Τουρκία: Βουλευτής της αντιπολίτευσης κατάθεσε πρόταση νόμου για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τούρκος βουλευτής ζήτησε (ξανά) την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων / Φωτογραφία: Christophe Petit Tesson-AP Photos
25/04/2022  19:10
O βουλευτής Γκάρο Παϊλάν κατέθεσε πρόταση νόμου στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παϊλάν (αρμενικής καταγωγής) προχωρά σε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, όπως τόνισε ο βουλευτής στην Κωνσταντινούπολη με το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), «καταθέτω εδώ και 7 χρόνια το ίδιο αίτημα, αλλά δεν έχω υποστεί ξανά τέτοιο “λιντσάρισμα”».

Ο βουλευτής με αρμενική καταγωγή παρέδωσε την Παρασκευή (22/4), στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων -Αφαίρεση των Ονομάτων των δραστών της Γενοκτονίας από τον Δημόσιο Τομέα». Ωστόσο, ο πρόεδρος Μουσταφά Σεντόπ επέστρεψε το νομοσχέδιο με το σκεπτικό ότι ήταν αντίθετο με τον Κανονισμό της Βουλής.

Έμοιαζε δεδομένο ότι το νομοσχέδιο του Παϊλάν εξαρχής δεν είχε καμία τύχη. Ωστόσο, έχει μεγάλη συμβολική αξία, καθώς προβλέπει -μεταξύ άλλων- να αφαιρεθούν τα ονόματα των πρωτεργατών της Γενοκτονίας από δημόσιους χώρους, να τιμηθούν όσοι αντιτάχθηκαν στα σχέδια των Νεότουρκων και να δοθεί η τουρκική υπηκοότητα στα θύματα και τις οικογένειές τους.

«Η μεγάλη καταστροφή του αρμενικού λαού θα πρέπει να συζητηθεί, να ονομαστεί και να αποδοθεί δικαιοσύνη στο Τουρκικό Κοινοβούλιο. Εάν επιτευχθεί αυτό, δεν θα έχει σημασία τι έχουν να πουν σχετικά οι αρχηγοί κρατών και κοινοβουλίων άλλων χωρών. Η μόνη κοινωνία που θα γιατρέψει τις πληγές του αρμενικού λαού, είναι η τουρκική και το μόνο κοινοβούλιο είναι η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση».

«Η γενοκτονία των Αρμενίων έγινε σε αυτά τα εδάφη και η δικαιοσύνη της μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε αυτή τη γη, στην Τουρκία. Ένας από τους λαούς με σημαντικό πληθυσμό που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μεταξύ των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, ήταν και οι Αρμένιοι», πρόσθεσε.

Όσο για το ότι επιμένει να καταθέτει το ίδιο αίτημα επί επτά χρόνια, παρά το γεγονός ότι μοιάζει προδιαγεγραμμένη η τύχη του, απάντησε: «Δεν έχω αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια, όμως έχει αλλάξει η Τουρκία. Έγιναν πολλά βήματα μπροστά για να αντιμετωπίσει (η χώρα) το παρελθόν της».

Τσελίκ: Ανήθικη η πρόταση του Παϊλάν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, καταδίκασε το νομοσχέδιο του Παϊλάν, περιγράφοντάς το ως «ανήθικη πρόταση».

Στα μηνύματα που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Τσελίκ δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να συκοφαντεί το τουρκικό έθνος για γενοκτονία» και κάλεσε τον Παϊλάν να απολογηθεί. Ακόμη, επισήμανε ότι θα κινηθεί η νομική διαδικασία για το θέμα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ, σχολίασε μέσω Twitter ως εξής: «Το κοινοβούλιο δεν είναι μέρος όπου θα συζητηθεί ένα νομοσχέδιο που περιέχει συκοφαντίες κατά του έθνους μας, των προγόνων μας, του κράτους μας και της ιστορίας μας». Ακόμη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης να απορρίψει το αίτημα του βουλευτή.

Στο ίδιο μήκος κύματος έγινε η αναπαραγωγή της είδησης από τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ. Στα σχετικά ρεπορτάζ τους έκαναν λόγο για «πρόκληση» από πλευράς Παϊλάν.

Την ίδια στιγμή βέβαια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχημάτιζε προκλητικά τον χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων», αντιδρώντας σε διαδήλωση Αρμενίων κατά την επίσκεψή του στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα