Τα “παραμύθια” του Ερντογάν για τον Νετανιάχου και τον αλ Σίσι: Πρέπει να αλλάξει για να έχει ελπίδες…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Ανατολού έφτασε στο σημείο να παραποιήσει τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, τις οποίες έκανε προχθές στη Λευκωσία…

Και παραποίησε τις δηλώσεις για να ισχυριστεί ότι το Εβραϊκό Κράτος είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Τουρκία στα θέματα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Προηγήθηκαν τα δημοσιεύματα και ακολούθως σχετικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα βελτιωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ. Επρόκειτο για ψευδή δημοσιεύματα, όπως αποδείχθηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Πως θα βελτιωθούν οι σχέσεις με το Εβραϊκό Κράτος όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να χρηματοδοτεί την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς; Και είναι μόνο αυτό; Θα συνεχίσει τον …«αγώνα», λέει, για να γίνει η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Και άλλα πολλά, που οι αναγνώστες μας γνωρίζουν…

Ακολούθησε το νέο παραμύθι για τη βελτίωση των σχέσεων της κατοχικής δύναμης με την Αίγυπτο. Έφτασαν στο σημείο να ονειρευτούν και οριοθέτηση ΑΟΖ. Ποιας ΑΟΖ; Μπορεί να αναγκάστηκε η Ελλάδα να υποχωρήσει κατά τις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, καθώς μερικές φορές ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αλλά -κατά τη γνώμη μου- το σενάριο τουρκο-αιγυπτιακής ΑΟΖ ΔΕΝ παίζει…

Όχι επειδή οι σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο είναι ανύπαρκτες και θανάσιμα εχθρικές. Αλλά, για να επιτευχθεί έστω και η παραμικρή προσέγγιση της Άγκυρας με το Κάιρο πρέπει να υποχωρήσει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκτός των πολλών άλλων, ηγείται των προσπαθειών να ανατραπεί ο πρόεδρος της Αιγύπτου, αλ Σίσι. Όλοι αυτοί, στην Αθήνα και τη Λευκωσία, που χαίρονται διαβάζοντας τις ψεύτικες ειδήσεις που εκπορεύονται από την Τουρκία, δεν έχουν κουκούτσι μυαλό; Για να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με το Κάιρο, πρέπει να φύγει ο ένας εκ των δύο. Ή ο Ερντογάν ή ο αλ Σίσι…

Αλλά, ακόμα και αν ξεκινήσει η όποια προσέγγιση, η Ελλάδα, ακόμα και η μικρή Κύπρος, έχουν ρόλο. Όπως και το Ισραήλ που βάζει και πολλά λεφτά για να υλοποιηθούν οι νέοι ενεργειακοί σχεδιασμοί…

Γι’ αυτό, πρέπει να σταματήσει η υιοθέτηση -από τους δημοσιογράφους στην Αθήνα και τη Λευκωσία- των ψεύτικων ειδήσεων που εκπορεύονται από την Τουρκία.

Οπωσδήποτε, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσάρεστη σχέση εσχάτως, καθώς περιμένει το τηλεφώνημα του προέδρου Τζο Μπιάντεν, και αυτό δεν έρχεται. Αντιμετωπίζει και άλλα σοβαρά πολιτικά και διπλωματικά προβλήματα -μερικά είναι και «άλυτα».

Γι’ αυτό να μην πέσουμε από τα σύννεφα εάν από «πολέμαρχος» μεταμορφωθεί στον μεγαλύτερο υπερασπιστή της ειρήνης για να αλλάξει την αρνητική ατζέντα. Ψέματα, θα λέει, όπως πάντα. Θα είναι μία απλή μεταμόρφωση. Μόνο που δεν γίνεται πιστευτός. Απαιτούνται πράξεις.

  • Αυτό, όμως, που μετρά περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, είναι ότι οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου έχουν προχωρήσει σε σοβαρές συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα, που δεν χωράνε κράτη όπως το τουρκικό. Επειδή είναι έντονα προκλητικό και επιθετικό για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.
  • Ο Ερντογάν πρέπει να αλλάξει. Και λόγω του χαρακτήρα του, αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Είναι εγκλωβισμένος σε ένα παραμύθι ότι «όλα είναι δικά μας στη Μεσόγειο και μας τα έκλεψαν». Βεβαίως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Εδώεδώ και εδώ έχουμε δημοσιεύσει πολλά κείμενα για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, που αξίζουν το κόπο να διαβαστούν. Είναι καλό ο καθένας μας να καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα στη βάση σοβαρής και αληθινής πληροφόρησης.

Στη Hellas Journal παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην Ουάσιγκτον, που αφορούν την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο μας. Παρακολουθούμε και καταγράφουμε. Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν επιτρέπονται εκπτώσεις από τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Είναι σημαντικό επίσης, η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, να υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο χωρίς αναγκαστικά να στηρίζει όλες τις αποφάσεις τους. Και ένα παράδειγμα είναι η «λύση» της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Είναι λύση που οδηγεί στη διχοτόμηση, την οποία εισήγαγε και επέβαλε ο Χένρι Κίσιγκερ. Είναι λύση φιλοτουρκική και ρατσιστική…

Τα “παραμύθια” του Ερντογάν για τον Νετανιάχου και τον αλ Σίσι: Πρέπει να αλλάξει για να έχει ελπίδες…

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα