Τουρκία: Δεν έχουμε συμφωνία με ΕΕ για το προσφυγικό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αγγελική Παπαμιλτιάδου [email protected]

Τι υποστήριξε στο Euro2day.gr Τούρκος διπλωμάτης για το άνοιγμα των ροών από τον Ρ. Τ. Ερντογάν, ώστε να περνούν πρόσφυγες προς την Ευρώπη. Τι κρύβεται πίσω από την ενέργεια αυτή και γιατί κωλυσιεργεί η Κομισιόν.

Τούρκος διπλωμάτης επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr την απόφαση της Αγκυρας να ανοίξει τα σύνορα, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο σε πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν να περάσουν προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Βεβαίως, ο ίδιος δεν παραδέχτηκε αυτό που μεταδόθηκε σε διεθνή πρακτορεία, ότι οι πρόσφυγες λαμβάνουν οδηγίες για το πώς θα περάσουν ασφαλέστερα σε ελληνικά νησιά ή στον Εβρο.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο πρόσφατο ταξίδι στην Τουρκία του Μ. Σχοινά (μαζί με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιοχάνσον), «δεν υπήρξε καμία συμφωνία, ούτε καν σύγκλιση απόψεων στη συγκεκριμένη συνάντηση, με αποτέλεσμα οι επίτροποι να φύγουν με άδεια χέρια». Εκτοτε ο Τούρκος πρόεδρος συνομιλεί κυρίως σε διμερές επίπεδο με Ευρωπαίους ηγέτες και ιδιαίτερα με την Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κίνηση Ερντογάν στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή γίνεται για τους εξής λόγους:

1) Χθες επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά στελεχών της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO).

2) Η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, λόγω του κορωνοϊού, που πέραν των άλλων απειλεί και την οικονομία. Κατά τη σκέψη του Τούρκου προέδρου, ένα νέο «χτύπημα» με προσφυγικές ροές θα φέρει την ελληνική πλευρά σε ακόμα δυσχερέστερη θέση.

3) Για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία, μετά το χτύπημα που δέχτηκε από τον θάνατο πολλών Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ αλλά και εξαιτίας του ότι η τουρκική οικονομία δέχεται ισχυρά πλήγματα από την επιδείνωση στις σχέσεις της με τη Ρωσία. Γι’ αυτό αναμένεται να επιχειρήσει να ρίξει γέφυρες προς τον Βλ. Πούτιν, προκειμένου να συμφωνηθεί κοινό πλάνο για τη Συρία.

4) Η διαφαινόμενη «έλλειψη ηγεσίας» στην Κομισιόν και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Αναμένεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το νέο σχέδιο για το προσφυγικό εντός Μαρτίου. Δεν φαίνεται όμως να δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να κινείται «μόνη της». Το τηλεφώνημα του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ανγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, λένε πηγές, καθώς η Γερμανία δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της και επειδή, όπως έχουμε καταγράψει, λόγω δικών του συμφερόντων το Βερολίνο δεν θέλει ευθεία αντιπαράθεση με τον Τούρκο πρόεδρο.

5) Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει περισσότερα κονδύλια για το προσφυγικό, απειλεί με περισσότερες ροές αν έρθουν νέες κυρώσεις, αν και αυτός δεν είναι ο κύριος λόγος. Περισσότερο επιδιώκει ένα «χειρουργικό χτύπημα», όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη φάση.

6) Υπενθυμίζεται ότι ο Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κάνει γεωτρήσεις και έρευνες και σε άλλες περιοχές, πλην αυτών στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Προς αναστολή της Σένγκεν;

Μπορεί η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας να απομακρύνει τις δύο πλευρές, όμως αυτή του Τ. Ερντογάν με τον Ντ. Τραμπ παραμένει σταθερή, με αποτέλεσμα η ΕΕ, που συνήθως είχε τον Λευκό Οίκο με το μέρος της, να έχει ένα όπλο λιγότερο για να πιέσει τον Ερντογάν.

Εχοντας αυτά υπόψη, κάποιος μπορεί να διερωτηθεί αν οι χώρες που βάλλονται (Ελλάδα, Ιταλία) μπορούν να ζητήσουν το κλείσιμο των συνόρων, αρχικά για έξι μήνες, λόγω έκτακτων συνθηκών. Αυτό το επιτρέπει η συνθήκη του Σένγκεν και έχει ήδη γίνει χρήση του μέτρου από Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία κ.λπ.

Εάν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση των ευρωπαϊκών αρχών, κάποιος μπορεί να διερωτηθεί τι θα γίνει μεσοπρόθεσμα, εάν οι χώρες της ΕΕ λόγω κορωνοϊού και οι χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης λόγω και του προσφυγικού κλείσουν τα σύνορά τους, με αποτέλεσμα να ανασταλεί και η συνθήκη του Σένγκεν.

Αγγελική Παπαμιλτιάδου[email protected]

euro2day.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. θα γίνει ό,τι γινότανε και προ της ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν .
    Θα διακοπεί η ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών, θα επανέλθουν τα διαβατήρια και φυσικά θα σταματήσει η ”παγκοσμιοποίηση” και πολύ φυσικά θα επανέλθουμε στα Εθνικά κράτη,γιατί αλλοιώς δεν θα περιορισθεί ούτε η επέλαση των προσφυγομεταναστών ,ούτε ο κορονο-ιός.
    Τι λέει ο κανόνας της Θεωρίας της εξελίξεως;;; .Επιβιώνουν όσα προσαρμόζονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα