Τέλος η εκεχειρία στην Ιντλίμπ- Αεροπορικοί βομβαρδισμοί από την Ρωσία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Τους πρώτους βομβαρδισμούς από αέρος, ύστερα από τρεις μήνες, στην περιοχή Ιντλίμπ στη ΒΔ Συρία, πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης ρωσικά αεροσκάφη, πλήττοντας θέσεις ανταρτών στο τελευταίο προπύργιό τους στα βόρεια της χώρας.

Οι από αέρος βομβαρδισμοί, καθώς και τα πυρά πυροβολικού των τελευταίων ημερών εναντίον ανταρτικών θέσεων, υποχρέωσαν εκατοντάδες κατοίκους της επαρχίας Ιντλίμπ να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλείς περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών των υποστηριζόμενων από την Αγκυρα ανταρτικών δυνάμεων. Τα πλήγματα στο Ιντλίμπ και στη γύρω περιοχή σηματοδοτούν τη λήξη της εκεχειρίας, που συμφωνήθηκε μεταξύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών με τη διαμεσολάβηση Τουρκίας και Ρωσίας στις αρχές Μαρτίου.

Η εκεχειρία είχε δώσει τέλος σε τρεις μήνες αδιάκοπων βομβαρδισμών και επιχειρήσεων επίγειων στρατιωτικών δυνάμεων, που προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, κυρίως αμάχων, και τη φυγή ενός εκατομμυρίου προσφύγων με προορισμό τα τουρκικά σύνορα. Ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία και το καθεστώς της Δαμασκού απέστειλαν σημαντικές στρατιωτικές ενισχύσεις στη ΒΔ Συρία, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες είχαν καταγραφεί πολλές παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Η αντικαθεστωτική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, με έδρα το Λονδίνο, ανέφερε χθες ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες στα νότια της επαρχίας Ιντλίμπ το βράδυ της Τρίτης και τα ξημερώματα της Τετάρτης, χωρίς όμως να ανακοινώσει εάν υπήρξαν θύματα από τους βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με τον αντικαθεστωτικό ακτιβιστή Ταχέρ αλ Ομάρ, ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πυραύλους, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές σε ορεινή περιοχή στα σύνορα της επαρχίας Ιντλίμπ με εκείνη της Λαττάκειας.

Το πρωί της Τρίτης, την 14η κοινή τους περιπολία πραγματοποίησαν στρατιώτες της Τουρκίας και της Ρωσίας σε στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας. «Σύμφωνα με το υπάρχον πρωτόκολλο, ολοκληρώθηκε η 14η κοινή περιπολία Τουρκίας – Ρωσίας στον αυτοκινητόδρομο Μ-4 του Ιντλίμπ, με τη συμμετοχή χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter το τουρκικό υπουργείο. Ο αυτοκινητόδρομος Μ-4, που συνδέει τη Λαττάκεια με το Ιντλίμπ, το Χαλέπι και την αλ Χασάκα στα σύνορα με το Ιράκ, βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. νότια από τα τουρκικά σύνορα. Η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για εκεχειρία προβλέπει την πραγματοποίηση κοινών περιπολιών, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, στον Μ-4.

Via Diplomacy

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα