Τετ α τετ Μπάιντεν – Τζόνσον

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων των δυο χωρών εν όψει της συνόδου κορυφής των G7. Βόρεια Ιρλανδία, κλιματική αλλαγή και εμπορικές συμφωνίες στην ατζέντα.

    
Κορνουάλη ενόψει G7

Ο Τζο Μπάιντεν καταφθάνει σήμερα Τετάρτη στην Αγγλία συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία Τζίλ Μπάιντεν στο πρώτο του υπερατλαντικό ταξίδι ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και εν όψει της τριήμερης συνόδου κορυφής των G7 στην Κορνουάλη. Στην οκταήμερη αποστολή του Μπάιντεν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τις πέντε ημέρες θα βρίσκεται στην Αγγλία και από αύριο Πέμπτη θα έχει το πρώτο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η σχέση των δύο δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν το 2019 σε προεκλογική του συγκέντρωση είχε χαρακτηρίσει τον Βρετανό πρωθυπουργό ως «κλώνο του Τραμπ», ενώ παράλληλα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του σχετικά με το Μπρέξιτ. Είναι γεγονός όμως ότι το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε ο Τζο Μπάιντεν  μετά την εκλογή του ήταν στον Μπόρις Τζόνσον δείχνοντας έτσι μια αλλαγή κατεύθυνσης. Το τελευταίο  διάστημα μάλιστα και οι δύο προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος ώστε να γίνουν ξανά οι ιστορικοί σύμμαχοι του παρελθόντος.

Ο ρόλος του Μπρέξιτ

Μπόρις ΤζόνσονΜπόρις Τζόνσον: “Κλώνος του Τραμπ”;

Παραδόξως, αυτό που τους φέρνει κοντά είναι το Μπρέξιτ! Η μεν Αγγλία αισθάνεται μεγαλύτερη ανάγκη να ισχυροποιήσει τις σχέσεις της με την Αμερική – αφού βρίσκεται πια μόνη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης -, η δε Αμερική βρίσκει έναν επιπλέον ισχυρό σύμμαχο που μπορεί να έχει μεγαλύτερη ευελιξία σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η στρατηγική στάση έναντι Κίνας και Ρωσίας.

Το πρώτο βήμα έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των Υπουργών Οικονομικών των εφτά ισχυρότερων χωρών, όπου ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε τη στήριξη της Βρετανίας στην πρόταση Μπάιντεν για αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των τεχνολογικών κολοσσών, υποχωρώντας στις αρχικές επιφυλάξεις που είχε η Βρετανική κυβέρνηση.

Η αυριανή συνάντηση

Τζο ΜπάιντενΤζο Μπάιντεν: ιρλανδικές ρίζες

Στη κατ’ ιδίαν συζήτηση την Πέμπτη, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και η Βόρεια Ιρλανδία. Ο Τζο Μπάιντεν έχει ασκήσει ήδη πίεση στον Μπόρις Τζόνσον να βρεθεί λύση και να προφυλαχτεί η συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής». Η στάση αυτή δείχνει την επιμονή του Αμερικανού προέδρου στο ρόλο του ειρηνοποιού στην περιοχή, με τον ίδιο επανειλημμένα να τονίζει τις ιρλανδικές του ρίζες.

Επιπρόσθετα, θα συζητήσουν για τον ρόλο των δύο χωρών στο διεθνές εμπόριο καθώς η Αμερική είναι καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία των 11 του Ειρηνικού (CPTPP), ενώ θα γίνει αναφορά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όπου οι δύο ηγέτες θέλουν να διαμορφώσουν ένα κοινό μέτωπο.

Τελευταία στάση του 78χρονου προέδρου μετά της συζύγου του πριν αποχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, θα είναι την Κυριακή 13 Ιουνίου στο παλάτι του Γουίνδσορ, όπου και θα επισκεφθεί τη βασίλισσα Ελισσάβετ.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα