Ως αντίποινα χαρακτηρίζουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το καψόνι των τουρκικών αρχών στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, παρά τις επίσημες δικαιολογίες πως… επρόκειτο για τεχνικό λάθος και πως το όνομά του έμοιαζε με κάποιου στον οποίο έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Οι Τουρκικές δεν επέτρεψαν στον κ. Τζιτζικώστα την είσοδο του στη χώρα και τον κράτησαν για 6-7 ώρες σε ένα γραφείο στο λιμάνι της Σμύρνης μέχρι δήθεν να διευκρινιστεί η ταυτότητά, ενώ ο ίδιος ήταν σε επίσημη αποστολή της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληρφορίες από τη γειτονική χώρα, η αντίδραση της Τουρκίας ήρθε μετά την απαγόρευση εισόδου σε κάποιους Τούρκους πολίτες, που επέβαλλε η Ελλάδα. Μεταξύ αυτών των ονομάτων περιλαμβάνονται ο Αμπντουλάχ Ερέν πρόεδρος της Διεύθυνσης Αποδήμων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων (ΥΤΒ) και ο πρώην γενικός διευθυντής του TRT Ιμπραήμ Ερέν. 

eren.jpg

Ο Αμπντουλάχ Ερέν


Στις 26 Οκτωβρίου 2018 ο Ερντογάν διόρισε τον 34χρονο Αμπντουλάχ Ερέν
 επικεφαλής της YTB. Ο Έρεν ήταν μέχρι τότε αναπληρωτής επικεφαλής της νεολαίας του AKP στην Κωνσταντινούπολη και εργάστηκε για να επεκτείνει την επιρροή του κόμματος στα Βαλκάνια, μια περιοχή που γνωρίζει αφού γεννήθηκε στην Κομοτηνή, όπως έχει αναφέρει το Nordic Monitor. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ο θείος του είναι ο Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός και εξακολουθεί να είναι βασικός ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ερντογάν στην εκπόνηση των πολιτικών της Τουρκίας έναντι των βαλκανικών κρατών. Ο θείος, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλάμβανε την YTB, έφερε τον Ερέν στη θέση του επικεφαλής της YTB.

Ο αδελφός του Ερέν, Ιμπραήμ Ερέν είναι στενός φίλος του γιου του Ερντογάν Μπιλάλ. Οι δυο τους γνωρίζονται από το γυμνάσιο. Ο Τούρκος πρόεδρος τοποθέτησε τον Ιμπραήμ στην ηγεσία του κρατικού δικτύου TRT της Τουρκίας. Ο πατέρας των αδελφών Ερέν, Χάλιτ Έρεν, είναι διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού (ΙΡCICA) του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) της Κωνσταντινούπολης, το οποίο χρηματοδοτείται από την Τουρκία. Ο Αμπντουλάχ Ερέν εργάστηκε επίσης στο Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), κυβερνητικό think tank για την προπαγάνδα. Το SETA είναι γνωστό ότι λειτουργεί ως σημείο εισόδου για κυβερνητικές θέσεις εργασίας.

Μακεδονία