ΤΟΥΡΚΙΑ: η επομενη ημέρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Το Politico δημοσιεύει ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις εκλογές στην Τουρκία με αρκετές επισημάνσεις που δεν είναι ευρέως γνωστές.
Οι «Ανιχνεύσεις» μετέφρασαν και αναδημοσιεύουν ολόκληρο το άρθρο το οποίο αξίζει να διαβάσετε. Ορισμένες αξιοπρόσεκτες επισημάνσεις:
-Ο Ερντογάν είναι ένας σκληραγωγημένος εκλογικός παίκτης, με την πλήρη ισχύ του κράτους και των θεσμών του να είναι μαζί του.
-Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν τίποτε κοινό μεταξύ τους πέραν της επιθυμίας να απαλλαγούν από τον Ερντογάν.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
-Η αντιπολίτευση της Τουρκίας είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να ξεπαγώσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπόσχεται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ζητούν την απελευθέρωση δύο από τους πιο γνωστούς φυλακισμένους αντιπάλους του Ερντογάν: του συναρχηγού του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών Selahattin Demirtaş και του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Osman Kavala.
-«Η εξωτερική πολιτική θα εξαρτηθεί από τη συνοχή του συνασπισμού», λέει ο Wolfango Piccoli, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κινδύνου Teneo. «Πρόκειται για έναν συνασπισμό κομμάτων που δεν έχουν τίποτα κοινό πέρα από την επιθυμία να απαλλαγούν από τον Ερντογάν. Έχουν μια πολύ διαφορετική ατζέντα και αυτό θα έχει αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική».
-Η Ευρώπη φαίνεται απροετοίμαστη να χειριστεί μια νέα Τουρκία. «Έχουν συνηθίσει στην ιδέα μιας αδέσμευτης Τουρκίας, που έχει απομακρυνθεί από τους κανόνες και τις αξίες της ΕΕ και κάνει τη δική της πορεία», δήλωσε η Aslı Aydıntaşbaş, επισκέπτρια συνεργάτης στο Brookings. «Εάν η αντιπολίτευση σχηματίσει κυβέρνηση, θα αναζητήσει μια ευρωπαϊκή ταυτότητα και δεν γνωρίζουμε την απάντηση της Ευρώπης σε αυτό.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
-Η αντιπολίτευση θα επιδιώξει να επανεξετάσει τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ για τη μετανάστευση, είπε ο Çeviköz, σύμβουλος του Κιλιντζάρογλου. «Η μεταναστευτική μας πολιτική πρέπει να συντονιστεί με της ΕΕ», είπε. «Πολλές χώρες στην Ευρώπη βλέπουν την Τουρκία ως ένα είδος δεξαμενής, όπου μπορούν να συγκρατηθούν οι μετανάστες που έρχονται από τα ανατολικά και αυτό είναι κάτι που η Τουρκία, φυσικά δεν μπορεί να δεχτεί», είπε, αλλά πρόσθεσε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να ανοίξει τα σύνορά της και να κάνει τους μετανάστες να ρέουν στην Ευρώπη. Πρέπει όμως να συντονιστούμε και να αναπτύξουμε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική».
ΝΑΤΟ
-Η αντιπολίτευση δεσμεύεται να προχωρήσει παραπέρα και να τερματίσει το τουρκικό βέτο στη Σουηδία
-Ένας επανεκλεγμένος Ερντογάν θα μπορούσε επίσης να αισθάνεται αρκετά ισχυρός για να αφήσει τη Σουηδία να μπει.
Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Τουρκία θα μπορούσε να είναι το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Ίσως υπάρχει πιθανότητα» ο Πούτιν να ταξιδέψει στην Τουρκία στις 27 Απριλίου για τα εγκαίνια του πρώτου αντιδραστήρα πυρηνικής ενέργειας της χώρας που κατασκευάστηκε από τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.
Υπό την ηγεσία του Kılıçdaroğlu, η Τουρκία θα ήταν πρόθυμη να συνεχίσει να ενεργεί ως μεσολαβητής και να επεκτείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο καθεστώς της Άγκυρας ως μέλους του ΝΑΤΟ.
ΣΥΡΙΑ
Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύριους και πολλοί Τούρκοι, που μάχονται με μια μεγάλη κρίση κόστους ζωής, γίνονται όλο και πιο εχθρικοί. Ο Kılıçdaroğlu έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ευκαιρίες και προϋποθέσεις για την οικειοθελή επιστροφή των Σύριων.
Ο Piccoli από το Teneo λέει ότι οι εθελοντικές επιστροφές Σύριων ήταν «ευσεβής πόθος».
ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ
-Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και ο EastMed είναι θεμελιώδεις για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και δεν θα αλλάξουν πολλά με μια άλλη κυβέρνηση. Η διαφορά θα είναι περισσότερο στο στυλ.
-«Η προσέγγιση για τη διαχείριση αυτών των διαφορών θα αλλάξει πολύ. Έτσι, δεν θα ακούσουμε επιθετική ρητορική όπως: «Θα έρθουμε μια νύχτα», είπε ο Ülgen. «Θα επιστρέψουμε σε ένα πιο ώριμο, πιο διπλωματικό στυλ διαχείρισης διαφορών».
-Δεν μπορείς να εξομαλύνεις τις σχέσεις σου με την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, αν δεν είσαι διατεθειμένος να κάνεις αυτό το βήμα με την Ελλάδα». (Aydıntaşbaş).
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και βέβαια Ελλάς και Κύπρος δεν θ’ αλλάξουν πολιτική και δεν θα προβάλουν βέτο για την κατοχή τού 37% τής Κύπρου και το casus belli για την Ελλάδα. Όπως έχω ξαναγράψει, αφού από το 2004 Ελλάς και Κύπρος δεν έφεραν αντίρρηση στο να δοθεί από την ΕΕ στην Τουρκία ημερομηνία ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν πρέπει να παραπονούμαστε ότι αυτό το τσίρκο (ΕΕ) δεν θα έπρεπε, αν είχε ίχνος σοβαρότητος, ουδέ καν να είχε σκεφτεί να εντάξει στους κόλπους του τον ΑΤΤΙΛΑ και τον τσαμπουκά τής Μεσογείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα