Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ελληνοκυπριακή πλευρά αυξάνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Για «μονομερείς δραστηριότητες» της πλευράς των Ελληνοκυπρίων που «παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» και «απειλούν την ειρήνη» στην Αν. Μεσόγειο, κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικό ΥΠΕΞ, με το βλέμμα στραμμένο στις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με «τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες των Ελληνοκυπρίων στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου ΕξωτερικώνΤανζού Μπιλγκίτς, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι αδύνατον οποιαδήποτε χώρα, εταιρεία ή πλοίο να συμμετάσχει σε δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδειά μας. Δεδομένου ότι αυτές οι δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής διοικησης νότιας Κύπρου διεξάγονται μονομερώς χωρίς τη συγκατάθεση της τδβκ, συνιδιοκτήτριας όλων των φυσικών πόρων του νησιού, παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τόσο στις χώρες της περιοχής όσο και στα τρίτα μέρη πίσω από τα οποία κρύβεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι μια τέτοια κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα ωφελήσει κανένα μέρος, ενώ η πρόταση του Τούρκου προέδρου για διοργάνωση διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο το 2020 και οι τέσσερις προτάσεις συνεργασίας της τδβκ προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για τους πόρους υδρογονανθράκων βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι. Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της τδβκ στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσει να στηρίζει τις δραστηριότητες της τδβκ στον τομέα των υδρογονανθράκων το επόμενο διάστημα.»

https://www.kathimerini.gr/politics/foreign-policy/562201159/toyrkiko-ypex-i-ellinokypriaki-pleyra-ayxanei-tin-entasi-stin-anatoliki-mesogeio/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα