Τι σχέση έχει το Πακιστάν με το Ιράν, την τρομοκρατία και την Ελλάδα;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Η Ελλάδα, βρισκόμενη στο σταυροδρόμι Δύσης – Ανατολής αναπόφευκτα καλείται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της σύρραξης Ισραήλ – Ιράν.

Η προχθεσινή σύλληψη των δύο κατηγορούμενων για τρομοκρατία ανδρών πακιστανικής καταγωγής γεννά ορισμένα ερωτήματα: τι σχέση έχουν οι Πακιστανοί με το Ιράν; Το Πακιστάν δεν είναι σύμμαχος της Τουρκίας; Τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται μόνο στην Ελλάδα ή συμβαίνουν και σε άλλες χώρες;

Οι Πακιστανοί τρομοκράτες οι οποίοι φαίνεται να σχεδίαζαν χτυπήματα εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων στην Αθήνα είναι Σιίτες και διατηρούν σχέσεις με το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν το οποίο βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται στους αναγνώστες ότι το Ισλάμ χωρίζεται, κυρίως, σε δύο βασικούς κλάδους ή καλύτερα δόγματα: τον σουνιτισμό και τον σιισμό. Ηγετική θέση στο σιιτικό Ισλάμ κατέχει το Ιράν, η πολυπληθέστερη σιιτική χώρα στον κόσμο η οποία έχει, από το 1979, θεοκρατικό καθεστώς.

Οι Σιίτες Πακιστανοί βρίσκονται πιο κοντά στο Ιράν πάρα στο Πακιστάν όπου αποτελούν μειονότητα (10-15%) και διώκονται από την σουνιτική πλειοψηφία. Γι’αυτό και ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων από το Πακιστάν είναι Σιίτες. Το ίδιο ισχύει και για την πακιστανική κοινότητα της Αθήνας αρκετά μέλη της οποίας είναι Σιίτες, αν και οι Σουνίτες φαίνεται να αποτελούν τον κύριο κορμό της.

Διάφοροι κύκλοι ισχυρίζονται, ανά διαστήματα, ότι οι Πακιστανοί στην Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία ως υβριδική απειλή εναντίον της χώρας μας, βασιζόμενοι στις στενές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ισλαμαμπάντ, καθώς και στην πολιτική εκμετάλλευσης μουσουλμανικών κοινοτήτων και μειονοτήτων που ακολουθεί η Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Δεν γνωρίζουμε πόσο πιθανό είναι αυτό. Μπορούμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα, ωστόσο, ότι αυτό δύσκολα θα ισχύσει για τους Σιίτες Πακιστανούς. Αυτοί, όπως αποδεικνύεται, έχουν στενότερους δεσμούς με το σιιτικό Ιράν παρά με την σουνιτική Τουρκία, οι σύμμαχοι της οποίας πολεμούν εναντίον Σιιτών Πακιστανών στην Συρία, όπως θα δούμε και στην συνέχεια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ισλαμικό καθεστώς στο Ιράν προσπαθεί να στρατολογήσει Σιίτες στα ΒαλκάνιαΠροσπάθησε να κάνει το ίδιο στην Αλβανία, όπου υπάρχει μια μικρή σιιτική κοινότητα. Απέτυχε ωστόσο και σήμερα οι σχέσεις Τιράνων – Τεχεράνης είναι κάκιστες.

Άλλα παραδείγματα αποτυχίας της στρατολόγησης Σιιτών από το Ιράν είναι το Μπαχρέιν, το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία. Όμως το Ιράν με επιτυχία έχει στρατολογήσει (μεταφορικά και κυριολεκτικά) Σιίτες στην Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Λωρίδα της Γάζας, την Υεμένη, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, μέχρι και στην Νιγηρία.

Πολλοί απ′ όσους στρατολογούνται πολεμούν για λογαριασμό της Τεχεράνης και των «Φρουρών της Επανάστασης». Πολλοί Σιίτες Πακιστανοί, για παράδειγμα, μάχονται στην Συρία, κυρίως στους κόλπους της Liwa Zainebiyoun, στο πλευρό του καθεστώτος Άσαντ, εναντίον των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ανταρτών και του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ελλάδα, βρισκόμενη στο σταυροδρόμι Δύσης – Ανατολής, καθώς και ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ με στενές πλέον σχέσεις με το Ισραήλ, αναπόφευκτα καλείται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της σύρραξης Ισραήλ – Ιράν.

Huffington Post

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα