Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Toυ Δημήτρη Γκάτσιου

Με την ομιλία του στο Θησείο, χθες, ο πρωθυπουργός έριξε την αυλαία μιας “γαλάζιας” προεκλογικής εκστρατείας τεσσάρων εβδομάδων, που ήταν προσανατολισμένη, κατά κύριο λόγο, στην εκπομπή θετικών αφηγημάτων και μηνυμάτων για την επόμενη ημέρα της χώρας, μέσα από την επικοινωνία του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας.

Οι πολίτες, από τις 7 το πρωί της Κυριακής, θα προσέλθουν στο… ραντεβού τους με την κάλπη της απλής αναλογικής. Ένα “ραντεβού” το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζουν το πλέον κρίσιμο των τελευταίων ετών, συνδυάζοντας την επισήμανση αυτή με τα μεγάλα διλήμματα που ανοίγονται στον ορίζοντα.

Φράσεις-ορόσημα

“Σταθερότητα”. “Ισχυρές κυβερνήσεις”. “Καθαρή νίκη”. “Καθαρές λύσεις”. Φράσεις-ορόσημα για την οδό Πειραιώς, που ήρθαν εμφατικά στο προσκήνιο, ουκ ολίγες φορές, μέσα από τις πρωθυπουργικές παρεμβάσεις. Ο κύκλος των ανά την περιφέρεια και Αττική περιοδειών ολοκληρώθηκε. Το ίδιο και οι ομιλίες, αλλά και η επαφή με το εκλογικό σώμα, από τον Έβρο και την Κρήτη μέχρι τα Επτάνησα και το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εκφράζει την πεποίθηση για την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την αυτοδυναμία στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής, απευθύνθηκε, όπως σχολιάζουν στελέχη, σε ολόκληρη την κοινωνία. Πλέον, η οπτική των “γαλάζιων” είναι εστιασμένη σε εκείνα τα κοινά η ψήφος των οποίων κρατάει το “κλειδί” του αποτελέσματος της Κυριακής. Η συσπείρωση, άλλωστε, ήταν ένα από τα μεγάλα ζητούμενα για Μέγαρο Μαξίμου και οδό Πειραιώς. Το άλλο ήταν οι αποκαλούμενες και ειδικές κατηγορίες. Οι αναποφάσιστοι, οι νέοι, οι γυναίκες, μεταξύ άλλων. Η στάση τους στην κάλπη θα είναι βαρόμετρο, δίνοντας (στο θετικό σενάριο) ή κόβοντας (στο αρνητικό) αέρα στα πανιά των “γαλάζιων” στοιχημάτων.

Το “κόμμα” των αναποφάσιστων

Η… μάχη με επίκεντρο το “κόμμα” των αναποφάσιστων δόθηκε μέχρι τελευταία στιγμή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς πρόκειται για μια ομάδα που φτάνει ή και ξεπερνά (με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις) τους 500.000 ψηφοφόρους. Σε αυτό το πλαίσιο, η στρατηγική που χάραξε ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε δύο επίπεδα:

– Το πρώτο επίπεδο είχε ευθεία αναφορά στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους οι οποίοι έχουν το… πολιτικό τους αποτύπωμα στον χώρο του Κέντρου. Κι εδώ η πορεία για την προσέγγιση των κεντρογενών περιελάμβανε την τακτική ανάδειξη της έννοιας της “σταθερότητας”. Τη συνεχή επισήμανση ότι η Νέα Δημοκρατία “διαθέτει τη μόνη αξιόλογη πρόταση διακυβέρνησης, σε αντίθεση με τον πολιτικό αχταρμά των αντιπάλων της”. Την αποφυγή των μονοπατιών της πόλωσης ή της οξύτητας. Την επανάληψη του μηνύματος ότι, κόντρα στις διάφορες κυβερνήσεις που… οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας και όπως αυτές… βαφτίστηκαν στο πέρασμα των εβδομάδων, η χώρα δεν έχει ανάγκη από περιπέτειες, αλλά από ένα “ισχυρό χέρι” στο τιμόνι.

Τον δικό της ρόλο διαδραμάτισε η δοκιμασμένη και πετυχημένη από το 2019 λογική των ανοιγμάτων, πέρα και επάνω από τα κομματικά τείχη της οδού Πειραιώς. “Κόντρα στους άγνωστους Χ του Νίκου Ανδρουλάκη, κόντρα στα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, κόντρα στην αστάθεια και τους πειραματισμούς, εμείς απευθυνθήκαμε σε όλους εκείνους που λένε “όχι” στην περιπέτεια της ακυβερνησίας. Σε εκείνους που θέλουν να ενωθούν με το ρεύμα του προοδευτικού εκσυγχρονισμού και του δημιουργικού πατριωτισμού”, σημειώνουν στελέχη.

– Το δεύτερο επίπεδο είχε ευθεία αναφορά στους αναποφάσιστους με δεξιόστροφο προφίλ. Κι εδώ η πορεία προσέγγισης περιελάμβανε το… ξεδίπλωμα μιας ατζέντας η οποία ξεκινούσε από την εξωτερική πολιτική και την ενίσχυση του γεωπολιτικού προφίλ της χώρας, περνούσε μέσα από τη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων και έφτανε μέχρι τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Διόλου τυχαία, μία αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ερχόταν, με όλο και μεγαλύτερη ένταση, στο προσκήνιο αυτά τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν από την 21η Μαΐου. “Οι εκλογές της Κυριακής δεν αφορούν μόνο την οικονομία, τα τοπικά περιφερειακά ζητήματα, την υγεία, τις αυξήσεις των μισθών. Αφορούν και την εξωτερική πολιτική και την άμυνα”, τόνιζε.

Οι γυναίκες, η γενιά των “σαραντάρηδων” και οι νέοι

Η σταθερή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτές τις τελευταίες ημέρες της “γαλάζιας” προεκλογικής εκστρατείας, σύμφωνα με την οποία “προτιμά να μιλάει για το μέλλον και όχι για το παρελθόν”, απευθυνόταν, κατά κύριο λόγο, σε τρεις ειδικές ομάδες. Τις γυναίκες, τους νέους, αλλά και τη γενιά των “σαραντάρηδων”, που ενδιαφέρονται περισσότερο για τα επόμενα βήματά τους, γυρίζοντας την πλάτη στις αψιμαχίες και την οξύτητα.

Οι νέοι, μια κατηγορία στην οποία η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπιζε ανέκαθεν πρόβλημα εισχώρησης, αποτέλεσαν δομικό κομμάτι του… παζλ της εκστρατείας της οδού Πειραιώς. Η συνεχής ανάλυση του προγράμματος για τη “φθηνή στέγη”, τα καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια, οι επενδύσεις που μπορούν να φέρουν νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ, αλλά και η τακτική πρωθυπουργική επικοινωνία μέσω της πλατφόρμας του Tik Tok, είχαν ως προσδοκία ακριβώς την επικοινωνία με τη νέα γενιά. Με τους σχεδόν 400.000 νέους ψηφοφόρους. Είναι, άλλωστε, όπως παραδέχονται οι “γαλάζιοι”, ένα από τα βαρόμετρα για το αποτέλεσμα της Κυριακής. Και, για να υπάρχει και μια σύγκριση δεδομένων όσον αφορά τη δύναμη του συγκεκριμένου κοινού, αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι το ΚΚΕ, στις εκλογές του 2019, που εισήχθη στη Βουλή με ποσοστό 5,3%, έλαβε κάτι λιγότερο από 300.000 ψήφους πανελλαδικά.

Οι γυναίκες, οι “σαραντάρηδες” και ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθούν στην κάλπη αποτελούν ακόμα ένα πεδίο το οποίο θα βαρύνει στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε σε αυτά τα δύο κοινά από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας (είναι χαρακτηριστική η επιλογή εμφάνισης σε εκπομπές που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες), προτάσσοντας τις μεταρρυθμίσεις στο μέτωπο στήριξης της οικογένειας, τις αλλαγές στα σχολεία, το κοινωνικό πρόσημο της “γαλάζιας” πολιτικής, τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων, τις αυξήσεις στους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τις περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών, ενώ, όπως σχολιάζουν στελέχη, η εικόνα του ψηφοδελτίου Επικρατείας με πολλές γυναίκες να συμμετέχουν σε αυτό, αλλά και η επιλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας, δίνουν το στίγμα των προθέσεων Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα.

https://www.capital.gr/politiki/3716613/ti-tha-krinei-to-apotelesma-tis-eklogikis-anametrisis/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα