«Τελευταίο καρφί στο φέρετρο της παγκοσμιοποίησης η πανδημία»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μετά από απανωτά πλήγματα η εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι νεκρή, ανήγγειλε η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κάρμεν Ράινχαρτ. Η κρίση του 2008, το Brexit και ο εμπορικός πόλεμος.

H εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι πιθανότατα νεκρή, διαμήνυσε η καθηγήτρια του Χάρβαρντ και επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κάρμεν Ράινχαρτ.

«Χωρίς να θέλω να γίνω μελοδραματική, η Covid-19 είναι σαν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της παγκοσμιοποίησης» τόνισε σε συνέντευξή της στο Bloomberg, η κα. Ράινχαρτ.

«Η κρίση του 2008-2009 επέφερε ένα ισχυρό πλήγμα στην παγκοσμιοποίηση, όπως και το Brexit, όπως και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, αλλά η Covid οδηγεί τα πράγματα σε νέο επίπεδο» πρόσθεσε.

«Η Covid έκανε τις χώρες να νιώθουν ότι πρέπει να είναι αυτάρκεις με έναν τρόπο που δεν έχουμε δει ξανά» σημείωσε η κα. Ράινχαρτ, η οποία διορίστηκε επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας την Τετάρτη. «Θα δούμε περισσότερο τάσεις εσωστρέφειας» ανέφερε.

Το χτύπημα κατά της παγκοσμιοποίησης θα περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη και θα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά αυτές που βασίζονται στις εξαγωγές, υποστήριξε η ίδια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναμένει ότι ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου θα «κατακρημνιστεί» το πρώτο μισό του έτους.

«Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν στην Μεγάλη Ύφεση, όπου είχαμε μια αντίστοιχη κατάρρευση του εμπορίου μέσα σε μία χρονιά» επισήμανε η κα. Ράινχαρτ.

euro2day.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα