Τζο Μπάιντεν ο γεφυροποιός

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Ο Τζο Μπάιντεν έχει την ικανότητα να χτίσει γέφυρες στη Γερουσία», εκτιμά στον ραδιοσταθμό DLF ο πρώην ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, ο οποίος συνεργάστηκε πολλές φορές στο παρελθόν με το νικητή των αμερικανικών εκλογών.

O πρώην γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ γνωρίστηκε με τον Τζο Μπάιντεν στην κοινή επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αργότερα ξανασυναντήθηκαν, όταν ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής ήταν πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Μπάιντεν πρόεδρος της αντίστοιχης επιτροπής της Γερουσίας. Την περίοδο που ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ο Έλμαρ Μπροκ προσκλήθηκε στο Λευκό Οίκο για να συζητήσουν σε στενό κύκλο για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

O χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δήλωσε σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό DLF για το Τζο Μπάιντεν: «Είναι ένας φιλήσυχος άνθρωπος που ενδιαφέρεται. Δε κάνει ότι τα ξέρει όλα εξαρχής, θέλει να μάθει την άποψη του συνομιλητή του. Ανήκει στους πολιτικούς εκείνους που επιδιώκουν και ξέρουν πώς να χτίζουν γέφυρες. Πιστεύω ότι ακόμα κι αν η Γερουσία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών είναι σε θέση να συνεργαστεί, όχι μόνο με τον Μιτ Ρόμνεϊ, αλλά και με άλλους, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ».

Κλίμα συνεργασίας και όχι απειλές

O πρώην ευρωβουλευτής Έλμαρ ΜπροκO πρώην ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ

Ο γερμανός πολιτικός Έλμαρ Μπροκ δεν πιστεύει ωστόσο ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος θα είναι για τους Ευρωπαίους και τη Γερμανία ένας «βολικός» πρόεδρος:

«Εννοείται ότι θα υποστηρίξει τα αμερικανικά συμφέροντα, φυσικά και θα αναφερθεί στη διένεξη για τον αγωγό North Stream 2, όπου και δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κοινός παρονομαστής με το Βερολίνο. Θεωρώ δεδομένο ότι θα ταχθεί υπέρ μεγαλύτερων αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη. Απλά θα το πράξει σε κλίμα συνεργασίας και όχι με απειλές. Είναι άνθρωπος που επιδιώκει τον διάλογο, όπως διαπίστωσα συζητώντας μαζί του για τα Δυτικά Βαλκάνια. Θα δει ότι όσα κάνει η ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια με την προοπτική ένταξης ή την οικονομική στήριξη συμβάλλουν στη σταθερότητα και ασφάλεια της Δύσης. Το ίδιο ισχύει και για τη βοήθεια της ΕΕ υπέρ της σταθεροποίησης της Ουκρανίας που είναι εικοσαπλάσια από εκείνη των ΗΠΑ. Στη σταθερότητα συμβάλλει και το γεγονός ότι η ΕΕ επωμίζεται σήμερα το 60% της αναπτυξιακής βοήθειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορείς να πείσεις έναν πρόεδρο Μπάιντεν ότι ο αριθμός των τανκς δεν είναι το μόνο κριτήριο για μια πολιτική ασφαλείας. H μέθοδος Μπάιντεν θα είναι νομίζω διαφορετική χωρίς συγκρούσεις, χωρίς παλινδρομήσεις».

Τομπίας Άρμπρουστερ, DLF

Eπιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα