυχραιμία.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα