«Τι είναι ρε παιδιά η υπόθεση Novartis;» Όσα πρέπει να ξέρετε σε 12 ερωτήσεις και απαντήσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Από 

Η υπόθεση Novartis έχει χαρακτηριστεί «σκάνδαλο» αλλά και «σκευωρία» και απασχολεί εδώ και χρόνια την κοινή γνώμη της Ελλάδας.

Η υπόθεση Novartis παραμένει εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Μέσα από σύντομες ερωτήσεις και απαντήσεις επιχειρούμε μια συνοπτική παρουσίαση της υπόθεσης στα «γρανάζια» της οποίας έχουν εμπλακεί πολιτικοί, δικαστικοί, επιχειρηματίες και ΜΜΕ.

Τι είναι η υπόθεση Novartis;

Σε διεθνές επίπεδο, η πολυεθνική βιομηχανία φαρμάκων Novartis έχει κατηγορηθεί και πληρώσει πρόστιμα σε πολλές χώρες για τις παράνομες πρακτικές που εφάρμοζε.

Στις ΗΠΑ, η Novartis βρέθηκε στο στόχαστρο του FBI και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως δωροδοκίες σε γιατρούς και κρατικούς υπαλλήλους. Στόχος ήταν η προώθηση φαρμάκων της εταιρείας.

Η υπόθεση Novartis στην Ελλάδα συνδέεται με την αμερικανική έρευνα.

Πώς η υπόθεση Novartis έφτασε στην Ελλάδα;

Η αμερικανική έρευνα απέκτησε ελληνικό άρωμα αφότου τρεις υπάλληλοι της Novartis Hellas κατέθεσαν στο FBI στοιχεία για την υπόθεση (αρχικά κατέθεσαν δύο υπάλληλοι και αργότερα προστέθηκε τρίτος).

Οι Έλληνες υπάλληλοι κατήγγειλαν ότι το ελληνικό παράρτημα της φαρμακοβιομηχανίας διέθετε ένα «μαύρο ταμείο» για δωροδοκίες σε γιατρούς και δημόσιους λειτουργούς. Στόχος ήταν η αύξηση των κερδών της βιομηχανίας.

Η Ελλάδα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τη φαρμακοβιομηχανία διότι η τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα (που καθορίζεται από το υπουργείο Υγείας) επηρεάζει την τιμή τους και σε άλλες χώρες, λόγω της διαδικασίας που ακολουθείται. Έτσι, η αύξηση τιμής ενός φαρμάκου στην Ελλάδα, σημαίνει πολλαπλάσια κέρδη για την εκάστοτε εταιρεία.

Γιατί ξεκίνησε έρευνα για τη Novartis στην Ελλάδα;

Παρότι οι τρεις μάρτυρες κατέθεσαν αρχικά στην Αμερική, διαρροές για την υπόθεση εμφανίζονται στο ελληνικό διαδίκτυο. Οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα παραδίδονται στην ελληνική δικαιοσύνη που ξεκινά δική της έρευνα τον Δεκέμβριο του 2016.

Η έρευνα περιελάμβανε κατασχέσεις εγγράφων και υπολογιστών από τα γραφεία της Novartis, ταξίδια στις ΗΠΑ για επαφές με τις αμερικανικές Αρχές και καταθέσεις πολλών μαρτύρων. Μεταξύ αυτών, τρία άτομα παίρνουν το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα.

Τι είναι «προστατευόμενος μάρτυρας» και ποιοι πήραν το καθεστώς αυτό;

Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες έλαβαν τα ψευδώνυμα «Μάξιμος Σαράφης», «Ιωάννης Αναστασίου» και «Αικατερίνη Κελέση».

Ο προστατευόμενος μάρτυρας έχει διπλή ιδιότητα: την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος είναι ένα πρόσωπο που δίνει πληροφορίες για αδικήματα, όπως δωροδοκίες. Προστατευόμενοι μάρτυρες είναι πρόσωπα για τα οποία εξασφαλίζεται η ανωνυμία τους.

Στην περίπτωση της Novartis, μόνο ο ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, έχει αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα.

Ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης έχει δηλώσει ότι ήταν ο μάρτυρας «Ιωάννης Αναστασίου». Παράλληλα, μετατράπηκε από μάρτυρας σε κατηγορούμενο για την υπόθεση, ενώ κατήγγειλε ότι δέχτηκε πιέσεις για να εμπλέξει πολιτικούς στην υπόθεση.

Προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis
Προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis

Από πού προέρχονται οι φωτογραφίες των προσώπων με μάσκες και στολές;

Οι φωτογραφίες προσώπων με μάσκες και στολές που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ προέρχονται από ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης που προβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2019.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται το χρονικό της υπόθεσης, ενώ εμφανίζονται προστατευόμενοι μάρτυρες με μάσκες και στολές στο γραφείο του δικηγόρου Παύλου Σαράκη στην Αθήνα, όπου και προετοιμάζονται για την κατάθεσή τους στο FBI στις ΗΠΑ.

Είναι ντυμένοι έτσι ώστε να μην αναγνωριστούν, ενώ και η φωνή τους στο ντοκιμαντέρ είναι αλλοιωμένη. Πρόκειται για δύο άνδρες και μία γυναίκα που σύμφωνα με όσα αναφέρονται είναι «πρώην διευθυντικά στελέχη της θυγατρικής της Novartis στην Ελλάδα».

Πώς μπλέχτηκαν οι πολιτικοί στην υπόθεση Novartis;

Καθώς η έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης για τη Novartis προχωρούσε (αν και όχι δίχως «σύννεφα»), οι προστατευόμενοι μάρτυρες καταγγέλλουν εμπλοκή 10 πολιτικών στην υπόθεση.

Για κάθε πολιτικό, οι καταγγελίες ήταν διαφορετικές, αλλά σε γενικές γραμμές αφορούσαν σε δωροδοκίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων της Novartis.

Επρόκειτο για τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς: Γιάννη ΣτουρνάραΔημήτρη ΑβραμόπουλοΆδωνι ΓεωργιάδηΕυάγγελο ΒενιζελοΑνδρέα ΛυκουρέντζοΜάριο ΣαλμάΑνδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Συζήτηση στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στην υπόθεση Novartis, 21 Φεβρουαρίου 2018
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : NIKOS LIBERTAS / SOOC
Συζήτηση στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στην υπόθεση Novartis

Παρότι, η εμπλοκή πολιτικών υποχρεώνει τη δικαιοσύνη να στείλει τον φάκελο στη Βουλή, η υπόθεση επιστρέφεται ξανά στις δικαστικές Αρχές.

Σήμερα, η έρευνα για τους επτά πολιτικούς έχει τελειώσει και οι δικογραφίες έχουν τεθεί στο αρχείο. Η διαδικασία εκκρεμεί για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ποινική δίωξη για δωροδοκία αντιμετωπίζει ο Ανδρέα Λοβέρδος, ενώ η βουλευτική ασυλία του έχει αρθεί, μετά και από αίτημα του ίδιου.

Γιατί άλλοι μιλούν για «σκάνδαλο Novartis» και άλλοι για «σκευωρία Novartis»;

Για «σκάνδαλο Novartis» μιλούν δημόσια όσοι υποστηρίζουν ότι το δημόσιο ζημιώθηκε με τη Novartis εξαιτίας και πολιτικών προσώπων. Μεταξύ αυτών είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε η υπόθεση.

Για «σκευωρία Novartis» μιλούν όσοι θεωρούν ότι η καταγγελλόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων ενορχηστρώθηκε εξωθεσμικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την εξόντωση των αντιπάλων τους.

Γιατί η υπόθεση Novartis έφερε μηνύσεις και μεταξύ δικαστικών;

Κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας για τη Novartis, παραιτήθηκε η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και την διαδέχθηκε η Ελένη Τουλουπάκη. Παραιτήθηκε επίσης ο αντιεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής που επόπτευε την έρευνα για τη Novartis.

Ράικου και Αγγελής έχουν καταγγείλει παρεμβάσεις στο έργο τους με στόχο να κατηγορηθούν πολιτικά πρόσωπα, καθώς και ότι δέχτηκαν πιέσεις και εκβιασμούς μέσω δημοσιευμάτων.

Στο στόχαστρό τους έχει βρεθεί η κ. Τουλουπάκη, καθώς και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η άλλη πλευρά έχει καταγγείλει την κ. Ράικου για παραλείψεις στην έρευνα κατά τα πρώτα στάδια.

Στο «γαϊτάνακι» των αλληλοκατηγοριών περιλαμβάνεται και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Ορισμένοι από τους παραπάνω δικαστικούς έχουν ανταλλάξει μηνύσεις και αναφορές.

Ποιος είναι ο «Ρασπούτιν»;

Η Ελένη Ράικου και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν καταγγείλει ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι ο λεγόμενος «Ρασπούτιν».

Ο Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση στη Βουλή για τη Novartis, 21 Φεβρουαρίου 2018
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : GEORGE VITSARAS / SOOC
Ο Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση στη Βουλή για τη Novartis, 21 Φεβρουαρίου 2018

Για τον «Ρασπούτιν» (μόνο με ψευδώνυμο) είχε αναφερθεί και ο Ιωάννης Αγγελής.

Ράικου και Αγγελής έχουν καταγγείλει ότι ο «Ρασπούτιν» παρενέβαινε στη δικαιοσύνη, διόριζε όποιους επιθυμούσε και ήλεγχε όλο το δικαστικό σύστημα.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.

Ποιοι έχουν συνδεθεί (ή κατηγορηθεί) για την υπόθεση Novartis;

Επιχειρηματίεςπολιτικοίδικαστικοί και ΜΜΕ έχουν εμπλακεί (είτε αποδεδειγμένα είτε αναπόδεικτα) στην υπόθεση Novartis.

Οι δικαστικοί και οι πολιτικοί έχουν ήδη αναφερθεί.

Όσον αφορά τους επιχειρηματίες και τα ΜΜΕ, έχουν υπάρξει κατηγορίες ότι ορισμένα media χρησιμοποιήθηκαν για το ξέπλυμα χρήματος που η μητρική της Novartis στην Ελβετία έστελνε στην Ελλάδα για δωροδοκίες.

Επίσης, στην υπόθεση έχει εμπλακεί (τουλάχιστον σε επίπεδο καταγγελιών) και ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas, Κωνσταντίνος Φρουζής. Ωστόσο, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν έχει κληθεί ποτέ να καταθέσει στη δικαιοσύνη.

Τι ψάχνει η (τελευταία) προανακριτική επιτροπή της Βουλής;

Μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ, συστάθηκε προανακριτική επιτροπή για να διερευνήσει εάν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διέπραξε αδικήματα κατά τα υπουργικά του καθήκοντα, μεταξύ των οποίων και στους χειρισμούς του για την υπόθεση Novartis (κι όχι αποκλειστικά γι΄αυτή, όπως συχνά αναφέρεται).

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : GEORGE VITSARAS / SOOC
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι βουλευτές έχουν ζητήσει να εξετάσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, χωρίς καθεστώς ανωνυμίας, σε αίθουσα της ΓΑΔΑ.

Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό καθώς οι δύο μάρτυρες, «Σαράφης» και «Κελέση», δεν παρουσιάστηκαν για να εξεταστούν, ενώ έχουν ζητήσει να προστατευτεί η ανωνυμία τους. Ο «Μάξιμος Σαράφης» έχει ζητήσει να καταθέσει χωρίς όμως να αποκαλυφθούν τα στοιχεία του.

Ποιος έχει καταδικαστεί για την υπόθεση Novartis;

Κανείς! Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια καταδίκη για την υπόθεση Novartis. Η έρευνα για ορισμένα πρόσωπα συνεχίζεται.

sputniknews.gr/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα