Τι φέρνει η Παρλί στον Μητσοτάκη: Μετά τα Rafale αναμένεται η πρόταση για τις Belharra

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένουν στο Επιτελείο του Πολεμικού Ναυτικού, να ανοίξει τα χαρτιά της, τις επόμενες ώρες, η Φλοράνς Παρλί ανακοινώνοντας την… περίπου πρόταση του Παρισιού για τις φρεγάτες: νέες και ενδιάμεσης λύσης.

Γράφουμε «περίπου», διότι αυτή η πρόταση από την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας ουσιαστικά έρχεται ν’ αναθερμάνει ακόμη περισσότερο την πρόταση της Γαλλίας, η οποία έδειξε πως δεν παραιτήθηκε ποτέ της διεκδίκησης του Πολεμικού Ναυτικού.

Πάντως το γεγονός ότι αμέσως μετά τις υπογραφές για τα RAFALE, η Γαλλίδα υπουργός θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, για ένα τετ α τετ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνει ότι το Παρίσι σε συνέχεια της διακυβερνητικής που είχε γίνει στο Ελιζέ και είχαν συζητηθεί εξοπλιστικά θέματα εκτός της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, κομίζει το σχέδιο πρότασης που αναμένει το Ελληνικό Επιτελείο και για τις φρεγάτες, εκτός της νέας απόκτησης των RAFALE.

Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού επαναλάμβαναν ότι πρώτον από τη δική τους θέση θα επιμείνουν σε μια συμφωνία η οποία ως ενδιάμεση λύση να περιέχει τουλάχιστον μια φρεγάτα τύπου FREMM, αν και οι Ανώτατοι του ΠΝ της Γαλλίας κάθε φορά που διασπείρεται αυτή η πρόταση- ιδέα, δεν την βλέπουν με καλό μάτι, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτά τα πλοία είναι πολύτιμα για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση οι Αξιωματικοί στο Πολεμικό Ναυτικό αναμένουν- κάποιοι και με αγωνία- την Γαλλική πρόταση, ώστε να την μελετήσουν, να την αξιολογήσουν ή και να τη συγκρίνουν με άλλες προτάσεις που υπάρχουν στη Διεύθυνση Εξοπλισμών.

Το θέμα των νέων φρεγατών Belh@ra και της ενδιάμεσης λύσης La Fayette ή οποιοσδήποτε άλλος ενδιάμεσος συνδυασμός τίθενται στο τραπέζι αξιολόγησης αλλά και μετέπειτα διαπραγμάτευσης η οποία όμως δεν θα χει την πολυτέλεια του προγενέστερου χρόνου. Ελλάδα και Γαλλία πάνω από διετία συζητούσαν την απόκτηση των φρεγατών Belh@ra με την Ελληνική διαμόρφωση και παρατηρήσεις.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές πάντως που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις άμεσες ανάγκες που έχει ο στόλος, έχει επισημάνει καιρό ότι «αν εξακολουθήσουμε επί μακρόν να βλέπουμε το δέντρο θα χάσουμε το δάσος και δεν θα είναι καλά τα πράγματα» κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και πάλι για κάτι που είναι ευρέως γνωστό κι έχει να κάνει με τη γήρανση των πολεμικών πλοίων.

Σε λίγες ώρες από τώρα τα Γαλλικά RAFALE γίνονται πραγματικότητα, τουλάχιστον στα επίσημα έγγραφα της Ελληνογαλλικής συμφωνίας. Τα μαχητικά που «χαρίζουν» με τις δυνατότητες που έχουν, ξεχωριστή αεροπορική υπεροχή στην Ελληνική Πολεμικής Αεροπορία δεν θ’ αργήσουν να φορέσουν το γαλανόλευκο εθνόσημο στα φτερά τους και στο κάθετο ουραίο.

Σημαντικό είναι και το γεγονός πως από την στιγμή που θα μπουν οι υπογραφές, το μεσημέρι της Δευτέρας, ενεργοποιείται το αεροπορικό Επιτελείο, που καλείται να δείξει ποιοι τελικά είναι οι ιπτάμενοι που θα περάσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση στην Γαλλία ώστε να ονομαστούν διαθέσιμοι στον τύπο του RAFALE.

Τα RAFALE και η ΠΑ οδηγός στις εξελίξεις…

Το γεγονός της ολοκλήρωσης των διαδικασιών μόλις σε 5 μήνες για την Ελληνογαλλική συμφωνία (σ.σ. παραδοσιακά στο παρελθόν οι συζητήσεις με τους Γάλλους για την υλοποίηση μιας σύμβασης κρατούσε πάνω από 1,5-2 χρόνια) δεν είναι μόνο χρόνος ρεκόρ μιας τριπλής συμφωνίας (σ.σ. αεροσκάφη- μακρόχρονη τεχνική υποστήριξη- όπλα) είναι ταυτόχρονα και «οδηγός» για το μέλλον, στην περίπτωση που το Πολεμικό Ναυτικό δελεαστεί ιδιαίτερα από την πρόταση των Γάλλων.

Στο Πολεμικό Ναυτικό εκτιμούν ότι οι Γάλλοι ίσως να μην πουν το μεσημέρι της Δευτέρας την τελευταία τους λέξη, διατηρώντας τον άσσο για τους επόμενους δυο μήνες διότι οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι το ΠΝ είναι έναν σημαντικός πελάτης για οποιαδήποτε χώρα προσδεθεί μαζί του.

Άλλωστε πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό σημείωναν ότι η Γαλλική Belh@ra και η Ολλανδική Sigma, είναι πλοία «state of the art». Βεβαίως εδώ θα πρέπει να βάλουμε έναν αστερίσκο που είναι το με ποια διαδικασία θα προχωρήσει η απόκτηση των νέων πολεμικών πλοίων. Αν προχωρήσουμε μέσω της αξιολόγησης όλων των προτάσεων, δηλαδή η κατάσταση πηγαίνει «by the book», τότε πρέπει να γίνει Διεθνής Διαγωνισμός. Από την άλλη πλευρά έρχονται οι προτάσεις- δέλεαρ που η απόφαση του ΠΝ θα κρίνει με ποιον τρόπο το υπουργείο και η κυβέρνηση θα προχωρήσει μια διαδικασία…

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, στο Μέγαρο Μαξίμου, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τι φέρνει η Παρλί στον Μητσοτάκη: Μετά τα Rafale αναμένεται η πρόταση για τις Belharra

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα