Από χθες το Κέντρο Λοιμώξεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ερευνά  παρενέργειες των εμβολίων και συγκεκριμένα κατά πόσον η αναμνηστική δόση του δισθενούς εμβολίου της Pfizer κατά Covid μπορεί να προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο στους άνω των 65 ετών. Το Κέντρο αναφέρει πως δεν έχει διαπιστωθεί κάτι ανάλογο με το άλλο δισθενές, της Moderna όμως και ότι δεν είναι βέβαιο πως πράγματι υπάρχει η συγκεκριμένη παρενέργεια στης Pfizer. Επιμένει ότι γνωστοποιεί το ζήτημα τονίζοντας πως έχει απλώς κάποιες ενδείξεις περί αυτού. Το αντίστοιχο ευρωπαϊκό κέντρο δεν έχει σχολιάσει το θέμα.

Ρωτήθηκε σχετικά ο καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, Γεώργιος Χρούσος. Θεωρεί το θέμα γνωστό. Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό! Μικρό το κόστος, τεράστιο το όφελος. Δεν ξενίζει τους επιστήμονες η πολύ σπάνια πιθανότητα πρόκλησης εγκεφαλικού στους άνω των 65 ετών, κάποιες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους με το δισθενές εμβόλιο της Pfizer.  Το CDC δεν μας λέει κάτι καινούργιο. Το εμβόλιο αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος. Άλλωστε το επικαιροποιημένο εμβόλιο, έχει και τον παλιότερο ιό και το καινούργιο στέλεχος μέσα».

Ο κ. Χρούσος εξηγεί σε συνέντευξή του προς το iatropedia.gr ότι το πρόβλημα εντοπίζεται πιθανόν για όσες μέρες δηλαδή παραμένει η πρωτεΐνη στο αίμα. «Μένει κάποιες πρώτες εβδομάδες, μέχρι να καταστρέψει την πρωτεΐνη ο οργανισμός. To RNA εξαφανίζεται αμέσως από τον οργανισμό, η πρωτεΐνη κρατάει περισσότερο», όπως είπε. «Δεν γνωρίζω αν έχουμε και στην Ελλάδα τέτοια περιστατικά, αλλά δεν θα με ξενίσει να έχουμε και εδώ. Γι’ αυτό και εγώ πάντα συνιστούσα σε όλους που έκαναν το εμβόλιο, να πίνουν πολλά νερά, να περπατάνε ώστε να κυκλοφορεί το αίμα και να είναι αραιό. Είναι απλό, και κανείς λέει ”μα είναι δυνατόν;”. Κι όμως, αυτά τα απλά πράγματα βοηθάνε», κατέληξε.

Το σύστημα επιτήρησης VaccineSafetyDatalink (VSD) του CDC γνωστοποίησε ότι τα άτομα 65 ετών και άνω που έχουν λάβει το δισθενές εμβόλιο της Pfizer είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, σε σύγκριση με τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά από αυτόν. Από αυτό συνάγεται έμμεσα ότι είναι πιθανόν τα σχετικά αυξημένα εγκεφαλικά μετά τον εμβολιασμό να συνδέονται με αυτόν.

Τα συμπεράσματα στηρίχθηκαν σε περίπου 550.000 ηλικιωμένους που έλαβαν ενισχυτική δόση Pfizer και παρακολουθήθηκαν από το VSD. Οι 130 από αυτούς παρουσίασαν εγκεφαλικό επεισόδιο τις τρεις πρώτες εβδομάδες μετά τη δόση και κανένας δεν απεβίωσε.

για την συνέχεια https://slpress.gr/koinonia/ti-lene-nees-ereynes-stis-ipa-gia-parenergeies-ton-emvolion-kata-covid/