Τουρκία: Προ των πυλών η δέσμευση καταθέσεων και τα capital control

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Προς λήψη περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της οξύτατης συναλλαγματικής κρίσης στην Τουρκία

H δήλωση του νομικού συμβούλου του Ερντογάν έδωσε τροφή στα σενάρια – Διακόπηκαν την Παρασκευή οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο – Συνεχίζεται η κατρακύλα της λίρας με τον πληθωρισμό να φτάνει το 30%

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για χρεοκοπία στην Τουρκία, ενώ έγκριτοι οικονομολόγοι προειδοποιούν για capital controls και δέσμευση καταθέσεων. Δεν καθησύχασε ιδιαίτερα η παρέμβαση του νομικού συμβούλου του Ερντογάν, Ιζέτ Οζγκέντς, ο οποίος δήλωσε ότι «η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διακόπηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε μια ώρα την Παρασκευή, καθώς ο γενικός δείκτης έφτασε να καταγράφει απώλειες 7%. Τεράστια είναι και η πίεση που δέχονται τα τουρκικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος σφυρίζει αδιάφορος, επικαλούμενος τον οικονομικό μετασχηματισμό της Κίνας, τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Τότε που το Πεκίνο είχε υποτιμήσει το νόμισμά του.

Η ακατάδεκτη μέχρι χθες Άγκυρα, έχει ρίξει τα μούτρα της σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με χώρες της ευρύτερης περιοχής. Εδώ ταιριάζει η αμερικανική ρήση beggars can’t be choosers. Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει ότι όταν είσαι ικέτης δεν μπορείς και να επιλέγεις σε ποιόν θα κάνεις μούτρα.

Πράγματι, για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, ο Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει γέφυρες στους πάντες, εκτός από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Οι επαφές με το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία αλλά και το φλερτ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αποσκοπούν και στο να κλείσει μέτωπα, αλλά και σε επενδύσεις και ευρύτερα οικονομικές συμφωνίες.

Δεν είναι ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τα επεκτατικά του σχέδια με ό,τι αυτά συνεπάγονται, αλλά οι γεωπολιτικές εντάσεις κοστίζουν. Κι αυτό είναι το μόνο που αυτή την περίοδο δεν αντέχει η Τουρκία, η οικονομία της οποίας φαίνεται να έχει πάρει για τα καλά την κατιούσα. Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας δεν λέει να σταματήσει!

Την ίδια ώρα, ο βασικός μισθός, με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας να έχει προσλάβει δυναμική κατολίσθησης (έχει ξεπεράσει το 70% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους) μειώθηκε στα 169 ευρώ, όταν πριν από 6-7 χρόνια ήταν στα 430 ευρώ. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό το 2022 κατά 50%. Ας σημειωθεί ότι πάνω από το 40% των εργαζομένων στην Τουρκία αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με τις υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Οικονομολόγοι αντέδρασαν με καχυποψία και πρόσθετη ανησυχία, υποστηρίζοντας ότι με την κίνηση αυτή θα προκληθούν περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές.

Τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας δεν προέκυψαν έτσι ξαφνικά. Εδώ και πολλά χρόνια οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τώρα, όμως, τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Τα σενάρια χρεοκοπίας πάνε και έρχονται. Η ένταση αποτυπώνεται και στις συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης ανεβαίνουν στο βήμα με καφάσια πορτοκάλια, ψωμί, γάλα και λάδι ως ένδειξη διαμαρτυρίας. «Πόσο πιο χαμηλά θα φτάσουμε;», αναρωτιούνται. «Ο κόσμος πεινάει», φωνάζουν. Δεν έλειψε και το ξύλο στη Βουλή. Η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP Μπαχάρ Αϊβαζόγλου στράφηκε εναντίον του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Γυναίκες βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος όρμησαν στο βήμα, με αποτέλεσμα να λάβει χώρα ξεμάλλιασμα. Χρειάστηκε να παρέμβουν άνδρες βουλευτές, οι οποίοι και τις χώρισαν.

Η πρόεδρος του εθνικιστικού “Καλού Κόμματος” Μεράλ Ακσενέρ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης. «Αν δούμε το ζήτημα της αναφοράς του καθηγητή Ιζέτ για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δημιουργείται ανησυχία για capital controls, όπως και για δέσμευση καταθέσεων συναλλάγματος», είπε, εκφράζοντας τις σκέψεις της πλειονότητας της τουρκικής κοινωνίας.

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρείς εκθέσεις αποκαλύπτουν τα προβλήματα. Ο χρηματοπιστωτικός όμιλος Barclays με τη νέα του έκθεση με τίτλο “This time it’s different” εξηγεί γιατί η τρέχουσα κρίση δεν σχετίζεται με την αντίστοιχη του 2018, αλλά είναι πολύ χειρότερη. Αναλύει το γιατί η οικονομική πολιτική του Ερντογάν είναι ανορθολογική. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει την άποψη των διαμορφωτών της νομισματικής πολιτικής «σύμπτωμα παραφροσύνης».

Είχε προχωρήσει και σε πρόβλεψη, υποστηρίζοντας ότι το δολάριο πρόκειται να διαμορφωθεί στο 14,5:1 στα τέλη του έτους, στο 15,5:1 στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και στο 16,0:1 στο δεύτερο. Μάλιστα στα τέλη του 2022 αναμένει μία ισοτιμία 19,04:1 έναντι του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος. Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε όσο πρόβλεπε η Barclays. Η ισοτιμία προς το δολάριο ξεπέρασε μέσα σε ελάχιστες ημέρες τις 17 λίρες, ενώ προς το ευρώ τις 19! Με άλλα λόγια, αποδεικνύεται πολύ συντηρητική!

Η ίδια έκθεση εκτιμά πως η τουρκική Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αγνοεί τις έντονες ανησυχίες των ξένων επενδυτών και θα μειώσει τα επιτόκια της για να τα διαμορφώσει στο 13% στα τέλη του έτους, με περικοπή τους κατά 200 μονάδες βάσης και επιπλέον 100 κατά τον Ιανουάριο του 2022.

Πηγή: protothema.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα