Τι κρύβεται πίσω από το μήνυμα Πενς στους Τσίπρα και Ζάεφ: Το “απειλητικό” τηλεφώνημα Λαβρόφ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και των Σκοπίων, χαρακτηρίζονται στην Ουάσιγκτον «σημαντικά γεγονότα».

Και είναι… Διότι δεν ήταν δύο τηλεφωνήματα για να εκφραστούν τα συγχαρητήρια του Λευκού Οίκου στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.

Βασικά, ο κ. Μάικ Πενς, που έχει στις ευθύνες του σαν αντιπρόεδρος και την Βαλκανική, ήθελε να μεταφέρει στους δύο πρωθυπουργούς ότι η Αμερική είναι εγγυήτρια της «Συμφωνίας των Πρεσπών», υπό την έννοια ότι θα πράξουν και ο ίδιος, και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ότι περνά από το χέρι τους για να τηρηθούν στον απόλυτο βαθμό όλα τα συμφωνηθέντα.

Όσο και να προκαλεί εντύπωση, οι Αμερικανοί φοβούνται τους εθνικιστές των Σκοπίων. Για να το θέσουμε πιο απλά, δεν τους έχουν την παραμικρή εμπιστοσύνη.

Και αυτή η κυβέρνηση του κ. Τραμπ, όπως και οι προηγούμενες, πιστεύουν ότι η διατήρηση της εκκρεμότητας για την ονομασία, οφείλεται στο εθνικιστικό κύμα που σαρώνει τη γειτονική χώρα από το 1990 μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ, και ο πρώην πρωθυπουργός Γκρουέφσκι, ήταν πάντα εχθροί της Αμερικής και φίλοι της Ρωσίας.

Στην Ουάσιγκτον είναι βέβαιοι ότι η στάση του Σκοπιανού προέδρου εξυπηρετεί απόλυτα τους σχεδιασμούς της Μόσχας, η οποία επιθυμεί την ανατροπή της συμφωνίας.

Στο θέμα αυτό, ο κ. Βλ. Πούτιν βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι εναντίον της συμφωνίας για να μην «κλείσει» ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας.

Το άλλο είναι το «αλβανικό», όπου η Άγκυρα επηρεάζει αρνητικά τους Αλβανούς ηγέτες.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί και από την έξαρση του εθνικισμού στην Ελλάδα, αλλά και από τη στάση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος όμως, σε όλα τα υπόλοιπα θέματα έχει τον ίδιο βηματισμό με τους Αμερικανούς και βοηθά, όπως μπορεί, την επιβολή των νέων σχεδιασμών τους στη Μεσόγειο.

Από καιρού ο κ. Καμμένος, έχει καταθέσει τη θέση του στην Ουάσιγκτον, ότι η καλύτερη συμμαχία για την Αμερική, η οποία δεν θα τους δημιουργεί κανένα πρόβλημα, είναι αυτή που αποτελούν τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Όσο και να κάνει εντύπωση, το σχέδιο αυτό ακούγεται «όμορφα» στα αυτιά των «γερακιών» της κυβέρνησης Τραμπ.

Οι Αμερικανοί θα στηρίξουν τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και των Σκοπίων σε αυτή την «περιπέτειά» (“adventure”) τους, διότι πρωτίστως εξυπηρετεί και τα δικά τους σχέδια για αποκλεισμό της ρωσικής επιρροής στη Βαλκανική.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Ουάσιγκτον υλοποιεί σχέδιο, που έχει εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα για να ελέγξει τα Βαλκάνια και να αποκλείσει τη διείσδυση της Ρωσίας.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι με το «κλείσιμο» του Σκοπιανού εξυπηρετούνται οι αμερικανικοί σχεδιασμοί και στην ουσία ολοκληρώνεται ο ρωσικός αποκλεισμός.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Λέγεται ότι στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος φέρεται να του είπε ότι «θα σταματήσει τη συμφωνία» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το τηλεφώνημα του «φίλου Σεργκέι» ήταν σοκ για τον Κοτζιά, ο οποίος φέρεται να του απάντησε ότι «θα είναι διακρατική η συμφωνία, και δεν μπορεί να την σταματήσει κανείς»…

*ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ

Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.
https://hellasjournal.com

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πόσο άραγε είμαστε παρόντες σ αυτά που συμβαίνουν?
    Τα Σκόπια και η Αλβανία έγιναν τουρκική παροικία κι εμείς αγωνιούμε για το βόρεια και νότια.
    Αν δεν υπάρχει μέσα η Τουρκία θα είναι βόρεια Μακεδονία όπως και η κεντρική ανατολική δυτική.

    • Δηλαδή, τώρα αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι πως βρισκόμαστε ένα τέταρτο του αιώνα πίσω από τις αποφάσεις της όποιας διοίκησης;
      Εάν από τη δεκαετία του 80, του απόλυτου παοσκισμού, που από το εοκ και νατο το ίδιο συνδικάτο στην υπογραφή ένταξης στην ΕΟΚ σε μόλις δύο μήνες, δεν έχει καταλάβει κι ο τελευταίος συνέλληνας το τί παίζει, τότε συγγνώμη, αλλά είσαι για….να σε κεράσω ένα φραπέ!

      Φιλική συμβουλή, διάβαζε Παναγιώτη Κονδύλη για όσα χρόνια σου περισσεύουν να ζήσεις και άνοιγε που και που το ιστολόγιο της ΟΑΚΚΕ!!

      ΥΓ: Για τον οποιοδήποετ βασίζεται ως έγκυρη πηγή πληροφόρησης τις Ανιχνεύσεις, θα πρέπει να έχει στο νου του, πως το ιστολόγιο παίζει καθεστωτικά, ασχέτως κόμματος, δηλαδή ρωσικά 80/20!
      Αδιάφορο το τί προσωπικά πιστεύουν οι συντελεστές του…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα