Τουρκικό ΥΠΕΞ: Εκτός πραγματικότητας ορισμένες από τις αποφάσεις της Συνόδου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Φωτ: Reuters

Η Τουρκία απορρίπτει την απειλή των κυρώσεων που διατυπώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον της σε απάντηση των παράνομων δραστηριοτήτων της στην ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι ορισμένα στοιχεία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία ήταν θετικά, ωστόσο υπήρχαν σημεία που «έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα». Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση «έγιναν όμηρος» της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Η συνεχιζόμενη χρήση μίας ρητορικής κυρώσεων δεν είναι εποικοδομητική», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τίποτε με τον τρόπο αυτόν», σημειώνεται.

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι χρειάζεται να δημιουργήσουν από κοινού έναν μηχανισμό ο οποίος θα συντονίζει τις δραστηριότητές τους στο θέμα των υδρογονανθράκων και θα διασφαλίζει την κατανομή των εσόδων μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οσο δεν επιτυγχάνεται αυτό, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των υδρογονανθράκων μέσω της TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι η Τουρκία θα ήταν ακόμη πιο αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει τελικά να της επιβάλει κυρώσεις. Ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε – υπό τον όρο της ανωνυμίας – ότι οι κυρώσεις δεν θα εμποδίσουν την Τουρκία και ότι θα θέσουν σε κίνδυνο τον προγραμματισμένο διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας.

Η απόφαση της Συνόδου

Υπενθυμίζεται ότι σε συμφωνία για τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία κατέληξαν, έπειτα από εργώδεις διαπραγματεύσεις, τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., αίροντας με τον τρόπο αυτό και το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία. Oπως ανακοίνωσε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, «συμφωνήσαμε σε μία διπλή στρατηγική» απέναντι στην Τουρκία.

«Η θετική ατζέντα με την Τουρκία προϋποθέτει θετικές κινήσεις και από την πλευρά της, τον τερματισμό των μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», είπε ο κ. Μισέλ, επιβεβαιώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της στάσης της Αγκυρας τον προσεχή Δεκέμβριο. «Κανείς δεν μπορεί να μας διαιρέσει», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Διαβάστε αναλυτικά

Δήλωση Μητσοτάκη

Την ικανοποίηση της Αθήνας για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο για τις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε χθες ένα σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Ξεκαθάρισε, με απόλυτη σαφήνεια, ότι η άρση κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, κάτι το οποίο όλοι μας επιθυμούμε», δήλωσε, κατά την άφιξή του στη δεύτερη ημέρα της Ειδικής Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Κατέστησε όμως ταυτόχρονα και απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά. Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και προσβλέπουμε, το συντομότερο δυνατόν, στην έναρξη των διερευνητικών επαφών, όπως εξάλλου και τα δύο μέρη έχουν δεσμευθεί», πρόσθεσε. Διαβάστε αναλυτικά

“καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα