Τον θεμέλιο λίθο του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης βάζουν Τσίπρας-Ρίβλιν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν, προκειμένου να τοποθετήσουν τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος.

Ο χώρος θα αναγερθεί σε μια περιοχή με μεγάλο συμβολισμό, κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα “βαγόνια του θανάτου¨, τα οποία μετέφεραν Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Εκεί εξοντώθηκαν περίπου 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, μέλη μιας ακμάζουσας κοινότητας σε πολλούς τομείς γι αυτό και η πόλη αποκαλούνταν “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων”.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι Αλέξης Τσίπρας και Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκαναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ Αβίβ με τη συμμετοχή και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Τότε, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.  οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ είχαν εκφράσει την επιθυμία να κάνουν οι ίδιοι και τα εγκαίνια λειτουργίας του Μουσείου.

Έκτοτε οι διαδικασίες προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς, τον Δεκέμβριο υπογράφτηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο το Προεδρικό Διάταγμα για την παραχώρηση της έκτασης που ανήκε στη ΓΑΙΟΣΕ και σήμερα θα τοποθετηθεί ο θεμέλιος λίθος στη διάρκεια ειδικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί στις 11.15.

Χθες Δευτέρα, στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ισραήλ ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η επίσκεψή του γίνεται σε μια “συμβολική στιγμή”, δυο μέρες μετά τη Διεθνή Ημέρα στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Τόνισε ότι η Ελληνική Εβραϊκή Κοινότητα υπέφερε πολλά κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πρόσθεσε ότι η κοινή ιστορία των δύο λαών είναι “μάθημα για το μέλλον” και μίλησε για την ανάγκη της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στην περιοχή στον τομέα της σταθερότητας και ασφάλειας.

“Είναι η μοίρα μας να ζούμε μαζί και να μετατρέψουμε τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε “παράδεισο”, όλοι μαζί Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Ιορδανία”, είπε ο Πρόεδρος του Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας θα χρηματοδοτήσει το Μουσείο με 10.000.000 ευρώ και άλλα 10.000.000 το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει προτείνει το Μουσείο Ολοκαυτώματος να μην λειτουργεί μόνο ως Μουσείο, αλλά και ως χώρος εκπαίδευσης, των νέων-κυρίως των μαθητών που θα το επισκέπτονται, στα ιδανικά και τις αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης απέναντι στον φασισμό, το ναζισμό, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας και θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και το ομώνυμο Μουσείο.

real.gr
spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επειδή ό δωσίλογος αποκεφαλιστής τών Σημαιών μας μέσα στή Θεσσαλονίκη τήν 15η Ιουνίου 2017 πρωθυπουργός κι αυτή η οργουελική γουρουνοκεφαλή,
    είναι στό ίδιο έν εξελίξει ελληνοκτόνο έργο υπεργολάβοι,

    Εμείς,
    άς θυμηθούμε πολύ λίγα πλήν ουσιώδη πράγματα πού
    αποκλείεται νά μάς θυμίσει
    η από καιρό σεσημασμένη εδώ μέσα ώς εβραιοφαναροκρατούσσα ΕΣΗΕΜΘ κι ομοίως
    τό ΑΠΕ_ΜΠΕΕ:

    Εάν αυτούς τούς αιμοσταγείς μισέλληνες εβραίους χανουκατζήδες εσβολείς τού 1492, πού
    μάς σκότωσαν καί μάς εκμεταλλεύτηκαν γιά αιώνες
    μέ τίς πλάτες τών άλλων εισβολέων καί στρατηγικών συμμάχων τους αιώνων,
    τών τουρκομογγόλων:

    «Πάμπολλοι δε Εβραίοι ένοπλοι και πολύδιψοι χριστιανικού αίματος παρηκολούθουν τον τουρκικόν στρατόν ως εκούσιοι δήμιοι. Ούτοι έλκοντες έξω της πόλεως τους Χριστιανούς τους ερροπάλιζαν κατακέφαλα, και πίπτοντας κατά γης τους έσφαζαν ως βόας».
    Σπυρίδων Τρικούπης
    («Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως», τόμος Β’, κεφάλαιο ΚΘ, σελίδα 174)

    «Οι δε θρασύδειλοι εχθροί του Χριστιανισμού Ιου­δαίοι της Θεσσαλονίκης τρέχοντες, αυθορμήτως εγένοντο δήμιοι, σφάζοντες ως ζώα τους ανθρώπους. Φρίκη κατελάμβανε πάσαν ψυχήν ζώσαν δια τας τρομερωτάτας ανοσιουργίας αυτών, και εν τούτοις ουδεμία των βαρβάρων εκείνων ψυχών ελάμβανε το ελάχιστον αίσθημα οίκτου».
    Λάμπρος Κουτσονίκας
    («Απομνημονεύματα αγωνιστών 1821», τόμος 6ος, σελίδα 91)

    «Κατά την καταστροφή της Νάουσας, τον Απρίλιο του 1822, από τον Αβδούλ Αμπούδ, εξακόσιοι Ε­βραίοι, που ακολουθούσαν το ασκέρι του αιμοβόρου Τούρκου πασά, αποτελέσανε πραγματικό σώμα δημίων και βασανιστών. Απερίγραπτα είναι τα όσα έ­καναν στον άμαχο πληθυσμό της μαρτυρικής αυτής πόλεως».
    Χρήστος Στασινόπουλος
    («Λεξικό Ελληνικής Επαναστάσεως 1821», τόμος Β, σελίδα 65, λήμμα «Εβραίοι»)

    «Όπως και στην Κασσάνδρα, η πρώτη σφαγή έγινε από τους Τούρκους μέσα στην ορμή της νίκης, αλλά μετά από αυτούς ήρθαν οι Εβραίοι οι οποίοι τους ξεπέρασαν σε φρικαλεότητες, έσφαζαν σαν μοσχάρια τους αιχμαλώτους οι οποίοι ήταν άοπλοι και ανυπεράσπιστοι. Χτυπούσαν τα θύματα με ρόπαλο και στη συνέχεια τους έκοβαν το λαιμό. Ούτε οι γυναίκες γλύτωσαν, τις μεταχειρίστηκαν όπως τους άντρες. Κάποιες βρήκαν τον θάνατο στις φλόγες, οι Εβραίοι έβαζαν φωτιά στα ρούχα τους για να έχουν ένα θέαμα σαν το μαρτύριο του πυρός κατά την Ιερά Εξέταση (μ’ αυτόν τον τρόπο είχαν πεθάνει πολλοί Eβραίοι κι έτσι έπαιρναν την εκδίκησή τους). Επινοούσαν απίστευτα μαρτύρια. Έβαζαν τη μητέρα κάτω από το δένδρο στο οποίο έκαιγαν το δεμένο της παιδί, έπειτα άναβαν φωτιά στα ρούχα της λέγοντάς της: “Άντε, αγία μάρτυρα, πήγαινε να βρεις το παιδί σου κοντά στον Ιησού σας”.».
    Basil & Jean Nikolaidy
    («Les Turcs et la Turquie contemporaine», σελίδες 285-286, έκδοση 1859, μετάφραση Δέσποινας Νάτσιου),

    τούς είχαμε διώξει τό 1912, τότε πού πήραν τά όπλα ενάντια στόν
    Απελευθερωτικό Στρατό τών Ελλήνων,

    όπως κάναμε αργότερα μέ τούς τσάμηδες,

    θά είχαν σωθεί από τό ολοκαυτωματένιο ραντεβού μέ τούς γερμανούς καί
    ίσως έτσι είχαμε αποτρέψει τήν από μακρού χρόνου καλοσχεδιασμένη σφαγή μας
    κι όλων τών Χριστιανών,
    στή Μικρασία μας,
    απ’ αυτούς τούς ακόμη έν Θεσσαλονίκη σταυρωτήδες,
    τού έξ αυτών εκτελεστικού “ατατουρκ” καί
    τής παντοιοτρόπως χορηγού κι εποπτεύουσας διεθνούς συμμορίας των,

    φαίνεται όμως πώς τό απέφυγαν,
    γιά νά μή χάσουν τήν “ευκαιρία” νά διαπράξουν
    μιά από τίς μεγαλύτερες ιστορικές μαλακίες τους,

    χρυσώνοντας τότε τό παλάτι τών γλίξμπουργκ,
    γιά τόν «διάδοχον» τών οποίων ό Σουρής είχε ήδη γράψει επί ματαίω:

    «καὶ τοὺς προμάχους γύρω σου νὰ ἔχῃς τῆς πατρίδος,
    κι’ ὄχι Ἑβραίους βρωμεροὺς στὸ γένος καὶ στὸ εἶδος.»…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα