Τουρκία: Ανταλλάγματα θέλει το HDP από Κιλιτσντάρογλου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης για τις εκλογές προεγγίζει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, ελπίζοντας σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλά με ποια ανταλλάγματα;

Νέος κύκλος συζητήσεων ξεκίνησε μετά τη συνάντηση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με την ηγεσία του κουρδικού κόμματος HDP. Η Περβίν Μπουλντάν, που ηγείται του κουρδικού κόμματος, δεν ανακοίνωσε άμεσα την υποστήριξη της στον υποψήφιο του συνασπισμού της αντιπολίτευσης. Όμως έγκυρες πληροφορίες λένε πως είναι πολύ κοντά στο να κλειδώσει μία τέτοια στήριξη και μάλιστα με ανταλλάγματα. Είναι ξεκάθαρο πως αν ο Κιλιτσντάρογλου επιτύχει την απερίσπαστη συνδρομή όλων των ψηφοφόρων του κουρδικού κόμματος, θα κερδίσει ένα σημαντικό προβάδισμα, που μπορεί να δώσει τη νίκη στην αντιπολίτευση.

Οι πληροφορίες λένε πως υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τουλάχιστον δύο υπουργεία και τέσσερις επιπλέον βουλευτικές έδρες για υποψηφίους της αντιπολίτευσης σε μία δεύτερη κατανομή των ψήφων. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, αν και το HDP δεν έχει πρόβλημα με το όριο που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για την εκπροσώπηση στη Βουλή, καθώς διατηρεί περίπου 10%, διεκδικεί επιπλέον θέσεις βουλευτών για να σχηματίσει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα. Τα δύο υπουργεία που φέρεται να ζητάει είναι αυτό του Πολιτισμού, που θα προκύψει από διάσπαση του σημερινού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και εκείνο του Περιβάλλοντος, που ζητάει να αποσπαστεί από το σημερινό χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.

Ο Ερντογάν ανακοινώνει ημερομηνία εκλογών
Ο Ερντογάν κατά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογώνΕικόνα: Adem Altan/AFP

Παλαιότερες φήμες ότι θα διεκδικούσε και το υπουργείο για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα ζητούσε να επανιδρυθεί, δεν φαίνεται να είναι πλέον υπό συζήτηση, όπως τονίζουν αναλυτές.

Ανεξάρτητα από τα παζάρια, που πιθανότατα συνεχίζονται κεκλεισμένων των θυρών, όσο πλησιάζουν οι μέρες για την εκλογική αναμέτρηση της 14η Μαΐου ξεκαθαρίζει όλο και περισσότερο πόσο σημαντική θα είναι η ψήφος προς το HDP. Η αμφίρροπη κατάσταση που παρουσιάζεται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων υποψηφίων για το ανώτατο αξίωμα της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθιστά όλο και πιο σημαντικό σε ρόλο ρυθμιστή το κουρδικό κόμμα.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα