«Ταφόπλακα» για την τουρκική οικονομία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μέγα τραπεζικό σκάνδαλο στην Τουρκία βλέπει το περιοδικό Der Spiegel. Καρά Τεπέ, πανεπιστήμια και η υπόθεση Λιγνάδη στον γερμανικό τύπο.

    
Halkbank Zentrale in Ankara Türkei

Με τίτλο «Η Bad Bank του Ερντογάν» το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL αναφέρεται στην τουρκική τράπεζα Halkbank. Όπως επισημαίνει, «μία δίκη στη Νέα Υόρκη καλείται να διαλευκάνει ένα διεθνές πολιτικό και οικονομικό θρίλερ: Συμμετείχε η τουρκική τράπεζα Halkbank στην παράκαμψη κυρώσεων κατά του Ιράν; Στην υπόθεση φαίνεται να έχουν εμπλακεί βαθιά ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ». Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «εάν καταδικαστεί, η Halkbank απειλείται στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή με αποκλεισμό από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift. Μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες δεν θα μπορούσε πλέον να συμμετέχει στις διεθνείς συναλλαγές. Αυτό θα ήταν το τέλος της».

Αλλά η υπόθεση δεν τελειώνει εκεί, αναφέρει το SPIEGEL: «Ηδη σήμερα η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Μία χρεοκοπία της Halkbnak θα μπορούσε να είναι η οριστική ταφόπλακα. Εκατοντάδες χιλιάδες αποταμιευτές στην Τουρκία θα έχαναν τις οικονομίες τους. Η λίρα θα συνέχιζε να διολισθαίνει. Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι για τo τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση από το 2001, όταν μέσα σε μία νύχτα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είχαν οδηγηθεί στην πτώχευση».

Στο εδώλιο γιατί …αυτοπυρπολήθηκε

Δύσκολες οι συνθήκες στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ Δύσκολες οι συνθήκες στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ

Το Spiegel Online αναφέρεται στην τραγική ιστορία μίας γυναίκας από το Αφγανιστάν στον προσφυγικό καταυλισμό Καρά Τεπέ της Λέσβου. Η γυναίκα είναι έγκυος, στην απελπισία της επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί και τώρα καλείται να απολογηθεί στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην ίδια και στην οικογένειά της έχει δοθεί καθεστώς διεθνούς προστασίας, αλλά η γυναίκα «θέλησε να αυτοκτονήσει όταν της είπαν ότι δεν μπορεί να μεταβεί στη Γερμανία πριν γεννηθεί το παιδί της. Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL η γυναίκα από το Αφγανιστάν είπε στην εισαγγελία ότι προτιμούσε να πεθάνει παρά να φέρει στον κόσμο ένα παιδί σε αυτόν τον καταυλισμό. Οι συνθήκες υγιεινής είναι κάκιστες, παντού έχει σκουπίδια και κάνει πολύ κρύο. Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι υπήρξε παρανόηση και η γυναίκα μάλλον νόμιζε ότι δεν θα της επιτρεπόταν να φύγει από την Ελλάδα, ούτε μετά τη γέννηση του παιδιού».

Στο Spiegel Online μίλησε η Τερέζα Βολακάκη, δικηγόρος της εγκυμονούσας Αφγανής, λέγοντας ότι η υπόθεση «δείχνει για μία ακόμη φορά πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει μία πολιτική εκφοβισμού απέναντι στους πρόσφυγες». Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι «μετά την πρώτη ακρόαση η εισαγγελία δεν θέλησε να βάλει στο αρχείο την κατηγορία για εμπρησμό εκ προθέσεως. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ενοχή της κατηγορουμένης, αναφέρεται στη δικογραφία, που έχει περιέλθει στην κατοχή του SPIEGEL. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα. Αντιθέτως, η δικηγόρος Τερέζα Βολακάκη δηλώνει στο SPIEGEL ότι δεν υπάρχει θέμα εμπρησμού στη συγκεκριμένη περίπτωση και σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο δεν τιμωρείται ο αυτοτραυματισμός, ούτε η φθορά ξένης περιουσίας εξ αμελείας».

«Ένστολοι στα πανεπιστήμια»

Στο επίκεντρο και πάλι η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμιαΣτο επίκεντρο και πάλι η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια

Τα κυβερνητικά σχέδια για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια προσελκύουν το ενδιαφέρον της Süddeutsche Zeitung. Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ένστολοι στα πανεπιστήμια» η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει: «Οι τελευταίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας έχουν στόχο τη νέα νομοθεσία, που προβλέπει ότι αστυνομική δύναμη περίπου χιλίων ανδρών θα περιπολεί στα πανεπιστήμια ‘προς αποτροπή αξιόποινων πράξεων’. Επιπλέον προβλέπονται μέτρα ασφαλείας των πανεπιστημίων με μόνιμη παρακολούθηση μέσω βιντεοκάμερας και ελέγχους στην είσοδο. Αδικήματα όπως η αφισορύπανση σε πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν, μελλοντικά, να επιφέρουν βαριές ποινές. Η Αλεξάνδρα Κορωναίου, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, χαρακτηρίζει ‘τερατώδη’ τον νέο νόμο και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί τον απόλυτο έλεγχο των πανεπιστημίων. Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να επενδυθούν χρήματα στο υπό κατάρρευση εκπαιδευτικό σύστημα και όχι στην αστυνόμευση των φοιτητών».

«Καθαρτική λειτουργία» από το ελληνικό #MeToo

Υπό κράτηση ο Δημήτρης ΛιγνάδηςΥπό κράτηση ο Δημήτρης Λιγνάδης

Σε άρθρο με τον λιτό τίτλο «Η υπόθεση Λιγνάδη» η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) κάνει λόγο για μία σεισμική δόνηση με «καθαρτική λειτουργία» που συγκλονίζει την ελληνική κοινή γνώμη. Και εξηγεί: «Από τότε που η Σοφία Μπεκατώρου, τέσσερις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκις στην ιστιοπλοΐα, δημοσιοποίησε τον βιασμό που υπέστη ως νεαρή αθλήτρια από παράγοντα της ομοσπονδίας, όλο και περισσότερα θύματα σεξουαλικής βίας τολμούν να μιλήσουν. Το κύμα του #MeToo ξεδιπλώθηκε με καθυστέρηση και τώρα έφτασε στον χώρο του Πολιτισμού. Γνωστοί θεατράνθρωποι και ηθοποιοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για φραστικές και σωματικές επιθέσεις, που ξεπερνούν τα όρια».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης εστιάζει στους χειρισμούς της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν ζήτησε την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη. Αλλά η συνέχεια ήταν διαφορετική: «Όταν στις 19 Φεβρουαρίου εμφανίστηκε στην τηλεόραση ένα ακόμη θύμα και έκανε λόγο για βιασμό από τον Λιγνάδη, ο οποίος δεν μπορεί να έχει παραγραφεί, η Μενδώνη έσπευσε να συγκαλέσει συνέντευξη τύπου, όπου αποκάλεσε τον επικεφαλής του Κρατικού Θεάτρου ‘επικίνδυνο άνθρωπο’, ο οποίος την ξεγέλασε. Ξαφνικά η υπουργός ισχυριζόταν ότι η ίδια είχε ζητήσει την παραίτησή του και ότι επίκειται ποινική δίωξη εναντίον του Λιγνάδη. Επιπλέον δήλωσε με κάποια μεγαλοστομία ότι ο χώρος του Πολιτισμού στην Ελλάδα χρειάζεται μία ‘κάθαρση’. Μετά από αυτούς τους ελάχιστα πειστικούς χειρισμούς η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση της υπουργού. Αλλά και το ισχυρό σε επιρροή Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών υποστηρίζει πλέον το αίτημα αυτό. Όπως έγινε γνωστό συν τοις άλλοις, το 2019 η Μενδώνη είχε αγνοήσει την προβλεπόμενη προκήρυξη θέσης και, για λόγους ‘δημοσίου συμφέροντος’, όρισε απευθείας τον Λιγνάδη ως επικεφαλής του πιο σημαντικού ελληνικού θεάτρου».

Γιάννης Παπαδημητρίου 

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα