Τα νύχια της Ιστορίας και όσα χάσαμε στο Σχέδιο Ανάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
  Τα νύχια της Ιστορίας και όσα χάσαμε στο Σχέδιο Ανάν
  Ανδρέας Παράσχος   «Κοίτα να κόβεις  κάθε τόσο τα νύχια της Ιστορίας, επειδή έτσι και μεγαλώσουν θα πνίξουν κι εσένα και την αλήθεια», έγραψε ο Ελύτης. Κι επειδή στον τόπο μας τους ποιητές τους  επικαλούμαστε μόνο όταν βολεύει, θα επιχειρήσω σήμερα «να κόψω τα νύχια της Ιστορίας», για να δούμε, τι χάσαμε από το «Όχι» του Τάσσου Παπαδόπουλου, που στις 7 Απριλίου συμπλήρωσε 17 ολόκληρα χρόνια και όσο η «ηρωικότητα» του μπαίνει στο ζύγι μαζί με τις απώλειες δεν αντέχει στη βάσανο της ιστορίας.

Όπως και το βαρύγδουπο «Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω Κοινότητα, χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα», που διακήρυξε με μάτια δακρυσμένα καλώντας τους Ελληνοκύπριους να απορρίψουν το σχέδιο Ανάν, δεν αντέχει διεθνώς συγκρινόμενο με ένα έγκλημα όπως η κλοπή των δισεκατομμυρίων του σέρβικου λαού σε σύμπραξη με τον εγκληματία Μιλόσεβιτς.

Στους ανέξοδους επικήδειους και στις διθυραμβικές αναλύσεις όσων δεν μετρούν τις ανθρώπινες απώλειες, τις χαμένες περιουσίες και  το κάλλος του βόρειου κατεχόμενου τμήματος του νησιού μας, το «Όχι» μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο με πολιτική αφέλεια αν δούμε τι θα είχαμε σήμερα με το «Ναι», στη βάση του Σχεδίου Ανάν και του ημερολογίου που το διέπει; Θα είχαμε Βαρώσι και Κόκκινα, κατεχόμενα τμήματα Αθηένου, Μάμμαρι, Πύλας και των Τρούλλων. Θα είχαμε, Άγιο Νικόλαο, Πετροφάνι, Σελέμανι, Βαρίσεια, Άχνα, Πέτρα, Άγιο Γεώργιο Λεύκας, Γαληνή, Λουτρό, Πυρόι και Τύμπου, εξ αρχής.

Από 1η Μαΐου 2006, θα άρχιζε η επιστροφή Αχερίτου, Αμμαδιών, Αυλώνας, Καλοψίδας, Κοντέας, Λιμνήτη, Λύσης, Μακράσυκας και Ξερόβουνου.  Από την 1η Οκτωβρίου 2006, θα επέστρεφαν οι κάτοικοι Γερόλακκου, Κάτω και Πάνω Ζώδιας, Μιας Μηλιάς και του βορειοδυτικού τμήματος των Βαρωσίων. Από την πρωτοχρονιά του 2007, θα επέστρεφαν οι κάτοικοι Μόρφου και των χωριών, Αγία Μαρίνα, Άγιος Ερμόλαος,  Άγιος Βασίλειος, Αγριδάκι, Αργάκι, Άσσια, Ασώματος, Βατυλή, Φιλιά, Γαϊδουράς, Καλό Χωριό, Καραβοστάσι, Καρπάσια, Κατωκοπιά, Κοντεμένος, Κορμακίτης, Κυρά, Λάρνακας Λαπήθου, Μύρτου, Νικήτας, Πεντάγυα, Ποταμός του Κάμπου, Πραστειό Μόρφου, Πραστειό Αμμοχώστου, Πυργά, Σύσκλυπος και Σκυλλούρα. Επίσης οι Καρπασίτες και οι απόγονοί τους θα επέστρεφαν υπό καθεστώς αυτονομίας και ανακτώντας όλες τις περιουσίες τους. Ακόμα μέχρι τον Οκτώβριο του 2006, θα είχαν φύγει 34,000 Τούρκοι στρατιώτες… και θα αναλάμβαναν τα αγήματα, με 900 στρατιώτες εξ Ελλάδος και 600 εκ Τουρκίας που θα έφευγαν εντελώς το 2019.

Πόσο γρήγορα στα αλήθεια φεύγει ο καιρός και πόσο αγόγγυστα χάνονται, πόλεις, χωριά, περιουσίες και κυρίως άνθρωποι, με την απόρριψη σχεδίων που χαρακτηρίζονται απαράδεκτα από συντεταγμένα συμφέροντα που εδώ και δεκαετίες επικαλούνται «τη σοφία και την ωριμότητα του κυπριακού ελληνισμού» για να νέμονται την εξουσία, κτίζοντας για πάρτι τους ολόκληρες περιουσίες ανέλεγκτα και χωρίς κανείς να μπορεί να τους αγγίξει. Θυμίζω ότι μετά το σκάνδαλο Μιλόσεβιτς ακολούθησε εκείνο του χρηματιστηρίου που αφαίμαξε την εύπορη μεσαία τάξη.

Ύστερα ήταν το ξέπλυμα που μας έκαμε ως Κύπρο και κινηματογραφικό σουξέ (Laundromat), και το παιγνίδι των golden boys με την υψηλή εποπτεία πολιτικών και τις διασυνδέσεις με ολιγαρχικά ρωσο-ουκρανικά δισεκατομμύρια που βρίσκανε απάνεμο λιμάνι στις κυπριακές τράπεζες. Μετά ήρθε το Κούρεμα και οι εξαγωγές χρήματος στην κλειστή περίοδο ακόμα και συγγενών των Προέδρου της Δημοκρατίας. Και ως grand finale είχαμε την μπίζνες των «χρυσών διαβατηρίων», με τα 10 δισ. που ακόμα συνεχίζεται…αν και υπάρχει ερευνητική επιτροπή επί τω έργω!

Γιατί λοιπόν να ήθελαν να λυθεί το Κυπριακό; Όσο για το πρόσωπο της παρούσας συγκυρίας, τον Τάσσο, τον συναντάμε στις 6.7.2005 να δηλώνει: «Πιστεύουμε ότι το Σχέδιο Ανάν μπορεί να παράσχει τη βάση για ένα νέο γύρο συνομιλιών, αφού θα έχει πρώτα βελτιωθεί και τροποποιηθεί ουσιαστικά». Στις 13.11.2005, ο διευθυντής του διπλωματικού του Γραφείου Τάσος Τζιωνής, δηλώνει στον «Φ»: «Τι θα σήμαινε η θέση ότι αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση; Αν σημαίνει πως θα καθίσουμε στο τραπέζι με την άλλη πλευρά για να διεξέλθουμε το κείμενο του Σχεδίου και όπου γίνει κατορθωτό να συμφωνήσουμε σε αλλαγές, τότε θα είναι αδύνατο να μην παγιδευτούμε. Πρώτα απ’ όλα, με το να δεχθούμε κάτι τέτοιο, θα προκαλέσουμε την εντύπωση στη διεθνή κοινότητα ότι το πρόβλημά μας με το Σχέδιο Ανάν δεν είναι σοβαρό και, συνεπώς, κακώς το είχαμε απορρίψει και, άρα, θα αναμένουν από εμάς λίγες και μικρές απαιτήσεις».

Την επομένη στο ΔΗΚΟ, ο Τάσσος ακολούθησε τον Τζιωνή: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προοπτική επανέναρξης συνομιλιών και ως εκ τούτου δεν πρέπει να λέγεται δημοσίως τι ακριβώς επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά», όπως περίπου είπε τις προάλλες ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος και προφανώς μιμείται τον Τάσσο. Ο Τάσσος που στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας με όλους τους εμπλεκομένους στο Κυπριακό παρόντες, όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκε αλλά σηκώθηκε κι έφυγε για να λάβει μέρος σε σύνοδο της Ε.Ε. ως ηγέτης υπό ένταξη χώρας. Από δίπλα ο Χριστόφιας του «ήπιου όχι», διακήρυττε ότι θα το επαναδιαπραγματευόταν ο Τάσσος το Ανάν και θα το τσιμέντωνε!

Έξι μήνες μετά το δημοψήφισμα, τον Χριστόφια τον έβγαλε από την αυταπάτη του ο  ίδιος ο Τάσσος, όταν στη Φινλανδία (11.10.2004), μιλώντας στην εκδήλωση της οργάνωσης «Παασικιβί», είπε ότι «η παρούσα κατάσταση είναι η δεύτερη καλύτερη λύση για όλους μας». Μετά από παρέλευση 17 ετών, με τον Νίκο Αναστασιάδη να ομώνει σε λύση δύο κρατών, η Ιστορία έβγαλε νύχια που πάνε να πνίξουν την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν έχω πλέον αμφιβολία ότι το κράτος που παρέλαβε ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα παραδοθεί στα παιδιά μας σαν κοινότητα από τον Νίκο Αναστασιάδη. Διότι το χρήμα πολλοί αγάπησαν την ΚΔ ουδείς…

[email protected]

philenews.com

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι Τούρκοι είναι δόλιοι και πάντα αναξιόπιστοι . Οποιος τους εμπιστεύεται είναι επικίνδυνα αφελής και ΑΓΝΟΕΙ την Ιστορία, προσφατη και παλαιότερη, αιώνων! ΔΕΝ επρόκειτο να εφαρμόσουν τις προβλέψεις του κατάπτυστου Σχεδίου Ανάν που τέθηκαν υπέρ των Ελληνοκυπρίων! Θα υπονόμευαν την λειτουργία του νέου Ομοσπονδιακού κράτους όπως έπραξαν με το καθεστώς Ζυρίχης- Λονδίνου μετά το 1960! Αλλωστε έχουν δηλώσει απερίφραστα ότι ανεξάρτητη και κυρίαρχη Κύπρος είναι ασύμβατη με την ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας! Λες και οι Ελληνες της Κύπρου και της Ελλάδος έχουν πρόθεση και δυνατότητα να επιτεθούν ή να απειλήσουν την Τουρκία! Απλά οι τουρκικοί σχεδιασμοί υποκρύπτουν τα μόνιμα σχέδια επέκτασης και ιμπεριαλισμού εναντίον πρωτίστως των Ελλήνων αλλά και όλων των άλλων γειτόνων τους. Δέστε τον χάρτη: Αρμενία, Κουρδιστάν, Συρία, Ιράκ, Αίγυπτος, Ισραήλ, Λιβύη και βέβαια Βαλκάνια! Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω…Καλό Πάσχα!

  2. Ο αείμνηστος Παπαδόπουλος ζήτησε τουλάχιστον κάποιες εγγυήσεις, για το ότι η Τουρκία θα τηρούσε τα συμπεφωνημένα, αλλά ουδείς βρέθηκε να τις δώσει. Θυμούμαι στο MEGA, όταν ο Χατζηνικολάου το ανέφερε στον υποστηρικτή του σχεδίου-πλεκτάνης Κων/νο Μητσοτάκη, εκείνος είπε ότι είναι ντροπή και μόνο που ζήτησε κάτι τέτοιο. “Η Τουρκία είναι μεγάλο και σοβαρό κράτος, το οποίο τηρεί πάντα τις υποσχέσεις του”, είπε ο “Δρακουμέλ”. Και μόνο να δει κανείς ποιοι υποστήριξαν τότε το “σχέδιο”, αρκεί να καταλάβει πού θα οδηγούσε. Το υποστήριξαν στην Ελλάδα όλοι οι εθνομηδενιστές.

    Υπάρχει πλούσια αρθρογραφία με επιχειρήματα και αντεπειχειρήματα, που μπορεί να βρει κανείς εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα