Τζειμς Σταυρίδης: Πότε και πώς θα σταματήσει η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ιούλιος 18, 2022. Ελλάδα.

Ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην ανώτατος διοικητής των συμμάχων του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, δήλωσε την Κυριακή ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας πιθανότατα θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις έως έξι μήνες, με μια «παγωμένη σύγκρουση» να τελειώνει παρόμοια με τον πόλεμο της Κορέας.

Ο Σταυρίδης συζήτησε την κατάσταση του πολέμου κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης στο WABC 770 AM με τον επιχειρηματία της Νέας Υόρκης Τζον Κατσιματίδη, όπου παρατήρησε ότι ήταν «εξαιρετικά προφανές» ότι η σύγκρουση «έχει βαλτώσει και στις δύο πλευρές».

«Οι Ουκρανοί δίνουν έναν πολύ δυνατό αγώνα», είπε ο Σταυρίδης. «Τα πολεμικά σχέδια του [Βλαντίμιρ] Πούτιν έχουν αποδειχθεί ότι δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Έχει κερδίσει λίγο έδαφος από τότε που ξεκίνησε τη σύγκρουση».

Και συνέχισε: «Βλέπω ότι αυτό οδεύει προς έναν πόλεμο της Κορέας που τελειώνει, δηλαδή μια ανακωχή, μια στρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο πλευρών, μια συνεχιζόμενη εχθρότητα, ένα είδος παγωμένης σύγκρουσης. Καμία πλευρά δεν μπορεί να το διατηρήσει πολύ πέρα ​​από αυτό».

Ο πόλεμος της Κορέας διεξήχθη μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας μεταξύ 1950 και 1953, με την τότε Σοβιετική Ένωση να υποστηρίζει τη Βόρεια Κορέα, ενώ η Νότια Κορέα υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών σταμάτησε με ανακωχή τον Ιούλιο του 1953, η οποία δημιούργησε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Ωστόσο, επειδή δεν υπογράφηκε επίσημη συνθήκη ειρήνης τα επόμενα χρόνια, οι δύο χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται τεχνικά σε πόλεμο.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας που παρέχονται από τις ΗΠΑ , τα  HIMARS, είχαν «σημαντικό αντίκτυπο» στη βοήθεια της Ουκρανίας ενάντια στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

«Νομίζω ότι υπήρξε σημαντικός αντίκτυπος σε αυτό που συμβαίνει, στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο αξιωματούχος την Παρασκευή.

«Αν σκεφτείτε το γεγονός ότι οι Ουκρανοί μιλούσαν για έναν αριθμό από τους στόχους [που] χτυπούν… ξοδεύουν πολύ χρόνο χτυπώντας στόχους όπως πυρομαχικά, προμήθειες, άλλες υλικοτεχνικές προμήθειες, διοίκηση και έλεγχο. Και όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων στην πρώτη γραμμή».

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε μια ρωσική αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Νόβα Κάχοφκα, που βρίσκεται στην περιφέρεια Χέρσον, σε επίθεση με πυραύλους.

Τον Μάιο, ανέφερε ο Σταυρίδης στον Κατσιματίδη ορισμένα από τα τρέχοντα ζητήματα με τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοφανών αριθμών θυμάτων που υπέστη η Ρωσία μεταξύ των υψηλότερων βαθμών της.

«Στη σύγχρονη ιστορία, δεν υπάρχει καμία συγκρίσιμη κατάσταση όσον αφορά τους θανάτους στρατηγών… Εδώ, από τη ρωσική πλευρά, σε διάστημα δύο μηνών, έχουμε δει τουλάχιστον δώδεκα, αν όχι περισσότερους, Ρώσους στρατηγούς να σκοτώνονται», είχε πει.

Ο Σταυρίδης πρόσθεσε ότι «ούτε ένας στρατηγός δεν χάθηκε στην πραγματική μάχη» ενώ οι ΗΠΑ συμμετείχαν σε πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

 © Βαλκανικό Περισκόπιο

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα