Τζεφ Φλέικ, ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ορκίζεται μπροστά στην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις

H τοποθέτηση πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα και οι τοποθετήσεις πρέσβεων του Μπάιντεν σε διάφορες χώρες

Abdullah Muradoğlu

Ο Τζεφ Φλέικ, ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ήρθε στην Τουρκία. Ο Φλέικ θα ξεκινήσει τα καθήκοντά του μετά την ολοκλήρωση των διπλωματικών διαδικασιών. Η διαφορά του Φλέικ από τους άλλους Πρέσβεις ήταν ότι υπηρέτησε ως «Βουλευτής» και «Γερουσιαστής» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για πολλά χρόνια.

Ο Τζεφ Φλέικ, πρώην γερουσιαστής από την Αριζόνα, ήταν μεταξύ των βασικών φυσιογνωμιών της κύριας-κεντρικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Το αστέρι του Φλέικ δεν συμβιβάστηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ο Φλέικ, ο οποίος είναι μεταξύ των κορυφαίων επικριτών του Τραμπ μεταξύ των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, αποχώρησε από την πολιτική το 2019. Το όνομα του Φλέικ αναφέρθηκε επίσης μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι για την Προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Φλέικ είναι ότι ήταν γνωστός για την εγγύτητά του με τους «Μορμόνους», μιας ασυνήθιστης χριστιανικής αίρεσης,  όπως ο αντι-Τραμπ Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ.

Ο Φλέικ, ο οποίος ένιωθε άβολα με το ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αποσχίστηκε από το κυρίαρχο ρεύμα και έγινε «κόμμα Τραμπ», είπε: «Μπορεί να μην υπάρχει πλέον θέση για έναν Ρεπουμπλικανό σαν εμένα στο σημερινό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα».

Ο Φλέικ θεωρήθηκε σωτήρας για όσους ήθελαν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να επιστρέψει στην «παλιά κανονικότητα», δηλαδή στη γραμμή που τηρούσε πριν από τον Τραμπ.

Ωστόσο, ο Φλέικ επικρίθηκε επειδή απέτυχε να πολεμήσει τον Τραμπ πιο αποτελεσματικά. Το βιβλίο του Φλέικ με τίτλο «The Conscience of a Conservative», το οποίο έγραψε μετά την αποχώρησή του από την πολιτική, περιγράφεται συχνότερα ως «θρήνος για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα».

Υπερασπιζόμενος ότι ο αμερικανικός παραδοσιακός δικομματικός κανόνας συναίνεσης πρέπει να συνεχιστεί, ο Φλέικ ήταν μεταξύ των «Ρεπουμπλικανών που υποστήριξαν τον Μπάιντεν» στις εκλογές του 2020. Με αυτή τη θέση, ο Φλέικ επέσυρε την οργή των Τραμπιστών Ρεπουμπλικανών.

Ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος για την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι ήθελε να συνεργαστεί στενά με τους κυρίαρχους κεντρώους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Μπάιντεν να τον ορίσει ως υποψήφιο για την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ο Φλέικ είπε: «Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να εκφράζει και τα δύο κόμματα και αυτή είναι η πεποίθησή μου».

Οι διορισμοί πρεσβευτών για πολιτικούς ή άλλους λόγους, αντί επαγγελματιών διπλωματών, που στις ΗΠΑ αποκαλούν και «διπλωμάτες καριέρας», έχουν γίνει εδώ και καιρό θέμα συζήτησης. Η γενική πρακτική στις τοποθετήσεις επαγγελματιών διπλωματών ως πρέσβεων στις πρεσβείες των ΗΠΑ ήταν περίπου στο ποσοστό του 70% του συνόλου. Από την εποχή του George W. Bush, η αναλογία αυτή άρχισε να μειώνεται σταδιακά.

Στην εποχή του Τραμπ, το ποσοστό των επαγγελματιών διπλωματών έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο. Οι προσπάθειες του Τραμπ να συρρικνώσει τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζητήθηκαν έντονα. Πολλοί διπλωμάτες παραιτήθηκαν ως απάντηση στη συγκεκριμένη άποψη του Τραμπ για τη διπλωματία.

Συζητήθηκε ευρέως ότι ο Τραμπ τοποθέτησε τον ειδικό δικηγόρο του και δικηγόρο της εταιρείας του ως πρέσβη των ΗΠΑ στην πρεσβεία του Ισραήλ και ως εκπρόσωπο της Μέσης Ανατολής.

Ο διορισμός από τον Τραμπ του γαμπρού και ανώτερου συμβούλου του, Τζάρεντ Κούσνερ, για να εκτελέσει τη λεγόμενη Ειρηνευτική Συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστίνης, την οποία συσκευάστηκε ως «Συμφωνία του Αιώνα», δεν έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από την αμερικανική διπλωματία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να διασφαλίσει ότι μεγαλύτερο ποσοστό επαγγελματιών διπλωματών θα διοριστεί ως Πρέσβεις. Ωστόσο, ο Μπάιντεν κατηγορείται επίσης ότι πρότεινε πολιτικούς φίλους του. Αν δούμε τις πληροφορίες στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πάνω από το 60 τοις εκατό των υποψηφίων του Μπάιντεν για την πρεσβεία είναι «πολιτικοί φίλοι».

Μια άλλη διαμάχη σχετικά με τους διορισμούς πρέσβεων του Μπάιντεν ήταν ότι πρότεινε πολλά ονόματα για να αναλάβουν πρέσβεις των ΗΠΑ σε διάφορες χώρες, οι οποίοι είχαν κάνει μεγάλες δωρεές στην Προεδρική Εκστρατεία ή στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι υποψηφιότητες του Μπάιντεν για τις Πρεσβείες των ΗΠΑ στον Καναδά, την Κόστα Ρίκα, τη Σλοβενία, το Βέλγιο, την Αργεντινή και την Φινλανδίας είναι μόνο ένα μικρό μέρος της λίστας των χορηγών.

Ομοίως, στο πλαίσιο αυτό αξιολογείται ο διορισμός του Thomas Nides, ο οποίος πρόσφερε δωρεά στην Προεδρική Εκστρατεία του Μπάιντεν, ως Πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Ο διορισμός του Nides, Αντιπροέδρου της Morgan Stanley, της τέταρτης μεγαλύτερης επενδυτικής τραπεζικής εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, χαιρετίστηκε από ομάδες κοντά στο Ισραήλ στην Αμερική.

Πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι οι πολιτικοί νέας γενιάς του Δημοκρατικού Κόμματος αντιδρούν έντονα στον διορισμό πλούσιων χορηγών και ατόμων που έχουν εταιρείες λόμπι που επικεντρώνονται στα ιδιωτικά συμφέροντα σε αποτελεσματικές θέσεις σε ομοσπονδιακά γραφεία ή στη διπλωματία.

Πηγή: Γενί Σαφάκ/infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα