Ταράζει τα νερά η άνοδος Σουλτς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

REUTERS, A.P.

«Πρέπει να σκεφτεί λίγο», είπε ο κ. Σόιμπλε για τον Μάρτιν Σουλτς.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Λάβρος κατά του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς εμφανίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη στο τεύχος του περιοδικού Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα. Η επίθεση ενισχύει την αίσθηση ότι η δυναμική ανόδου των Σοσιαλδημοκρατών, υπό τον Σουλτς, έχει σημάνει συναγερμό στην ηγετική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών.

«Οταν ζητάει από τους οπαδούς του να φωνάξουν “ας ξανακάνουμε την Ευρώπη σπουδαία”, ο Σουλτς αντιγράφει σχεδόν αυτολεξεί τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το ρατσιστικό ύφος που διαποτίζει τον λόγο του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ δεν ανιχνεύεται στην κοσμοπολίτικη κοσμοθεωρία του φανατικού ευρωπαϊστή Σουλτς. Εκεί, όμως, που ο Σουλτς όντως ακολουθεί παράλληλη πορεία με τον Τραμπ είναι στην προσπάθεια να συνδεθεί με τους χαμένους των οικονομικών επιλογών των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, ο Σουλτς «μιλάει άσχημα για τη Γερμανία», με τρόπο που δεν θα έπρεπε να κάνει κανένας υποψήφιος για την καγκελαρία, ιδίως εφόσον, όπως υποστηρίζει ο Σόιμπλε, η Γερμανία και οι Γερμανοί τα πάνε καλύτερα από ποτέ.

Συναίνεση

Η εργασιακή ανασφάλεια, ο περιορισμός της οικονομικής ευχέρειας, αλλά και των ανοικτών προοπτικών τροφοδοτούν, σε μεγάλο βαθμό, το ρεύμα αμφισβήτησης της κεντρικής πολιτικής σκηνής, που, αναμεμειγμένο με γενναίες δόσεις ρατσισμού, έχει συντελέσει στην άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού της AfD.

Ζητώντας, ουσιαστικά, από τον Σουλτς να μην αναφέρεται στα φαινόμενα αυτά, ο Σόιμπλε επιζητεί τη συνέχιση της σοσιαλδημοκρατικής συναίνεσης, με το SPD πάντα στον ρόλο του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου.

Ο Σουλτς είναι, όπως δείχνει η έως τώρα πορεία του, πρόθυμος να προσφέρει αυτήν τη συναίνεση, αφού όμως πρώτα ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση, αποσπώντας τον μέγιστο αριθμό ψήφων.

Ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Σουλτς ήταν ο ενορχηστρωτής του «μεγάλου συνασπισμού» ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς, που συνεργαζόταν για την επίτευξη πλειοψηφιών στο Ευρωκοινοβούλιο. «Ο κύριος Σουλτς δεν είναι κάποιο αουτσάιντερ, δεν κατέβηκε από τα βουνά», είπε ο Σόιμπλε. «Ηταν επί δεκαετίες ευρωβουλευτής και εντέλει πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Αν αυτό δεν είναι κατεστημένο, τι είναι κατεστημένο;» διερωτήθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Οι Χριστιανοδημοκράτες τελούν εν αναμονή νέων δημοσκοπήσεων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν το ρεύμα ανόδου των Σοσιαλδημοκρατών, υπό τον Σουλτς, παγιώνεται ή αν επρόκειτο για «φούσκα ενθουσιασμού», συνδεδεμένη με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, η οποία είναι προορισμένη να ξεφουσκώσει. Παρά τις διαφωνίες, οι δύο εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν εύκολα στο πρόσωπο του νέου προέδρου της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, η εκλογή του οποίου θα γίνει αύριο.

Μπέμερμαν

Στο μεταξύ, δικαστήριο του Αμβούργου επιβεβαίωσε χθες την απόφαση απαγόρευσης του σατιρικού ποιήματος του κωμικού Γιαν Μπέμερμαν, με θέμα τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. «Η σάτιρα που προστατεύεται με βάση την καλλιτεχνική ελευθερία μπορεί να απαγορευθεί όταν θίγει τον πυρήνα της προσωπικής ελευθερίας», ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου. Το περασμένο Μάρτιο, ο Μπέμερμαν είχε απαγγείλει ποίημα γεμάτο ακραίες προσβολές προς τον Ερντογάν, προκειμένου να του δείξει ότι οι δημοσιογράφοι τους οποίους είχε νωρίτερα μηνύσει για προσβολή ήταν στην πραγματικότητα πολύ ήπιοι μαζί του.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα