Τουρκία: Υποβαθμίσεις τραπεζών από Moody’s – Σενάρια για capital controls

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Reuters

Στη δίνη αρνητικών και δυσοίωνων εξελίξεων βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος της Τουρκίας, ο οποίος πέραν της κατάρρευσης της λίρας καλείται να αντιμετωπίσει και τις υποβαθμίσεις των ξένων οίκων αξιολόγησης.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Moody’s, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο συνολικά πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στον απόηχο της πρόσφατης αναθεώρησης της τουρκικής αξιολόγησης σε «B2» από «B1» προηγουμένως.

Πρόκειται για τις εξής τράπεζες, των οποίων η αξιολόγηση των προγραμμάτων καλυμμένων ομολόγων υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα στο «Βa3».

– Akbank

– Sekerbank

– Garanti Bankasi

– Vakiflar Bankasi

– Kredi Bankasi

Ένα 24ωρο νωρίτερα, μάλιστα, ο ίδιος οίκος είχε υποβαθμίσει κατά μία βαθμίδα (σε «Caa1» από «Β3») την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας 13 τουρκικών τραπεζών: Akbank, Alternatifbank, Denizbank, HSBC Bank, QNB Finansbank, T.C. Ziraat Bankasi, Turk Ekonomi Bankasi, Turkiye Garanti Bankasi, Turkiye Halk Bankasi, Turkiye Is Bankasi, Turkiye Vakiflar Bankasi και Yapi ve Kredi Bankasi.

Σύμφωνα με το αιτιολογικό του αμερικανικού οίκου, οι παραπάνω τράπεζες είναι «πολύ πιθανό» να σταματήσουν τις αποπληρωμές ομολόγων, λόγω του σπιράλ προβλημάτων που αντιμετωπίζουν (σ.σ. μειωμένα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα, κατάρρευση της αξίας του εγχώριου νομίσματος).

Μάλιστα, οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές, κάτι το οποίο αντανακλά καθοδικούς κινδύνους που συνδέονται με την πιθανότητα επιβολής capital controls και περιορισμών στις ροές ξένων κεφαλαίων.

Άμεση ήταν η «αντίδραση» της τουρκικής λίρας, η οποία υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Ενδεικτικά, το τουρκικό νόμισμα άγγιξε τις 7,5020 λίρες/δολάριο, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Ταυτόχρονα, έναντι του ευρώ, το νόμισμα της γειτονικής χώρας έκλεισε στις 8,8688 λίρες/ ευρώ.

Τι συμβαίνει στην τουρκική οικονομία;

Τον τελευταίο χρόνο, οι τουρκικές αρχές εφαρμόζουν μια διττή οικονομική πολιτική, η οποία από τους περισσότερους οικονομολόγους χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμη.

– Από τη μία πλευρά, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλεί την κεντρική τράπεζα να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια -κάτι το οποίο καθιστά αδύναμο το τουρκικό νόμισμα εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού – με στόχο την παροχή φθηνής ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

– Από την άλλη πλευρά, η κεντρική τράπεζα δαπανά μεγάλες ποσότητες ξένου συναλλάγματος, προκειμένου να αγοράζει τουρκικές λίρες και να αποτρέπει την περαιτέρω καταβαράθρωση του εγχώριου νομίσματος.

Αυτή η στρατηγική, όμως, έχει αποβεί μοιραία για την τουρκική οικονομία, καθώς η αξία της τουρκικής λίρας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με τις σωρευτικές απώλειες από την αρχή του 2020 να υπερβαίνουν το 20%.

“Καθημερινή”
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα