Τι επιφυλάσσει ο Ερντογάν για τα Βαρώσια;   

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με τις ώρες να μετρούν πλέον αντίστροφα για την άφιξη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα το τοπίο μοιάζει όλο και πιο θολό. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Τα Βαρώσια στη βόρεια Κύπρο

Ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε χθες για ένα «χαρμόσυνο νέο», το οποίο θα κομίσει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει περισσότερα. Έτσι τις τελευταίες ώρες επικρατεί μια άνευ προηγουμένου σεναριολογία αναφορικά με τις εξαγγελίες του Ταγίπ Ερντογάν. Στα σενάρια περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί ο εντοπισμός κοιτάσματος φυσικού αερίου βορείως της Κύπρου, οδικός χάρτης για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» από χώρες που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας ή λειτουργία βάσης Drone αλλά και πρόσκληση σε ε/κ να επιστρέψουν στην πόλη των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Το τέλος του Βαρωσιού; 

Κύπρος I Ερντογάν στα Βαρώσια Από την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια τον Νοέμβριο

Στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν χώρα πυρετώδεις εργασίες εξωραϊσμού, μεταξύ των οποίων ο καθαρισμός του δημοτικού κήπου και η αναπαλαίωση του τζαμιού Μπιλάλ Αγά. Αν και τις τελευταίες ώρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα επισκεφθεί την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και πως οι ανακοινώσεις του θα γίνουν από ξενοδοχείο της βόρειας Λευκωσίας, είναι βέβαιο πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί για το μέλλον της πόλης θα ανακοινωθούν κατά την παρουσία του Ερντογάν στην Κύπρο.

Επικρατέστερο σενάριο είναι η ανακοίνωση από πλευράς του Τούρκου Προέδρου ενός περαιτέρω ανοίγματος της πόλης και η πρόσκληση σε ε/κ ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους μέσω της Επιτροπής Αποζημιώσεων που λειτουργεί στα κατεχόμενα ως αναγνωρισμένο από το ΕΔΑΔ ένδικο μέσο. Την ίδια ώρα πληροφορίες της DW αναφέρουν πως στα σενάρια που επεξεργάζονται οι τ/κ αρχές είναι και η επίσπευση του ανοίγματος μέσω μιας παράλληλης διαδικασίας εκτός της Επιτροπής Αποζημιώσεων. Η παράλληλη διαδικασία θα περιλαμβάνει δήλωση αναγνώρισης της δικαιοδοσίας της «ΤΔΒΚ» και μη διεκδίκηση αποζημιώσεων.

«Επαγρυπνεί» η Λευκωσία

Η Λευκωσία για την ώρα δεν είναι σε θέση να δηλώσει ξεκάθαρα ποια θα είναι τα επόμενα βήματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαμηνύει πως οι όποιες ενέργειες θα εξαρτηθούν από τις εξαγγελίες Ερντογάν. Πάντως ε/κ μεταδίδουν πως γίνονται σκέψεις για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή και στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στα μέτρα αντίδρασης που εξετάζει η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται να είναι και η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης κατά της Τουρκίας αλλά και κατά συγκεκριμένων προσώπων που μπορεί να εμπλακούν στην υπόθεση των Βαρωσίων.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα