Τι δήλωσε ο Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν για την Τουρκία και το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι Ταλιμπάν δίνουν “εξιτήριο” στους Τούρκους από το Αφγανιστάν;

Οι συζητήσεις για το σχέδιο της Τουρκίας για την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ συνεχίζονται μετά την ανάκτηση του ελέγχου από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ενώ τα ξένα κράτη αποσύρουν το προσωπικό τους από τη χώρα, αναρωτιέται κανείς τι θα κάνει η Τουρκία.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα παρασκηνιακές πληροφορίες, η Τουρκία συνεχίζει να επιδιώκει να της ανατεθεί η προστασία και η διαχείριση-λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Δεν υπάρχει επίσημη δήλωση για αυτό το θέμα από την Άγκυρα, αλλά μια δήλωση για την Τουρκία προήλθε από τους Ταλιμπάν.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε: «Δεν χρειάζεται να υπάρχουν Τούρκοι στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, θα το προστατεύσουμε μόνοι μας».

Σε προηγούμενες δηλώσεις τους, αξιωματούχοι των Ταλιμπάν είχαν ζητήσει από όλες τις ξένες δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χώρα έως την 1η Σεπτεμβρίου. Αναφέρθηκε επίσης ότι η ιδέα της Τουρκίας να αναλάβει την ασφάλεια και τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ ήταν εσωτερική υπόθεση της χώρας.

Εκτός από αυτό, το μνημόνιο που επιτρέπει στους Τούρκους στρατιώτες που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν να παραμείνουν στη χώρα καλύπτει το έργο που έχει αναληφθεί στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ και με το τέλος της αποστολής της συμμαχίας, η νομική βάση για την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στη χώρα αυτή θα εξαφανιστεί.

Το μνημόνιο του Αφγανιστάν που εγκρίθηκε από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στα τέλη του περασμένου έτους επιτρέπει την αποστολή στοιχείων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό για 18 μήνες στο πλαίσιο της “Αποστολής Αποφασιστικής Υποστήριξης που πραγματοποίησε το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και η συνέχιση της”.

Από την άλλη πλευρά, ο Μουτζαχίντ είπε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία για την αναβολή του προαναγγελθέντος ορίου της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και ότι οι εκκενώσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 31 Αυγούστου.

Πηγή: ahvalnews.com/infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα