Τι φοβάται η κυβέρνηση για τη λύση-συμβιβασμό στο ζήτημα του ονόματος με την ΠΓΔΜ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ

Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να δοθεί λύση στο Σκοπιανό προκειμένου να συνδέσει τη θητεία του ως πρωθυπουργός με την επίλυση ενός ζητήματος που για δεκαετίες αποτελεί «αγκάθι» για την Αθήνα.

Από την ώρα που στα Σκόπια επικρατεί ανάλογη διάθεση, αλλά και πέραν του Ατλαντικού η Αμερικανική ανησυχία για διεύρυνση Ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια «σπρώχνει» με μεγαλύτερη δύναμη την ΠΓΔΜ στην οικογένεια του ΝΑΤΟ, οι πιθανότητες για αίσιο τέλος και «ονοματοδοσία» μέχρι τον Ιούνιο πολλαπλασιάζονται.

Παράγων που λειτουργεί ενισχυτικά είναι και η στάση των κομμάτων. Αυτή τη φορά τα περισσότερα κόμματα αποδέχονται τη «γραμμή του Βουκουρεστίου» ως σημείο σύγκλισης και κατά τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων θα αποδεχτούν τη λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση έναντι όλων.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται βέβαιη (μετά από διαβεβαίωση Καμένου) ότι οι ΑΝΕΛ θα βρουν τρόπο να μη σταθούν εμπόδιο και ότι η ΝΔ τελικά θα αναγκαστεί να στηρίξει μια τέτοια λύση. Ούτε οι κορώνες του Βασίλη Λεβέντη  φαίνεται να ανησυχούν το Μέγαρο Μαξίμου.
Αντίθετα ο απρόβλεπτος παράγων που φοβάται η Κυβέρνηση και μπορεί να ορθώσει ουσιαστικά εμπόδια δεν είναι άλλος από μια «από τα κάτω έξαρση» εθνικιστικού λόγου με συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες (κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα) ενάντια στην πρόταση λύσης όποτε αυτή έρθει. Εκεί το πολιτικό κόστος θα είναι υψηλό και οι χειρισμοί πιο δύσκολοι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ως «πυροκροτητής» σε μια τέτοια εκδοχή θα μπορούσε να λειτουργήσει η στάση της εκκλησίας αν λειτουργήσει κατά το πρότυπο του 1992.
Αυτός ο φόβος συζητήθηκε εκτενώς στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο που ενημερώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από το Νίκο Κοτζιά αλλά και στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την επομένη.  Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή (και ανησυχία) τόσο τις διεργασίες για συλλογή υπογραφών σε κείμενο που καλούνται οι πολίτες να ζητήσουν να μην τεθεί σε διαπραγμάτευση ο όρος “Μακεδονία” και να ζητήσουν δημοψήφισμα, όσο και τις διαθέσεις για συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη.

Μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε το πανό στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, όπως και οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο οποίος ωστόσο παρέπεμψε στην Αθήνα και στην Εκκλησιαστική Ιεραρχία για την εμπλοκή της Εκκλησίας σε μια τέτοια κινητοποίηση.
Όλα δείχνουν ότι -όσο προχωρά η διαπραγμάτευση- ο δίαυλος επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία…

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

 iefimerida.gr
spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

    • ΣΥΝΕΧΕΙΑ (επαναληψη). Αμα αρχισαν να φοβουνται απο τωρα θα τα παρατησουν ολα στη μεση . Τουλαχιστον να μη προχωρησουν σε αδιαπραγματευτες ”παραχωρησεις” και τρεχουμε και δεν προλαβαινουμε στη συνεχεια. Καθυστερησαμε ,που καθυστερησαμε και εχουμε καρφωσει ενα ”μπετονοκαρφο” με την ομοφωνη αποφαση του ΝΑΤΟ στο Βουκουρεστι το 2008 ,μη το ”βγαλουμε” για παληες φιλιες και απο ειρηνοφιλια και ”μανιακο” παγκοσμιοποιημενο πολυπολιτισμο και τουριστικη λαιμαργια. Μη χασουμε το Ελληνικο κρατος με τις τρεις Μακεδονιες του (Ανατολικη , Κεντρικη και Δυτικη) για τα ”ματια” του κ.Ζαεφ και ολων των αυταπατημενων συντοπιτων του . Δεν ειναι δυσκολο να πεισουμε και τον τελευταιο αμετασπειστο οτι, το ψευδωνυμο των Σκοπιανων ,κατοικων της Δαρδανιας ειναι το τελευταιο ψεμμα του Σοβιετικου κομμουνισμου , για να εξασφαλισει την καθοδο του στο Αιγαιο. Τωρα που ολα ”ξεπεσαν” με παταγο μαλιστα στην τεως Σοβιετικη Αυτοκρατορια θα δεχθουμε εμεις , που τους νικησαμε το 1949 το δικο τους αρχικο ψεμμα της προπολεμικης Κομιντερν τους ;;;. Και πανωσαμαρα- που λεμε -θελουν (κριμα που θελουν,οσοι θελουν ) να μη υπαρχουν και αντιδρασεις απο αρχαιολογους,ιστορικους ,αλλα και πολιτες ακομη. Τετοια οιηση και τοση ανασφαλεια για το δικηο των προσπαθειων τους;;;. Ας συμβαλλουν σε δημιουργια μιας πανεθνικης κυβερνησεως και ας καταναλωσουν χρονοωρες συζητησεων και τονους χαρτιου για να πεισουν τα 4/5 τουλαχιστον των Ελληνων .Δεν μπορει να λυθει κανενα εθνικο θεμα με την στηριξη του 1/4 του ελληνικου λαου . Ας θυμηθουμε ολοι πως απερριφθη το Σχεδιο Αναν. Εξ ετερου προετοιμαζονται εξωθεν ,η, και εσωθεν ,η, νεοι ηγετες ,η, ενδεχομενος εθνικος διχασμος με ολα τα υπολοιπα , που εζησε η Ελλας το 1922 ,το 1949 και το 1974. Παντως αβροχοις ποσι ,η, αν δεν βραχεις δεν βγαζεις ψαρια θα επιβεβαιωθει απολυτως με αυτο το θεμα. Κανενας δεν θα περασει το ποταμι στεγνος. Ξυπνησε παλι και η τριχλιλιετης Ελληνικη Ιστορια , που δεν διαγραφεται,δεν παραγραφεται και ουτε ξαναγραφεται και θα ειναι αυστηροτατη ,με τους τολμητιες. Ευχες για τα εθνωφελεστερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα