Της Αγιάς Σοφιάς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΡΙΑΔΝΗ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗ

Όταν πήγαιναν οι μανάδες με τα πούλμαν στην Πόλη για να δουν την Αγιά Σοφιά – και να ψωνίσουν ανοησίες από το καπαλί τσαρσί – τα προοδευτικά παιδιά τους περιφρονούσαν την Τουρκία, γιατί είχε δικτατορία, καταπατούσε τα δικαιώματα των μειονοτήτων – και των Τούρκων φυσικά – αλλά και γιατί πήγαιναν οι μανάδες τους και γυρνούσαν τόσο πολύ ευχαριστημένες. Ας γίνει η Τουρκία πολιτισμένη χώρα και βλέπουμε! Όταν οι μάνες είχαν πια γεράσει και δεν τους κρατούσαν τα πόδια τους για εκδρομές με πούλμαν στις γειτονικές χώρες, πήγα και γω στην Πόλη, όχι από κέφι, αλλά για δουλειά. Δεν είχε αρχίσει ακόμα η μεγάλη δυτική επανάσταση και οι νεόπλουτοι δεν έκαναν παντού αισθητή την παρουσία τους, όπως οι αστυνομικοί με τα πολιτικά που δεν άφηναν τους Έλληνες να πάρουν ανάσα.

Στη φυσική ομορφιά της Πόλης, που δεν συγκρίνεται με τίποτα στο δυτικό κόσμο, στον καλλιτεχνικό της πλούτο και στην ανθρωπιά που σε κατακλύζει, με τις καλύτερες έως τις χειρότερες εκφράσεις της, κορόνα στο κεφάλι της στέκεται η Αγιά Σοφιά, η ανυπέρβλητη. Είχανε δίκιο οι γριές. Άμα δεν πας στην Αγιά Σοφιά, τίποτα δεν είδες! Έχει δίκιο και ο θρασύς ανατολίτης, που χτύπησε ίσα στην καρδιά. Δεν χάνει τον καιρό του. Γιατί, τι κάνει τη ζωή ν’ αξίζει να τη ζεις, αν δεν γεύεσαι πότε πότε το μεγαλειώδες;

Μεγαλειώδης είναι κι η πίστη και η υψηλή τέχνη, μεγαλειώδης κι η ιστορική συνέχεια, κι αυτό το τελευταίο πρέπει να το λέμε κρυφά μην μας ακούσουν κι έχουμε συνέπειες. Μεγαλειώδης είναι η Αγιά Σοφιά  που θα την πάρουν για δεύτερη φορά για να μας δείξουν πού γράφουν τους χριστιανούς και τον πολιτισμό τους. Γιατί, τι αξία έχει η αγάπη μπροστά στη μάχαιρα;  Mόνο σε κάποιους μύθους ο ποιητής μερεύει τα λιοντάρια, συνήθως τον τρώνε και μετά πέφτουν για ύπνο με καταματωμένα στόματα.

Ας στρωθούν τα χαλιά της προσευχής, ας πέσουν οι καλύπτρες να κρύψουν τα άγια πρόσωπα να μην τα ντρέπονται, ας μπούνε κι άλλα χωρία του κορανίου με αραβική γραφή γραμμένη με γιαταγάνι στο φτερό, να κρύψουν τα μάρμαρα, να κόψουν το φως από το θόλο, να μη σε τραβάει τόσο ψηλά, να μη σε θέλγει ο ουρανός.

Πολλοί δικοί μας ψοφοδεείς βρίσκουν ένα δίκιο στον ανατολίτη. Σαν να είναι ζυμάρι η χώρα του που φουσκώνει και ξεχειλίζει από τη σκάφη. Γιατί να μην πιάσει και τη λεκανίδα της Μεσογείου, κι όπου πέσει το ζυμάρι, ας μείνει εκεί. Τι μας πειράζει εμάς; Μια χούφτα νησιώτες, που πληρώνουν από την τσέπη τους τα ελικόπτερα σε ώρα ανάγκης, που ξέχασαν να ψαρεύουν και θα πεινάσουν όταν αισθανθούν ανησυχία οι τουρίστες. Τι μας πειράζει, ας δίνουμε με δόσεις, ένα σύμπλεγμα τώρα, κανένα μεγαλύτερο νησί λίγο αργότερα, ας ταΐζουμε το σκύλο να τον κρατούμε ήσυχο, μέχρι να αγριέψει στα σοβαρά, θα έχει περάσει η δικιά μας γενιά και θά’χουμε πεθάνει. Ας κάνουνε καλά οι άλλοι, όσοι θα έχουν απομείνει από μας, με ελληνικά της κακιάς ώρας με προφορά σαν ρωσίδας οικιακής βοηθού, δεν θά’χει και μεγάλη σημασία τότε.

Όλοι θα είμαστε ένα, φαγωμένοι από το τίποτα.

Δεν μου αρέσουν οι τόσο πρόθυμοι να δουν το δίκιο του άλλου, όταν δεν δέχονται να δουν το δίκιο το δικό μας. Δεν μου αρέσουν όσοι αγαπούν όλον τον κόσμο, όταν δεν αγαπούν ούτ’ έναν εδικό τους. Μου φαίνεται παράξενο πολύ, ο φύλακας που κρατάει το ραβδί μπροστά στον ξένο σκύλο να αμφιβάλλει.

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ωραία δείξατε ότι δεν ανήκετε και ούτε εκ χαρακτήρος είστε ”διακαιωματίστρια”-που ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα όλων των ζώντων και μη ζώντων με δράσεις (διαμαρτυρίες- πορείες) και διαδράσεις παντού-αγαπητή κυρία αρθρογράφε ,αλλά και περιγράψατε τους ψαράδες των νησιών μας ως μαζοχιστές -που δεν είναι και αγαπούν την Πατρίδα ,αφού όλοι την Ελληνική σημαία κυματίζουν στα πλεούμενά τους;;;.
    Οι παραπονιάρηδες -νησιώτες και μη- συνήθως ξυπνούν με παράπονα για όλους και στις εκλογές ψηφίζουν πρσινορόζ ,χρόνια τώρα ,γιατί τα περιμένουν όλα από το κράτος .
    Οι πρόγονοί όμως των νησιωτών είχαν τον Ιπποκράτη στην Κω και αργότερα διέθεσαν τις αρμάδες των ψαροκάικων στην εθνεγερσία του 1821 με καπετάνισσες σαν την Δόμνα Βισβίζη και την Μπουμπουλίνα.

  2. Ἡ ἱστορική συνέχεια ἔχει τήν ἔννοια τοῦ χρόνου, τήν τόσο σημαντική ἔννοια τοῦ χρόνου, τήν ἀπολυτότητα τοῦ χρόνου. Συγκεκριμένα πρόσωπα, συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, συγκεκριμένα γεγονότα.
    Ἡ Ἁγία Σοφία εἶναι ἔργο ἑνός ζευγαριοῦ, τοῦ Ἰουστινιανοῦ καί τῆς Θεοδώρας.
    “να μη σε τραβάει τόσο ψηλά, να μη σε θέλγει ο ουρανός”, σημαίνουσα διατύπωση. Πόσο σημαντικό τό ἱερό αὐτό κτίσμα, πού μέ τήν ἀρχιτεκτονική του δείχνει αὐτό τό καίριο σημεῖο, νά σέ θέλγει ὁ οὐρανός ἀλλά νά σέ κρατάει καί ἡ γῆ. Πῶς γίνεται αὐτό;
    Νά μετρηθοῦμε καί μέ αὐτό, πόσο μᾶς θέλγει ὁ οὐρανός, πόσο μᾶς θέλγει ἡ γῆ.

  3. Πιστεύω, χωρίς να μπορώ να το υποστηρίξω, ότι το επίτευγμα του θόλου που είναι σαν να στέκεται στον αέρα, ενδέχεται, ενδέχεται λέω, να συνδέεται με την εις βάθος εξοικείωση που είχε με τις τρύπες η γλυκειά Θεοδώρα, σύζυγος του Ιουστινιανού Α του αποκαλούμενου (από εμένα) και κατά συρροήν δολοφόνου της Στάσης του Νίκα, με την ευκαιρία της οποίας, η καθ ημάς Λαίδη Θεοδώρα Μακβέθ εμύησε τον άβγαλτο Αυτοκράτορα στα μυστήρια του ουρανού και της γης, ξαποστέλοντας με συνοπτικές διαδικασίες απευθείας από τη γη στον ουρανό τριάντα (30) χιλιάδες ψυχές σε μία ημέρα (αν υποθέσουμε ότι ο στρατός εργάστηκε επί 12 ώρες, έχουμε πάνω από 2.000 σφαγιασθέντες ανά ώρα, ήτοι περίπου 33 φόνους το λεπτό, ήτοι 1 θάνατο ανά 2 λεπτά, θα μπορούσαν να κόβουν και πιο γρήγορα).
    Λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω, φωτίζεται με άλλο φως, οπωσδήποτε πιο μεστό σε νόημα, το επίτευγμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα