Τορπίλες στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Για τα υποβρύχια τύπου Παπανικολής

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ρεπορτάζ: HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Μπορεί το F-16 και η τροποποίηση της σύμβασης να μονοπωλεί κατά μια έννοια το ενδιαφέρον πολλών που ασχολούνται με την άμυνα, όμως σύμφωνα με πληροφορίες της σελίδας μας, στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής αναμένεται να βρεθεί το θέμα των τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής».

Η τροποποίηση λένε οι ίδιες πηγές είναι ο λόγος που επανέρχεται αυτό το θέμα στο κοινοβούλιο. Πρόκειται για ένα εκ των θεμάτων που προσπάθησε αλλά δεν έτρεξε η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, διότι δεν έχουν υπάρξει μέχρι τώρα τα χρήματα που θα ωθούσαν την κατάσταση.

Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών πάντως αυτό το διάστημα βρίσκεται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης, με το Ναύαρχο Κυριακίδη ν’ αφήνει πίσω του- σε δύσκολους καιρούς- ένα έργο που πολλοί θα το ζηλέψουν κι’ άλλοι φρόντισαν από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους να το πολεμήσουν με κάθε τρόπο.

Η αιχμή δεν αφορά το πρόσωπο του υπουργού, ήδη και χθες γράψαμε πως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι είχε άψογη συνεργασία με τον απερχόμενο Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου.

Σίγουρα ο νέος Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών μόλις εκδοθεί και το ΦΕΚ της τοποθέτησής του όπως και ο αναπληρωτής του, έχουν να τρέξουν πράγματα τα οποία ορισμένα είναι κατά 99,9% έτοιμα από τους προκατόχους τους. Έχουν μπροστά τους «μάχες», διαπραγματεύσεις, περισσότερα θέματα ν’ ανοίγουν και είναι βέβαιο πως η αμυντική ομπρέλα θ’ ανοίξει κι άλλο.

Θα έλεγε κανείς πως οι έχοντες πλέον τα ηνία της Διεύθυνσης Εξοπλισμών θα πρέπει ν’ ανταγωνιστούν τους προηγούμενους με την δουλειά που είχε γίνει μέχρι τώρα.

Στον αέρα βρίσκονται ακόμα οι φρεγάτες Belh@ra και τώρα που ο Ναύαρχος Κυριακίδης έχει απομακρυνθεί (σ.σ. το γράφουμε επειδή ήταν ένα από τα βασικά πρόσωπα που διαπραγματεύτηκε, πρότεινε, διαφοροποίησε κτλ.) , δεν έχουν υπάρξει απαντήσεις για το συνολικό κόστος με τις αλλαγές που απαιτεί το Πολεμικό Ναυτικό, ούτε το κόστος συντήρησης και πολλές άλλες λεπτομέρειες που μεταφράζονται σε χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, σαν νέος υπουργός, υιοθέτησε τα όσα τον είχε συμβουλέψει ο κος. Κυριακίδης, ξεκαθαρίζοντας προς την Γαλλική πλευρά πως εμείς θα αγοράσουμε ότι θέλουμε και κρίνεται απαραίτητο για το ΠΝ και δεν θα μας πουλήσετε εσείς ότι θέλετε, πχ. το ίδιο πλοίο με εσάς.

Ανοιχτές όμως είναι και οι τορπίλες, και το καυτό ζήτημα των ΜΕΚΟ, των νέων ελικοπτέρων, προσπαθειών για support που δεν ολοκληρώνεται επειδή υπάρχουν δικομανείς ιδιώτες που μπλοκάρουν διαγωνισμούς για κρίσιμα οπλικά συστήματα που ζητούν ανταλλακτικά.

Ίσως γι αυτό και ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει από την περασμένη εβδομάδα σειρά συναντήσεων με το νέο Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών, ώστε να του θέσει την ατζέντα των θεμάτων και να ζητήσει ο υπουργός με τη σειρά του αποτελέσματα.

Υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι από την στιγμή που φτάνει στο κοινοβούλιο και ο νέος νόμος- σύμβαση των Mirage 2000/ 2000-5 που ναι, επιτέλους ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες με του Γάλλους και μπήκαν όλες οι υπογραφές, επόμενος σταθμός που θέτει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι να οπλίσει τα υποβρύχια τύπου 214 με σύγχρονα όπλα.

Μέσα από τις ίδιες πηγές, υπάρχουν αναφορές που λένε πως έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο η συζήτηση με τους Γερμανούς για το θέμα αυτό, χωρίς να έχει «κλειδώσει» τίποτα σε επίσημο επίπεδο.

Πηγή: Τορπίλες στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Για τα υποβρύχια τύπου Παπανικολής https://hellasjournal.com/2019/11/torpiles-sti-voyli-apo-to-ypoyrgeio-ethnikis-amynas-gia-ta-ypovrychia-typoy-papanikolis/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα