Τουρκικό βέτο στην Ε.Ε.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η Άγκυρα ενημέρωσε τις Βρυξέλλες ότι δεν μεταβαίνει ο Τούρκος Πρόεδρος εάν δεν εκπληρωθούν σειρά αξιώσεών του
Απέφυγαν να συζητήσουν ουσιαστικά τις «μπανανόφλουδες» σε περιουσιακό και διακυβέρνηση οι Αναστασιάδης και Ακιντζί

Βέτο άσκησε η Τουρκία στην ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διεργασίες που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στη Γενεύη, καθώς και στη διεθνή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει προς τις Βρυξέλλες ότι μπορούν να έχουν στις 12 του μήνα ρόλο τελετουργικό. Όχι άμεσης εμπλοκής. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μεταβαίνει σήμερα στη Μάλτα για την τελετή έναρξης της νέας Προεδρίας και από εκεί θα πάει στη Γενεύη, για να λάβει μέρος στο τελετουργικό και μόνο.

Αυτή είναι η μέχρι στιγμής απόφαση. Απόδειξη, δε, τούτου αποτελεί το γεγονός ότι κανείς εκ των τεχνοκρατών της Ε.Ε., που ασχολείται με το Κυπριακό, δεν βρίσκεται στη Γενεύη, ούτε επί του παρόντος έχει ενημερωθεί για μετάβασή του στη διεθνή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου.

Όροι Ερντογάν
Η Άγκυρα έχει ενημερώσει και τις Βρυξέλλες και τα Ηνωμένα Έθνη ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα είναι παρών στη Γενεύη, εκτός εάν:

1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν εμφανιστεί με την ιδιότητα του ΠτΔ.
2. Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά σταματήσουν να ζητούν την κατάργηση εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.
3. Γίνει δεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά η θέση περί της εκ περιτροπής προεδρίας και μία σειρά άλλων, συναφών με την διακυβέρνηση, ζητημάτων, που θέλει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Όπως μάλιστα πληροφορούμαστε, ένα από τα βασικά επιχειρήματα της τουρκικής διπλωματίας είναι το εξής: Εφόσον η Βρετανία, που είναι μία εκ των εγγυητριών δυνάμεων, έχει ήδη δηλώσει ότι η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν θα συμμετέχει στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, θα ήταν υποτιμητική η παρουσία του κ. Ερντογάν, διότι όπως ανέφεραν Τούρκοι διπλωμάτες προς τις Βρυξέλλες, σε τέτοιες διασκέψεις η εκπροσώπηση είναι ισοϋψής.

Γι’ αυτό, παρατήρησαν, αρχικά έγινε η σκέψη για τη συμμετοχή του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο οποίος είναι επί τη βάσει του Συντάγματος ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας. Όμως, επεσήμαναν, εφόσον η Βρετανία θα εκπροσωπηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της, το λογικό είναι να εκπροσωπηθεί και η Τουρκία με τον δικό της Υπουργό Εξωτερικών.

Χάθηκε η πρώτη μέρα
Το πρώτο 24ωρο των συνομιλιών Αναστασιάδη – Ακιντζί δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Τα δύο κεφάλαια, περιουσιακό και διακυβέρνηση, συζητήθηκαν μάλλον επιδερμικά, με τις δύο πλευρές να μένουν σταθερές στις θέσεις τους. Το κλίμα φάνηκε, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή κατά την είσοδο των δύο ηγετών στο Παλάτι των Εθνών ότι ήταν μάλλον «παγωμένο», καθώς είχε προηγηθεί και η έντονη αντιπαράθεση το βράδυ της Κυριακής για το ζήτημα της συμμετοχής της Ε.Ε.

Η συζήτηση των δύο πλευρών για τα ευαίσθητα θέματα όπως ο συναισθηματικός δεσμός και η σημαντική βελτίωση περιουσίας δεν απέδωσε καρπούς και έτσι το θέμα εστάλη στους εμπειρογνώμονες για περισσότερη μελέτη.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραπεμφθούν σε επίπεδο τεχνοκρατών τα θέματα του περιουσιακού, ώστε να προχωρήσει έστω κατ’ ελάχιστον η συζήτηση.

Μάλιστα, όπως αρμοδίως πληροφορείται η «Σημερινή», έχουν επιλεγεί έξι κεφάλαια
1. Αυτοδίκαιη επιστροφή.
2. Αχρησιμοποίητες περιουσίες.
3. Συναισθηματικός δεσμός.
4. Σημαντική βελτίωση.
5. Περιουσίες που πωλήθηκαν σε τρίτους.
6. Περιουσίες νομικών προσώπων.

Αλλά και στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης η συζήτηση είχε αγκάθια τόσο μεγάλα, που ήταν σαν να μην έγινε καν συζήτηση. Οι δυο πλευρές χθες το απόγευμα έκαναν μια ελεύθερη συζήτηση χωρίς πρακτικά για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, με πηγές της ε/κ πλευράς να την χαρακτηρίζουν ως «καλή», ωστόσο επισημάνθηκε ότι άλλοι θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις στα ζητήματα αυτά.

Να σημειωθεί ότι οι τεχνοκράτες των δύο πλευρών είχαν συνάντηση και με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας με στόχο να αρχίσουν τη συζήτηση για τα ζητήματα χρηματοδότησης των αποζημιώσεων στο εν λόγω κεφάλαιο.

Κατά τη σημερινή πρωινή συνάντηση, Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συζητήσουν στο πλαίσιο έξι συμφωνημένων σημείων το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, όπως ακριβώς έγινε χθες με το Περιουσιακό.

Με tweet τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών
Χρησιμοποιώντας το Twitter οι πολιτικοί αρχηγοί ξεκίνησαν να στέλνουν τα πρώτα μηνύματα δυσφορίας για την πορεία των συζητήσεων στη Γενεύη. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας υποστήριξε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ναρκοθετεί τη Διάσκεψη της Γενεύης επιμένοντας σε εγγυήσεις, προσθέτοντας ότι προέβλεψε η Συμμαχία Πολιτών ότι το δίλημμα θα είναι τουρκική λύση ή αδιέξοδο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για απαράδεκτες φόρμουλες υποεκτίμησης των περιουσιών που ετοιμάζονται. «Το εαρινό ξεπούλημα πλησιάζει. Μαζική εκποίηση περιουσιών», ανέφερε, ενώ σε δεύτερη ανάρτησή του τόνισε ότι «πρώτο θέμα για τον Ακιντζί η εκ περιτροπής προεδρία. Είδαν φως και μπήκαν».

http://www.sigmalive.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα