Παίρνοντας τον λόγο ο φινλανδός ΥΠΕΞ, επιχείρησε να υπερασπιστεί Ελλάδα και Ιταλία, οι οποίες αποτελούν τις πρώτες χώρες υποδοχής προσφύγων

Την Ελλάδα έσπευσε να υπερασπιστεί ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέεκα Χάβιστο, όταν κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο τελευταίος άρχισε να εξαπολύει επίθεση κατά της Αθήνας.

Ο Τσαβούσογλου εξαπέλυσε «πυρά» κατά της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το προσφυγικό, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και πως ευθύνεται για τον θάνατο 19 μεταναστών στον Εβρο.

«Η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική των επαναπροωθήσεων παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το διεθνές δίκαιο. Πολλοί μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή του εξαιτίας αυτής της τακτικής, γιατί η Ελλάδα βυθίζει τις βάρκες τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι εξίσου ένοχη με την Ελλάδα είναι και η ΕΕ που «αγνοεί τους μετανάστες».

«Ποιος θα το σταματήσει αυτό; Πού είναι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε ο Τσαβούσογλου, ξεχνώντας προφανώς την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τη χώρα του.

Η… πληρωμένη απάντηση του Φινλανδού

Παίρνοντας τον λόγο ο φινλανδός ΥΠΕΞ, επιχείρησε να υπερασπιστεί Ελλάδα και Ιταλία, οι οποίες αποτελούν τις πρώτες χώρες υποδοχής προσφύγων.

«Πρέπει να υπερασπιστώ την Ευρώπη και την Frontex και όλο το σύστημα της προστασίας των συνόρων. Πρόσφατα, το φθινόπωρο είδαμε το τι συνέβη στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, τη Λετονία. Εκεί υπήρξε ένα πλασματικό κύμα προσφύγων καθώς οι πρόσφυγες σπρώχθηκαν από τους στρατιώτες της Λευκορωσίας προς τα σύνορα της Πολωνίας, Λιθουανίας και Λετονίας. Εκεί προσπαθήσαμε να λύσουμε το θέμα σε συνεργασία με τις χώρες αυτές και την Frontex» δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως πως η Ελλάδα και η Ιταλία δέχονται μεγάλη πίεση. Πρέπει να σηκώσουμε κοινά το βάρος αυτού του προφυγικού κύματος. Αυτές οι χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πρέπει να τους υποστηρίζουμε απέναντι στο προσφυγικό κύμα που προέρχεται και από τη Μεσόγειο».

in.gr