Τελικά ο Τραμπ πρέπει να κορόϊδεψε τον Ερντογάν: Μέγας κίνδυνος για την Αμερική οι S-400…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

US President Donald J. Trump speaks to the media as he departs the White House for Colorado in Washington, DC, USA, 30 May 2019.. EPA, JIM LO SCALZO

Ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε ακόμα μία …τρύπα στο νερό! Έπεισε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί την συγκρότηση μίας Τεχνικής Ομάδας Μελέτης, η οποία θα εξετάσει το μέγεθος της ζημίας που θα μπορούσε να προκαλέσει το ρωσικό σύστημα S-400 στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο κ. Τραμπ δέχθηκε την πρόταση του Προέδρου της Τουρκίας διότι στο Πεντάγωνο γνωρίζουν ήδη τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης. Και βεβαίως θα δικαιώσουν τους αμερικανικούς φόβους ότι οι S-400 θα μπορούσαν να κλέψουν τα μυστικά των F-35.

Για να συμφωνήσει ο κ. Τραμπ, κέρδισε την απελευθέρωση ενός σημαντικού Τουρκοαμερικανού επιστήμονα, τον οποίο η Δικαιοσύνη του Ερντογάν έχει κατηγορήσει για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.Ο Serkan Golge βρίσκεται υπό κατ’ οίκο περιορισμό και περιμένει τη μεγάλη στιγμή για να επιστρέψει στην Αμερική, στην οικογένειά του και στη NASA όπου εργαζόταν πριν συλληφθεί. Είναι ένα ερωτηματικό εάν ο επιστήμονας της NASA θα επιστρέψει άμεσα ή μέσω αυτού ο Ερντογάν θα εκβιάζει τους Αμερικανούς για τον σχηματισμό της Τεχνικής Ομάδας Μελέτης. Επειδή το πάθημα της Συρίας του έχει γίνει μάθημα, πιστεύεται ότι ο Serkan Golge θα μεταβεί στις ΗΠΑ όταν ξεκινήσουν οι εργασίες αυτής της Επιτροπής, η οποία είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Άλλωστε έχουν γίνει παρόμοιες συζητήσεις και το συμπέρασμα είναι το ίδιο.

Όταν τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Ερντογάν πέτυχε να πείσει τον κ. Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, οι συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου έμειναν με το στόμα ανοικτό, διότι άλλες ήταν οι αποφάσεις. Ο τότε υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις παραιτήθηκε όπως και ο Αμερικανός απεσταλμένος και συντονιστής των διαφόρων ομάδων που πολεμούσαν με τα αμερικανικά στρατεύματα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Για μερικές μέρες ο κ. Τραμπ υπερασπίστηκε της απόφασης του μέχρις ότου επικράτησαν τα «γεράκια» με τη βοήθεια του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το ίδιο πιστεύεται θα γίνει και τώρα… Ο κ. Τραμπ έδωσε σημασία στην απελευθέρωση του Serkan Golge, διότι είναι πολύ καλή εξέλιξη για το αφήγημα του, που τον θέλει να απελευθερώνει και ομήρους. Ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει ότι η Τεχνική Ομάδα Μελέτης είναι μία μπούρδα, που στο σημείο που βρίσκονται τα πράγματα με τους S-400 δεν έχει καμία σημασία.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Όντως αποφασίστηκε η δημιουργία αυτής της Ομάδας; Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε άγνοια. Και εάν δεν γνωρίζει ο αρμόδιος υπουργός Άμυνας, ποιος στο καλό γνωρίζει; Διότι αυτή η ομάδα θα αποτελείται βασικά από στρατιωτικούς. Αλλά και ο Λευκός Οίκος μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε επιβεβαιώσει τη δημιουργία της Τεχνικής Ομάδας Μελέτης. Δεν έχει επιβεβαιώσει καν ότι υπάρχει συμφωνία…

Εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) του Λευκού Οίκου δήλωσε στην τουρκική ιστοσελίδα Ahval ότι «δεν είχε τίποτα νέο να ανακοινώσει» την Παρασκευή. Ο εκπρόσωπος του NSC Garrett Marquis το πήγε αλλού μάλιστα. Στο πραγματικό πρόβλημα που είναι οι S-400, η αγορά των οποίων πρέπει να ακυρωθεί. Είπε τα εξής: “Είναι σαφές ότι η απόκτηση του S-400 θα δημιουργούσε έναν απαράδεκτο κίνδυνο για την τεχνολογία των Η.Π.Α., για τους πιλότους μας και τα αεροσκάφη μας”.

Πρόκειται για βαριές κουβέντες που λέγονται μετά τη συνομιλία του κ. Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Υπενθυμίζουμε ότι επικεφαλής του NSC είναι ο Τζον Μπόλτον, ο πιο στενός συνεργάτης και φίλος του Τραμπ στον Λευκό Οίκο και θεωρείται πιστός φίλος του Νετανιάχου και εχθρός του Ερντογάν.

Είπε και κάτι άλλο σημαντικό ο κ. Marquis: Ότι οι συζητήσεις για τις απειλές εναντίον των F-35 έχουν ήδη γίνει. Και προφανώς γνωρίζει και ο κ. Τραμπ τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι Αμερικανοί σύμβουλοι και τεχνικοί με τους Τούρκους ομολόγους τους. Είπε σχετικά: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν τεχνικές ομάδες στην Τουρκία πολλές φορές και φιλοξένησαν εδώ ομολόγους τους για να συζητήσουν την απειλή που θέτει το S-400. Συνεχίζουμε έντονες συζητήσεις με τους Τούρκους ομολόγους μας σε όλα τα επίπεδα”.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Συνεχίζουμε έντονες συζητήσεις με τους Τούρκους ομολόγους μας σε όλα τα επίπεδα σχετικά με το μέλλον της στρατιωτικής μας σχέσης, Ωστόσο είναι σαφές ότι η αγορά του S-400 θα δημιουργούσε έναν απαράδεκτο κίνδυνο επειδή το σύστημά του ραντάρ θα μπορούσε να παράσχει στις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες ευαίσθητες πληροφορίες το S-400. Εναι ένα σύστημα που χτίστηκε από τη Ρωσία για να προσπαθήσει να καταρρίψει αεροσκάφη όπως το F-35 και είναι αδιανόητο να φανταστεί κανείς ότι η Ρωσία δεν εκμεταλλεύεται την ευκαιρία συλλογής πληροφοριών. Έχουμε στείλει τεχνικές ομάδες στην Τουρκία περισσότερες από μία φορές και φιλοξενήσαμε ομολόγους μας εδώ για να συζητήσουμε την απειλή που θέτει το S-400, την αμοιβαία συμμετοχή μας στο πρόγραμμα F-35 και την προσφορά των Patriot” (από τις ΗΠΑ στην Τουρκία).

Και πρόσθεσε: “Συνομιλούμε με την τουρκική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις ισχυρές μας στρατιωτικές σχέσεις. Συνεχίζουμε να μιλάμε συχνά με τους Τούρκους ομολόγους μας για διάφορα θέματα αμοιβαίας ασφάλειας και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις. Ωστόσο, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι ανησυχίες μας σχετικά με τη συνεγκατάσταση των F-35 και S-400 δεν μπορούν να μετριαστούν”.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο Ερντογάν θέλει να κερδίσει χρόνο, ελπίζοντας ότι θα πείσει τον Τραμπ. Άρα, λογικά σκεπτόμενος -λογική και Ερντογάν πάνε μαζί;- θέλει να καθυστερήσει την παραλαβή των S-400 μέχρι να συναντήσει τον πρόεδρο της Αμερικής στην Ιαπωνία. Όμως οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η υπόθεση της Τεχνικής Επιτροπής θα εξασθενίσει και θα ξεχαστεί όπως η υπόθεση της αποχώρησης των Αμερικανών από τη Συρία που δεν έγινε ποτέ. Να θυμίσω εδώ ότι η αποχώρηση υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν τον Απρίλιο… Το σημαντικό και το ζουμί της υπόθεσης, παραμένει. Είναι οι S-400 και οι Αμερικανοί δεν άλλαξαν θέση. Δεν μπορούν να εγκατασταθούν στην Τουρκία. Και από τη θέση αυτή δεν υποχωρούν… Άρα αυτή τη φορά είναι ο Τραμπ που κορόϊδεψε τον Ταγίπ Ερντογάν…

Πηγή: Τελικά ο Τραμπ πρέπει να κορόϊδεψε τον Ερντογάν: Μέγας κίνδυνος για την Αμερική οι S-400… https://hellasjournal.com/2019/06/telika-o-tramp-prepei-na-koroidepse-ton-erntogan-kindynos-gia-tin-ameriki-oi-s-400/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα