Τι ειπώθηκε σε συνέδριο για τη Λιβύη.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

30.5.2020

Του Γιώργου Κουτσούμη.

 Συνέδριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών των Βρυξελλών για την Λιβύη.

Το Διεθνές Κέντρο Ερευνών των Βρυξελλών με επικεφαλής τον Πρέσβη Marc Otte, Πρόεδρο του Κέντρου και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ειρήνης, διοργάνωσε ένα συνέδριο μέσω τηλεδιάσκεψης, την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020,  με τίτλο “Επανεξέταση της ασφάλειας από την ευρωπαϊκή προοπτική – 2020”.

Το συνέδριο εξέτασε τις πρόσφατες εξελίξεις που σημειώθηκαν στη λιβυκή αρένα από την πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και στρατηγική σκοπιά. Η εκδήλωση είχε επίσης, ως στόχο να εισαγάγει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για την επιδεινούμενη κρίση σε όλα τα επίπεδα στη Λιβύη, παράλληλα με την επιδίωξη ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού ρόλου στην πρόληψη της επιδείνωσης των συνθηκών και την προσπάθεια αποκατάστασης  της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Ο Ben Lewings, υψηλόβαθμος αναλυτής για τη Βόρεια Αφρική και τα Ηνωμένα Έθνη στο Διεθνές Κέντρο Ερευνών των Βρυξελλών, άνοιξε το συνέδριο και επισήμανε τη μεγάλη ασυμφωνία μεταξύ του πολιτικού λόγου και της πραγματικότητας στη Λιβύη, και πρόσθεσε ότι η σύγκρουση που μαίνεται για σχεδόν μια δεκαετία, δείχνει σαφώς ότι οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίλυση της σύγκρουσης ήταν ανεπιτυχείς.

Ο Casper Ingburg, αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, ξεκίνησε λέγοντας ότι η κατάσταση της υγείας και της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη είναι εξαιρετικά περίπλοκη, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα κρούσματα του κορωνοϊού, τα οποία έφτασαν σε 99 επιβεβαιωμένα κρούσματα το πρωί του συνεδρίου, συμπεριλαμβανομένων 4 θανάτων, και πρόσθεσε ότι η επιδημία έφτασε μέχρι στις απομακρυσμένες περιοχές του νότου της χώρας.  Ο κ. Ίνγκμπουργκ χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ άσχημη, λόγω των χαμηλών δυνατοτήτων και προσπαθειών, εκτός από το γεγονός ότι τα σύνορα της χώρας είναι σε μεγάλο βαθμό ανοιχτά και ότι η κατάσταση επιδεινώνεται από την παρουσία περίπου 650.000 προσφύγων στη χώρα, εκτός από τις εσωτερικές περιπτώσεις εκτοπισμού, συμπεριλαμβανομένων 200.000 ανθρώπων που έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Τρίπολη, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών υγείας και ασφάλειας.

Ο Tim Eten, υψηλόβαθμος ερευνητής, στο Πρόγραμμα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, Royal British Institute for International Affairs (Chatham House) ανέφερε ότι όσον αφορά πολιτικά ζητήματα, η κακή απόδοση της κυβέρνησης και του νομοθετικού συστήματος με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης στην Τρίπολη, οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση σε διάφορα επίπεδα και πρόσθεσε ότι η παράλογη οικονομική πολιτική διανομής επιταγών έχει αποδυναμώσει τα χρηματοοικονομικά αποθεματικά, τα οποία απειλούν μια οικονομική καταστροφή σε περίπτωση συνέχισης αυτής της  πολιτικής (μεγάλη οικονομική διαφθορά).

Στο στρατιωτικό μέτωπο, ο Tim είπε ότι οι δυνάμεις της κυβέρνησης Al-Wefaq έχουν ετερογενή δύναμη και ότι αυτό που συνδυάζεται με αυτές είναι η τυφλή εχθρότητα της κυβέρνησης του κοινοβουλίου στο Τομπρούκ, η οποία αμφισβητεί την πιθανότητα επιτυχίας τους σε ένα τελειωτικό χτύπημα εναντίον των δυνάμεων του στρατού του Haftar.

“Δημιουργήσαμε ένα τέρας στην Τρίπολη και δεν μπορούσαμε να το ελέγξουμε”, δήλωσε ο Javier Nart, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ευρωπαϊκής Υποεπιτροπής Ασφάλειας. Πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι των ανατολικών περιοχών θεωρούσαν τον Στρατάρχη Haftar ικανό να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα και κατέστησε σαφές ότι μιλάμε για νομιμότητα.  Η κυβέρνηση Al-Wefaq είναι μια μορφή ματαιότητας από πολιτική και νομική σκοπιά, ειδικά δεδομένου ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Τρίπολη, δεν είχε και δεν θα έχει νομιμότητα εάν δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που συγκλήθηκε στο Τομπρούκ και πρόσθεσε ότι ο Al-Saradz δεν αντιπροσωπεύει μια αποδεκτή νομική πραγματικότητα επειδή ελέγχει μια χούφτα φυλακισμένων που διαφεύγουν, ενώ έως πρόσφατα, πολεμούσαν μεταξύ τους.  Ο Ναρτ πρόσθεσε ότι η αποτυχία των δυτικών χωρών να καταλήξουν σε συμφωνία με την Κυβέρνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι μια μορφή ανοησίας, επειδή παραλείπει να εξετάσει τα γεγονότα επί τόπου. Εξήγησε επίσης ότι ο έλεγχος της κυβέρνησης στις περιοχές παραγωγής πετρελαίου, που αποτελεί οικονομική πηγή για τον Πρόεδρο, ενισχύει αυτήν την ιδέα και πρόσθεσε ότι η Δύση πρέπει να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί με αυτόν τον κύριο εταίρο [Κυβέρνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων}, διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι τρομερές για όλους. Ανέφερε επίσης, ότι κατέστησε σαφώς αυτή την ιδέα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξηγώντας τους ότι η πραγματική δύναμη του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας επικεντρώνεται στα χέρια της Κυβέρνησης του Κοινοβουλίου. Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση της Al-Wefaq στερείται των υπηρεσιών ασφαλείας και αυτή η στρατιωτική προοπτική είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που  οι Ευρωπαίοι πρέπει να προχωρήσουν σε γόνιμη συνεργασία με την κυβέρνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ, την οποία οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναγνωρίσουν ως νόμιμη κυβέρνηση και στην πραγματικότητα να ελέγχουν τα ηνία.

Ο Lorenzo Marinone, υψηλόβαθμος αναλυτής στο Γραφείο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στο Ιταλικό Κέντρο Διεθνών Σπουδών, δήλωσε ότι εξωτερικοί παράγοντες έχουν συμβάλει στη διακοπή της επιθυμητής διαδικασίας σταθεροποίησης της χώρας και ότι η επιχείρηση IRINI για τη στήριξη του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη, από την πλευρά της Μεσογείου, δεν ξεκίνησε.  Η επιχείρηση αυτή δεν ήταν ισορροπημένη, επικεντρώθηκε μόνο στη θάλασσα, και πρόσθεσε ότι αυτές οι αδυναμίες επιδείνωσαν την κατάσταση πρόσφατα, καθώς η Τουρκία ανέτρεψε τη διαδικασία της Irini και παρείχε στην κυβέρνηση της Al-Wefaq όπλα μέσω αεροπορικής γέφυρας, σχολιάζοντας ο Lorenzo Marinone ότι αυτή η κατάσταση είναι καταστροφική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά υπό το πρίσμα της αναμενόμενης παρουσίας  του τουρκικού στρατού στις δυτικές περιοχές της χώρας κατά την επόμενη περίοδο.  Ένα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι ότι η Τουρκία θα εντείνει τον έλεγχό της στις οδούς άφιξης προσφύγων προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και της Λιβύης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες εξελίξεις.

Όσον αφορά την ιταλική θέση, ο Marinone είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν ασχολείται με όλα τα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη, αλλά εστιάζει τις προσπάθειές της, στην Κυβέρνηση Συμφιλίωσης λόγω της παραγωγής πετρελαίου και της παρουσίας ιταλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη δυτική περιοχή και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον περιορισμένο ρόλο που διαδραμάτισε η ιταλική κυβέρνηση στη μεταρρύθμιση της κατάστασης στη Λιβύη. Ανέφερε επίσης ότι ο κύριος λόγος είναι η παρουσία πολλών κέντρων λήψης αποφάσεων σχετικά με τη Λιβύη, από το 2014.

Ο Jason FC, ιδρυτής της Συμβουλευτικής Ομάδας για την Ανάλυση της Λιβύης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είπε ότι το Κάιρο, το Αμπού Ντάμπι και η Μόσχα έχουν σαφή έλεγχο της πορείας των πραγμάτων στη Λιβύη και περιέγραψε ως αποτυχημένες τις παραδοσιακές προσεγγίσεις για την επίλυση της κρίσης της Λιβύης. Εξήγησε ότι η θεωρία σύμφωνα με την οποία η διαμεσολάβηση δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό το φως της συνέχισης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, είναι λανθασμένη και ξεκινώντας από την προοπτική της βελτίωσης και ανάπτυξης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης και αντιμετωπίζοντας τις βασικές αιτίες της κρίσης, αποτελεί μια ρεαλιστική εισαγωγή για μια λογική και βιώσιμη λύση. Πρόσθεσε επίσης, ότι όλοι πρέπει να μάθουν από τα μαθήματα στο Ιράκ.

Στο συνέδριο ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων που αφορούσαν μερικές από τις σημαντικότερες ιδέες και διαστάσεις που συζητήθηκαν από τους ομιλητές στο συνέδριο, στις οποίες συμμετείχαν πολλοί διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της Ε. Ένωσης, του Ε.Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, και ένα ευρύ φάσμα υπουργείων άμυνας και εξωτερικών και διπλωματικών αποστολών από  Αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες, δεκάδες ερευνητικά κέντρα και ειδικοί σε πολιτικά θέματα, θέματα ασφάλειας και στρατηγικής, εκτός από την εκτεταμένη παρουσία πολλών αραβικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης.

https://www.alsaaa24.com/2020/05/29/58050/

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΗΣ

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα