Τι συμβαίνει στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως είναι γνωστό, προκάλεσε κραδασμούς στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών. Αρκετά μέλη της ζήτησαν τη σύγκλιση συνέλευσης ώστε η Εταιρία να ξεκαθαρίσει τη θέση της. άλλα αντέδρασαν.

Τα μέλη που ανησυχούν για τις εξελίξεις, συνέταξαν και κυκλοφόρησαν το ακόλουθο κείμενο.

“Θεσσαλονίκη 9/11/2018

Προς

Τους Εταίρους της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

 

Αγαπητοί Εταίροι

Με την επιστολή αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην Εταιρεία μας, δεδομένου ότι έχουν δημοσιευτεί στα ΜΜΕ αποσπασματικά κάποιες πληροφορίες, οι οποίες μάλλον παραπληροφορούν.

Το τελευταίο εξάμηνο προ της υπογραφείσης της Συμφωνίας των Πρεσπών η ΕΜΣ είχε εκδώσει δύο ψηφίσματα (16/01/2018 και 1/5/2018), με τα οποία καθόριζε και δημοσιοποιούσε την θέση της στο εθνικό μας πρόβλημα με τα  Σκόπια. Θεωρούμε τώρα πως είναι αναγκαίο να αναφερθούμε ―με τα γεγονότα επιγραμματικά― στο πλήρες ιστορικό που ακολούθησε:

17/6/2018 Υπογράφεται η Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηριζόμενη από την κυβέρνηση μας ως μεγάλη επιτυχία!

25/6/2018 Επιστολή 139 μελών της Εταιρείας μας, προς τον πρόεδρο κ. B. Πάππα  και το ΔΣ με την οποία ζητούμε την σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης (ΕΓΣ), με θέμα την ενημέρωση των μελών για τον βραχύ-μέσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αντιμετώπισης του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Εταιρείας μας σε σχέση με το Σκοπιανό ζήτημα.

2/7/2018 Πραγματοποιείται από την Εταιρεία μας  ημερίδα με τίτλο «Πρώτη Αποτίμηση της υπογραφείσης Συμφωνίας Ελλάδος–ΠΓΔΜ» και κατά την προσέλευσή των Εταίρων διανέμεται το προεκτυπωμένο έντυπο της «πρώτης αποτίμησης», στο οποίο αναφέρεται ότι η ΕΜΣ με το κύρος της είναι «πρωτοπόρος στον Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας» και η τελευταία παράγραφος χαρακτηρίζει την υπόθεση «υψίστης εθνικής σημασίας […] και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεων και των αγώνων μας».

9/7/2018 Νέα επιστολή μας στην οποία αναφέρουμε το άρθρο 17 του καταστατικού μας βάσει του οποίου ζητούμε από το ΔΣ την πραγματοποίηση ΕΓΣ, προκειμένου εμείς ως Εταίροι να καταθέσουμε σκέψεις και ανταλλάξουμε απόψεις και  ιδέες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

20/7/2018 Νέα μας επιστολή, προς το ΔΣ, στην οποία αναφέρουμε όσα υποστηρίχθηκαν στην ημερίδα του ΥΠΕΞ της 19/7/2018 στην Αθήνα, επίσης το τι ακούγεται για την Εταιρεία μας, και το παράπονο μας για την αβελτηρία του ΔΣ στο αίτημα μας, εφόσον ούτε καν τηλεφωνικώς μέχρι τότε δεν μας δόθηκε κάποια απάντηση. Στην τελευταία παράγραφο ζητούμε να έχουμε μια απάντηση προκειμένου να μην υποχρεωθούμε να καταφύγουμε στην Δικαιοσύνη.

-14/8/2018 Επιστολή 15 μελών μας, στην οποία αναφέρονται οι κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας και με την οποία ζητείται συνάντηση με το ΔΣ το συντομότερο δυνατό, ώστε να γίνει ενημέρωση των απόψεών μας και να αποφευχθεί η προσφυγή στο Ειρηνοδικείο.  Ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Δασκόπουλου με τον πρόεδρο κ. Β. Πάππα και  συμβούλους του ΔΣ χωρίς αποτέλεσμα.

-3/9/2018 Κατατίθεται αίτηση 44 μελών μας ενώπιον του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης με αίτημα την διαταγή σύγκλησης ΕΓΣ.

5/10/2018 Το ΔΣ επιτέλους απαντά με επιστολή προς ένα έκαστο εκ των 44 Εταίρων στην οποία χαρακτηρίζει την προσφυγή μας δυσφημιστική, συκοφαντική με εξυβρίσεις και μειωτικές εκφράσεις και μας ζητάει: «απάντηση εντός πενθημέρου, από την λήψη της παρούσης, αν συμφωνούμε και αποδεχόμαστε το περιεχόμενο της επιστολής μας, το οποίο εμπεριέχει ποινικά κολάσιμες εκφράσεις»!!!

11/10/2018 Απαντητική επιστολή μας στην από 5/10/2018 επιστολή του ΔΣ, στην οποία αναφέρουμε ότι πληροφορηθήκαμε από τον ημερήσιο τύπο και έγκυρους κύκλους της ΕΜΣ πως αποφασίστηκε από το ΔΣ της Εταιρείας μας η πραγματοποίηση της ΕΓΣ στις 25/11/2018. Τονίζουμε ότι θεωρούμε θετική την έστω λίαν καθυστερημένη εν λόγω απόφαση και δηλώνουμε ότι θα παραιτηθούμε αμέσως από την εις το Ειρηνοδικείο αίτησή  μας προς σύγκληση ΕΓΣ, μόλις μας γνωρίσετε τα θέματα και την ημερομηνία αυτής.  Επίσης διαβεβαιώναμε ότι  «οπωσδήποτε δεν είχαμε πρόθεση να βλάψουμε ή να προσβάλλουμε κανέναν και για αυτό δεν έχουμε κανέναν λόγο να επιμείνουμε.  Εμείς θέλουμε και επιθυμούμε την ΕΜΣ ενωμένη ισχυρή σαν μια γροθιά και όχι κατακερματισμένη».

31/10/2018 Επιστολή του ΔΣ της Εταιρείας μας και πάλι προς ένα έκαστον εξ ημών που προσφύγαμε στο Ειρηνοδικείο, με την οποία μας ζητείται απάντηση εντός πενθημέρου…και μάλιστα μας υπαγορεύει τι να δηλώσουμε στην απάντησή μας.

Μετά τα παραπάνω εκτεθέντα, σήμερα τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα, τα οποία θέτουν Εταίροι και φίλοι:

1.Το Προσύμφωνο των Πρεσπών υπεγράφη προ πενταμήνου. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από την ΕΜΣ μετά την πρώτη αποτίμηση της 2/7/2018.

2.Θεωρεί το ΔΣ τη Συμφωνία των Πρεσπών έντιμο συμβιβασμό;

3.Θα κάνει η ΕΜΣ παρέμβαση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην εκδίκαση που θα διεξαχθεί στις 7/12/2018 συμπαραστεκόμενη στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, η οποία ζητεί την ακύρωση της συμφωνίας;

Τα παραπάνω ερωτήματα οφείλουν να απαντηθούν στην ΕΓΣ της 25ης Νοεμβρίου, δεδομένου ότι πολλοί Εταίροι ανησυχούν για τις εξελίξεις  και περιμένουν την ΕΜΣ να βρεθεί όπως και παλαιότερα στις επάλξεις του αγώνα.

Τέλος ακόμη ένα ερώτημα: Αν στο νομότυπο αίτημα της 25/6/2018 των 139 μελών για σύγκληση ΕΓΣ ή έστω μετά από τις επόμενες επιστολές μας, υπήρχε κάποια απάντηση του ΔΣ της Εταιρείας μας, θα φθάναμε σε κίνδυνο διχαστικών καταστάσεων;

Όλοι οι Εταίροι αποτελούμε μια μεγάλη οικογένεια ―με την προβλεπόμενη ασφαλώς ιεραρχία― αλλά ανησυχούμε για τα τεκταινόμενα στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών Κοτζιά-Δημητρόφ, γι’ αυτό και επιδιώκουμε διακαώς την ευόδωση των σκοπών της Εταιρείας μας, στους οποίους νομοτελειακώς πρέπει να εντάσσεται η ακύρωση αυτής της ετεροβαρούς και βλαπτικής για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνίας, στην οποία δυστυχώς παραχωρούμε όνομα, εθνότητα και γλώσσα.

Εκφράζουμε την ευχή όπως στην ΕΓΣ που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου θα υπάρξει σύμπνοια όλων των μελών και του ΔΣ της Εταιρείας μας. Πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορούμε να εργαστούμε με επιτυχία μέχρι την τελική νίκη και κάνουμε έκκληση να συμπαραταχθούμε όλοι προς τον σκοπό αυτό.

Μέλη της ΕΜΣ που ανησυχούμε”

 

 

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τί νά συμβαίνει·
    τού Μέρτζου, γίνεται

    καί γιά νά ‘χουμε καλό ρώτημα:

    Πάππας,

    ώς βατικάνειο ή
    έξ άλλης στρεβλώσεως;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα