HΜεράλ, λίγο πριν ολοκληρωθεί, εχτές, η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία, με χτυποκάρδι, κοινοποιούσε διαρκώς στο Twitter της τις επιθέσεις που δέχονταν εκλογικοί παρατηρητές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP στα εκλογικά κέντρα, όλης της επικράτειας, από υποστηρικτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ, του οποίου, εχτές το βράδυ, οι ψηφοφόροι «έκαψαν» την Άγκυρα με τους φρενιασμένους πανηγυρισμούς τους, στο προεδρικό μέγαρο της τελικής νικητήριας ομιλίας του νικητή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κάποιοι εκ των εκλογικών παρατηρητών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος οδηγήθηκαν και στο νοσοκομείο, σύμφωνα με ρεπορτάζ, που πέρασε στα πολύ ψιλά του αντιπολιτευτικού Τύπου.

Σε κάποια σχολεία – εκλογικά κέντρα η εκλογική διαδικασία κύλησε «ρολόι». Σε αλλά, υπήρξαν καταγγελίες για επιθέσεις κατά παρατηρητών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, που τους έστειλαν στο νοσοκομείο!

Μετά τη δουλειά της, η Μεράλ κατέληξε στο μπαρ φίλων της, κοντά στο σπίτι της, στην Άγκυρα, που δεν ήταν ανοικτό για τους πελάτες. «Μαζευτήκαμε 15 άτομα, οι περισσότεροι παρατηρητές σε εκλογικά κέντρα μέσα στη μέρα. Κι αφηγούνταν τις φοβερές στορίες τους. Ήταν φρικτό. Σκέψου το! Είμαστε περίπου στα 40 μας και θα συνεχίσουμε άλλα 5 χρόνια να υπομένουμε το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και πίνοντας μια μπύρα θα ξαναμιλάμε για τον μάταιο αγώνα που κάνουμε για να υπερασπιστούμε τις ψήφους μας», μας έλεγε απογοητευμένη σήμερα το πρωί, εστιάζοντας στο ότι και οι δυο χθεσινοβράδινες ομιλίες του Ερντογάν, η πρώτη στην Κωνσταντινούπολη και η δεύτερη αργά το βράδυ στο προεδρικό μέγαρο, ήταν «ομιλίες μίσους». «Νίκησε ξανά το μίσος. Χάσαμε την αγάπη», κατέληξε.

Στο αεροδρομιο της Άγκυρας μια ημέρα μετά τις εκλογές: «Ένας δικαιότερος κόσμος είναι εφικτός», Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Τζεμ, που ήρθε στην Άγκυρα για να ψηφίσει, στις 19:38, χτες βράδυ, ενώ για λίγη ώρα είχε ζήσει το «μύθο» ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κερδίζει (από τα ποσοστά που δημοσιοποιούσε το φίλα προσκείμενο στο CHP πρακτορείο ΑΜΚΑ, παρουσιάζοντας μια διαφορετική εικόνα από εκείνη του φιλοκυβερνητικού πρακτορείου Αναντολού) μας έστελνε σε μήνυμα: «Πάλι…. όλα γκρεμίστηκαν. Βλέπουν πώς υποφέρουμε κι αυτό τους κάνει χαρούμενους, τους κάνει κακούς. Δεν με νοιάζει αν κέρδισε ή αν έχασε η εναλλακτική σε αυτή τη χώρα, για τον εαυτό μου. Με νοιάζει το μέλλον αυτής της χώρας. Ακόμη και των παιδιών των ψηφοφόρων του Ερντογάν. Που θέλουν να δέρνουν ανθρώπους σαν εμένα. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ μας». Λίγα λεπτά νωρίτερα του είχε τηλεφωνήσει ο αδελφός του. «Μου είπε να μην γυρίσω στο πατρικό μου, γιατί μπορεί να εκνευριστώ. Όλοι οι γείτονες βγήκαν με τα αυτοκίνητα και πανηγύριζαν σαν τρελοί προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα»

«Το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Είναι κάκιστο για τις καταπιεζόμενες κοινωνικές ομάδες στην Τουρκία, που τις περιμένουν πλέον τα χειρότερα από σήμερα», είναι η πρόβλεψη του Μπαρίς Ασλάν, παρατηρητή για το Πράσινο Αριστερό Κόμμα σε σχολείο-εκλογικό κέντρο της κοσμικής Τζανκάγια, μια μέρα μετά τις εκλογές, όπου η μερίδα του λέοντος του τουρκικού τύπου, που είναι φιλοκυβερνητική, πανηγυρίζει, με την αντιπολιτευτική εφημερίδα Birgun να κυκλοφορεί με τίτλο «Πύρρειος Νίκη».

«Δεν ήταν Πύρρειος Νίκη η χθεσινή για τον Ερντογάν. Ήταν καθαρή νίκη», «διορθώνει» τον τίτλο της Birgun ο Αχμέτ Μέριτς Σενιούζ, εκ των αρχισυντακτών της τουρκικής έκδοσης της Independent. «Παρόλα τα 21 χρόνια κόπωσης και φθοράς, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη βασική ευθυγράμμιση της τουρκικής κοινωνιολογίας. Η κάλπη χτες έβγαλε 52% υπέρ του Ερντογάν και 48% υπέρ της αντιπολίτευσης. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε στις εκλογές εδώ και 10 χρόνια».

Ο Κιλιτσντάρογλου αύξησε μερικές μονάδες το ποσοστό του α’ γύρου, εχτές, και «είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης με τις περισσότερες ψήφους έναντι του Ερντογάν. Αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να κερδίσει νέες ψήφους από τους υποστηρικτές του Ερντογάν», προσθέτει ο Σενιούζ.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κατά πόσο τα ελαφρώς αυξημένα ποσοστά και των δυο υποψηφίων στον β’ γύρο (περί τις 3 μονάδες αμφότεροι) προέρχονται απευθείας από τον Σινάν Ογάν (που υποστήριξε τον Ερντογάν) ή από τον Ουμίτ Οζντάγ του Κόμματος της Νίκης, που ενθάρρυνε τους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου. «Αλλά απ’ όσο είμαι σε θέση να κρίνω, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Oγάν διοχετεύτηκε στον Κιλιτσντάρογλου. Αυτό συνοδεύτηκε από μια μικρή αποχή των Κούρδων ψηφοφόρων. Ένα μικρό μέρος τους δεν πήγε στην β’ κάλπη. Η πλειοψηφία πήγε και ψήφισε πάλι τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου», διευκρινίζει ο αρχισυντάκτης της Independent, ο οποίος διαβλέπει ότι στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP, όπου εχτές βράδυ έκλαιγαν, «η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Θα δούμε τι εξελίξεις θα δρομολογηθούν στο συνέδριο του κόμματος, τον Ιούλιο. Ο Εκρεμ Ιμάμογλου μπορεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία. Για τον Κιλιτσντάρογλου πλέον η έξυπνη επιλογή είναι να συνταξιοδοτηθεί. Αλλά δεν είναι σίγουρο. Εάν ενεργήσει πιο φιλόδοξα, τότε θα υπάρξουν πόλεμοι διαδοχής στο CHP. Ο Ιμάμογλου ωστόσο είναι σίγουρα ένας από τους πιο δυνατούς υποψηφίους. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τώρα ποιος άλλος μπορεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία του CHP».

Αυτοκόλλητα της Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος στην Αγκυρα. Θα αισθάνεται δικαιωμένη πλέον που διεκδικούσε, με κίνδυνο την οριστική ρήξη με το Τραπέζι των 6, η θέση του Υποψηφίου του CHP να δινόταν στον δήμαρχο Κων/πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εχτές τραγούδησε τη νίκη του (ολίγον φάλτσα) επαναλαμβάνοντας την αγαπημένη προεκλογική «καραμέλα» του «bye bye Κemal», απευθυνόμενος στον πολιτικό του αντίπαλο ειρωνικά, είναι αποδεδειγμένα 21 χρόνια «πολιτικό κι εκλογικό ζώο», επιβεβαιώνει ο Σενιούζ, που εκμεταλλεύεται «πολύ καλά και το δικαστικό σώμα. Έτσι εξάλειψε τον ισχυρότερο πιθανό αντίπαλό του, τον Ιμάμογλου. Με μια δικαστική κίνηση. Αν δεν υπήρχε αυτή η δικαστική απόφαση εναντίον του, ο Ιμάμογλου θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο κατηγορηματικός και επίμονος στην υποψηφιότητά του, καθώς και το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του συνασπισμού, το Καλό (İYİ) της Μεράλ Ακσενέρ υποστήριξε την δική του υποψηφιότητά. Όμως μετά από τη δικαστική κίνηση, η υποψηφιότητά του κατέστη προβληματική».

Τα δύσκολα μόλις ξεκινούν για την μείζονα τουρκική Αντιπολίτευση, ούτως ή άλλως. «CHP και φαγωμάρα είναι συνώνυμα από ιδρύσεως του. Μόνο για ένα ελάχιστο διάστημα καταφέρανε να κάνουν τη φαγωμάρα αποδοτική και γόνιμη, τη δεκαετία του ’70. Υπήρξε “φυτώριο” ωστόσο κι αριστερών πολιτικών το CHP», μας σχολιάζει, μια μέρα μετά την τελική εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία, διπλωματική πηγή, με επαγγελματική εμπειρία στη χώρα, αποκαλώντας τον Ερντογάν «πολιτικό ζώο, με σύνδρομο της Ύβρεως, όπως λέει ο Ντέιβιντ Όουεν στο “Ασθενείς Ηγέτες στην Εξουσία”. Θα ολοκληρώσει την ισλαμοποίηση του μισού πληθυσμού τώρα. Γεμάτη κορώνες και προσευχές απ’ το κοράνι ήτανε η χθεσινή του ομιλία».

Τουρκικές εκλογές: Πώς βλέπουν την επόμενη μέρα οι Τούρκοι πολίτες – Τι λένε στο ΒΗΜΑ