Τι πραγματικά θέλουν να κάνουν οι ΗΠΑ με τους Κούρδους εναντίον της Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τις τελευταίες ημέρες, μετά την αεροπορική επίθεση της Τουρκίας εναντίον κουρδικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και τη ΒΑ Συρία, με αφορμή κινήσεις τεθωρακισμένων των ΗΠΑ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας που γίνονται για να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων του YPG και του τουρκικού στρατού αλλά και για να αποτραπεί εισβολή του τουρκικού στρατού, υπάρχει πλήθος άρθρων στον τουρκικό Τύπο για τους πραγματικούς σκοπούς των ΗΠΑ.

 Ένα τέτοιο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Yeni Çağ, μεταφράσαμε και παραθέτουμε προς ενημέρωση, προβληματισμό και ανάλογη αξιολόγηση από τους αναγνώστες μας.

Συνεχίζεται η «επίδειξη των ΗΠΑ» στα σύνορά μας!
Έχει πλέον πιστοποιηθεί η στήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στον κλώνο του ΡΚΚ στη Συρία, το YPG. Έχει πιστοποιηθεί η ενίσχυση των τρομοκρατών με σύγχρονα οπλικά συστήματα. Αποκαλύφθηκε δε ότι οι τρομοκρατικές ομάδες, που λαμβάνουν ανοικτή στήριξη από τις ΗΠΑ με κάλυμμα τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS, επιτίθενται στα φυλάκια του τουρκικού στρατού με αντιαεροπορικά τύπου Stinger και με αντιαρματικούς πυραύλους. Στρατιωτικές πηγές που βρίσκονται στην περιοχή, πληροφόρησαν σχετικά τον δημοσιογράφο Σαϊγκί Οζτούρκ, ο οποίος με τη σειρά του παρουσίασε της πληροφορίες αυτές σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sözcü:

«Δεν ήταν καλή η χρονική συγκυρία στην οποία εκδηλώθηκε η τουρκική αεροπορική επίθεση εναντίον των Κούρδων στο Σιντζάρ. Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίθεσης, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ, αποδυνάμωσε τις θέσεις της Τουρκίας και ισχυροποίησε αυτές των ΗΠΑ. Με δημοσιεύματα στον Τύπο δόθηκε η εντύπωση ότι οι ΗΠΑ έστειλαν δεκάδες τεθωρακισμένα στα σύνορα με Συρίας-Τουρκίας. Αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Η κίνηση πέντε τεθωρακισμένων οχημάτων του στρατού των ΗΠΑ στην περιοχή παρουσιάστηκε σαν αμερικανική εκστρατεία. Όπου πηγαίνουν οι ανταποκριτές των ειδησεογραφικών πρακτορείων Frans24, AP, Reuters και DPA δείχνουν τα ίδια αμερικανικά τεθωρακισμένα.

»Στην ουσία, στηρίζουν την επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων. Δεν είναι σωστό ότι οι ΗΠΑ συσσωρεύουν δυνάμεις στα σύνορά μας. Αλλά και η δήλωση του προέδρου Ερντογάν (“κάθε στιγμή μπορεί να εισβάλουμε”) είναι λάθος. Κι αυτό γιατί τέτοιες δηλώσεις αφ’ ενός μεν γίνονται αιτία για παροχή ακόμα μεγαλύτερης στήριξης στις τρομοκρατικές οργανώσεις και αφ’ ετέρου δίνεται σ’ αυτές η ευκαιρία να ναρκοθετούν περιοχές και να προετοιμάζονται για μια τέτοια επιχείρηση. Τέτοιες δηλώσεις, θέτουν σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις μας.

Οι ΗΠΑ να δημιουργήσουν περιοχή ασφαλείας
»Εσχάτως συζητείται το θέμα της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας από πλευράς των ΗΠΑ μεταξύ της Τουρκίας και του YPG. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν αυτή τη ζώνη, για να εμποδίσουν τις επιθέσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων εναντίον της χώρας μας, ας το κάνουν. Όμως, οι εξελίξεις δείχνουν ότι ακόμα και αν οι ΗΠΑ κάνουν κάτι τέτοιο, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν με όπλα και πυρομαχικά το YPG που εχει εγκατασταθεί και ελέγχει την περιοχή. Τα τεθωρακισμένα των ΗΠΑ παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ σαν να πήγαν τώρα στην περιοχή. Όμως η σημαία των ΗΠΑ σε εκείνα τα τεθωρακισμένα βρισκόταν εκεί πριν από την επίθεση της Τουρκίας στο Σιντζάρ. Αυτό είναι πλέον μια πραγματικότητα της περιοχής. Είναι μέρος του σχεδίου, με βάση το οποίο στη βόρεια Συρία θα δημιουργηθεί ένα ομόσπονδο κράτος.

Με βάση το ίδιο σχέδιο, επιδιώκεται η ανατροπή Μπαρζανί και ο πλήρης έλεγχος της ευρύτερης κουρδικής περιοχής.

»Η τρομοκρατική οργάνωση επιτίθεται στα συνοριακά μας φυλάκια. Τα αντιαρματικά της βλήματα, οι πύραυλοι Stinger και οι όλμοι τους είναι σε αφθονία και τα χρησιμοποιούν άνετα εναντίον μας. Τα φυλάκια μας γίνονται στόχοι τους. Εμείς ανταποδίδουμε άμεσα τα πυρά. Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν αυτές τις επιθέσεις».

Σχόλιο, μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης.

pontos-news.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα