Τα Πρώτα Βήματα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Βασίλη Κυρατζόπουλου.

Αθήνα 21/5/2020

Μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα Yeni Şafak[1], φίλα προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα της Τουρκικής Δημοκρατίας (ΤΔ), ότι εκατοντάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) θα προσφύγουν στα δικαστικά όργανα ΟΗΕ και ΕΕ για να διεκδικήσουν τα εδάφη που τελούν υπό κατοχή της Ελλάδας, ήλθε και η επίσημη δήλωση υπ. αριθ. 102 (19/5/2020) του Υπ. Εξ της ΤΔ “περί δραστηριοτήτων και ανακοινώσεων που τελούνται στην Ελλάδα στις 19/5/2020”.

Ως προς την επίσημη ανακοίνωση του Υπ. Εξ. της ΤΔ “οι ανόητες και αστήριχτες δηλώσεις της Ελλαδικής Βουλής και των υπευθύνων σ’ ότι αφορά την επέτειο τις 19/5/1919, εκτός που διαστρεβλώνουν την ιστορική πραγματικότητα, δεν συμβαδίζουν και με τις αξίες του 21ου αι”.

Ως προς τη δήλωση, η Ελλάδα με την απόβαση στη Σμύρνη ξεκίνησε ” μία καλοσχεδιασμένη άκρα τυραννική ντροπιαστική κατοχή, που προκάλεσε τη σύσταση Διερευνητικής Επιτροπής των Συμμάχων”. Αναφερόμενη προς την ηγεσία της Ελλάδας, την καλεί “να αντιμετωπίσει την ιστορία της, να θυμηθεί τις αλήθειες που βρίσκονται πίσω από τις αποφάσεις των Διερευνητικών Επιτροπών και τα άρθρα αμνήστευσης των εγκλημάτων πολέμου της Συνθήκης της Λωζάννης…” και στον επίλογο της παραγράφου αναφέρει: “Το άρθρο 59 της Συνθήκης της Λωζάννης επισημαίνει ότι η Ελλάδα αποδέχεται ότι κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ανατολίας έχει παραβιάσει το Δίκαιο του Πολέμου”[2].

Υπενθυμίζοντας ότι ο Βενιζέλος το 1934 είχε προτείνει τον Kemal Atatürk ως υποψήφιο για Nobel ειρήνης, η δήλωση καταλήγει: “Η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας για την επίλυση των διαφορών με διάλογο, που είναι και η επιβαλλόμενη ανάγνωση της αλλαγής του κόσμου” …

Εκτός του ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις που διεκδικούσε η ΤΔ προκάλεσαν διαπληκτισμούς μεταξύ των Atatürk – İnönü – Orbay, ένα από τα αποτελέσματα της Συνθήκης της Λωζάννης ήταν η Ελλάδα ως αποζημίωση να παραχωρήσει το Karaağaç στην ΤΔ[3]. Παράλληλα δε βάσει της Συνθήκης Ανταλλαγής το 1:4 υπέρ των Ελλήνων λογιστικό αποτέλεσμα αποζημιώσεων[4], θα εγκαταλειφτεί υπέρ της ΤΔ με τη Συνθήκη Φιλίας του 1930[5]. Ακριβώς με την αφελή εγκατάλειψη των Ελληνικών απαιτήσεων, το 1933 στο Πρωθυπουργικό γραφείο της ΤΔ θα κατατεθεί η μυστική έκθεση με κωδικό (030-10-0-0-124-885-4), “Αναλυτική Έκθεση Ζημιών που προκάλεσαν οι Έλληνες”…

Απ’ ότι φαίνεται η ΤΔ μετά από 90 χρόνια θα φέρει στο τραπέζι τις “εθνικές απαιτήσεις”, έναντι των “αφελών αποποιήσεων” των Ελληνικών Κυβερνήσεων.

Το άρθρο της Yeni Şafak σε συνδυασμό με την ανακοίνωση αριθ. 102 του Υπ. Εξ. ΤΔ, μας προϊδεάζει ότι η ΤΔ προετοιμάζει τα “δικαιολογητικά” προς τη Διεθνή Κοινή Γνώμη για το “νέο κτύπημα της Ελλάδας”, και εμείς προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να μετριάσουμε τις συνέπιες των γενοκτόνων πράξεών της, και να τις περιορίσουμε μόνο στην περίοδο 1919 – 1923 και μόνο στον Ποντιακό χώρο, με ολέθρια αποτελέσματα[6]. Γιατί; Υπέρ τίνος;

Ο Πρόεδρος της ΤΔ Recep Tayyip Erdoğan (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, RTE), συνταξιοδότησε την ομάδα που επινόησε την ιδέα “Γαλάζια Πατρίδα”, ως δυναμική επίλυσης του “Κυπριακού” και του “Αιγαίου”[7], μόνο για να χρεωθεί τη δόξα ή για να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές; Επί παραδείγματι την εξάλειψη της παραμέτρου Δαμασκός για να έχει και τη Ρωσία στο πλευρό του.

Τα τύμπανα συνοδεύουν οι φάλαγγες που ξεκίνησαν στο βηματισμό…

βκ

Σημειώσεις

[1] Κοίτα κύριο άρθρο Yeni Şafak 14/5/2020, απαιτούν Δωδεκάνησα, Ανατολική Κρήτη και Θράκη. Έτσι δικαιολογούν τη σύμβαση με το κυβερνών κόμμα της Λιβύης. Δηλαδή ότι είναι υπό κατοχή της Ελλάδας δικά τους εδάφη…

[2] Άρθρον 59 της Συνθήκης της Λωζάννης:

Η Ελλάς αναγνωρίζει την υποχρέωσιν αυτής όπως επανορθώση τας προξενηθείσας εν Ανατολία ζημίας εκ πράξεων του ελληνικού στρατού ή της ελληνικής διοικήσεως αντιθέτων προς τους νόμους του πολέμου.

Εξ άλλου η Τουρκία, λαμβάνουσα υπ’ όψιν την οικονομικήν κατάστασιν της Ελλάδος, ως αύτη προκύπτει εκ της παρατάσεως του πολέμου και των συνεπειών αυτού, παραιτείται οριστικώς πάσης απαιτήσεως κατά της Ελληνικής Κυβερνήσεως περί επανορθώσεων.

[3] 15ο Πρωτόκολλο  της Συνθήκης της Λωζάννης, που υπογράφεται στις 24/7/1923. Για διαπληκτισμούς κοίτα https://www.atam.gov.tr/nutuk/yunanlilardan-istenen-savas-tazminatindan-dolayi-ismet-pasa-ile-hukumet-arasinda-cikan-gorus-ayriligi-ve-gerginlik

[4] Κοίτα άρθ. 8 – 10, 6ο Πρωτόκολλο Συνθήκης Λωζάννης, υπογράφεται στις 30/1/1923.

[5] Στις 10/6/1930 στην Άγκυρα υπογράφεται η Συμφωνία περί “Τρόπου Εφαρμογής εν τη Λωζάννη Υπογραφείσης Συμβάσεως περί Ανταλλαγής Ελληνοτουρκικών Πληθυσμών” (Ν.4793- ΦΕΚ Α’ 226 -3/7/1930).

[6] Κοίτα μηνιαία εφημερίδα “Ο Πολίτης” τεύχ. 626 – 629 (6 – 9 /2019), όπως ιστοσελίδα:

https://www.academia.edu/39340184/%CE%97_%CE%9B%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7_%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%B7_%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF_%CE%9C%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82_%CE%98%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A0%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85_

[7] Κοίτα https://www.ttk.gov.tr/basindattk/mavi-savasta-kibris-dugumunu-ankara-sam-temasi-cozer/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ποιός Έλληνας περίμενε να υπογράψει -ο αγέρωχος και εξαίρετος διπλωμάτης εκπρόσωπος μας στις διαπραγματεύσεις για την Συνθηκη της Λωζάνης ,πρωθυπουργός μέχρι το 1920 Ελευθέριος Βενιζέλος ,που μας έστειλε για δήθεν ειρηνική κατάληψη της Ιωνίας-το άρθρο 59 αυτής της Συνθήκης αυτής ,με το οποίο ” η Ελλάς αναγνωρίζει την υποχρέωσιν αυτής όπως επανορθώση τας εν Ανατολία ζημίας εκ πράξεων του Ελληνικού στρατού ,,η της Ελληνικής διοικήσεως(Στεργιάδης) αντιθέτων προς τους νόμους του πολέμου ”,ή, να παραχωρήσει ως αποζημίωση προς την Τουρκία την περιοχή ΚΑΡΑΓΑΤΣ προ της Αδριανουπόλεως ,ενώ τα σύνορα είχαν ορισθεί με τον ρου του ποταμού Έβρου;;;.
    Είναι αυτή η περιοχή του Κάραγατς,-απέναντι από τις Καστανιές – την οποίαν χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο οι 50.000 χιλιάδες προσφυγομετανάστες τον Φεβρουάριο -Μάρτιο εφέτος ,για να ”καταλάβουν” τον Έβρο και την Ευρώπη.
    Συτό το χερσαίο τμήμα των Ελληνοτουρκιών συνόρων έκανε το ελληνικό κράτος από το 2005 το κανάλι ,που ήθελαν και θέλουν να καταργήσουν οι διεθνιστές-και όχι μόνο- συνέλληνες,ενώ το προασπίζονται οι κατ’αυτούς Ελληναράδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα