Τέλη του 2020 οι γεωτρήσεις Total – ENI

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ελληνικό F-16 συνοδεύει αμερικανικό B-52 στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε λόγους οι οποίοι συνδέονται με τον προγραμματισμό της κοινοπραξίας Total – ENI αποδίδουν καλά πληροφορημένες κυπριακές πηγές την εκτέλεση των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 7 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΑΟΖ) σε εύθετο χρόνο. Βάσει αυτού του χρονοδιαγράμματος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι οι γεωτρήσεις της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας θα πραγματοποιηθούν στο οικόπεδο 7 στα τέλη του 2020, ακόμη και στις αρχές του 2021. Προτού η Total – ENI φθάσει στο οικόπεδο 7, θα έχει προχωρήσει σε γεωτρητικές δραστηριότητες στο οικόπεδο 6 και 8, για τα οποία υπάρχουν ήδη κάποια ερευνητικά δεδομένα. Προτού πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες σεισμικές και άλλες έρευνες από τη γαλλοϊταλική κοινοπραξία. Νωρίτερα, ανώτατες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν (Sigmalive Κύπρου) ότι «η κοινοπραξία θα ξεκινήσει τις νέες της έρευνες από το σημείο ή τα σημεία που κρίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες σε αυτό το χρονικό σημείο να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι οι εταιρείες δεν ανακοινώνουν εκ των προτέρων τους στόχους τους.

Ευλόγως, η αποκάλυψη των προθέσεων της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας από την «Καθημερινή Κύπρου», παρότι γνωστή στη Λευκωσία, προκάλεσε σειρά ερωτημάτων, καθώς, όπως είναι γνωστό, το οικόπεδο 7 αμφισβητείται ευθέως από την Τουρκία. Τις τελευταίες εβδομάδες το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» παραμένει στο οικόπεδο 7, συνοδευόμενο, μάλιστα, μόνιμα από κάποιο τουρκικό πολεμικό πλοίο. Παρά το γεγονός ότι δεν πραγματοποιεί γεωτρήσεις, λόγω σειράς προβλημάτων, είναι σαφές πως εκτελεί ενός τύπου επιχείρηση προβολής της τουρκικής ισχύος εντός των κυπριακών υδάτων. Εως τώρα την τουρκική παραβατικότητα έχουν καταδικάσει οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., περιλαμβανομένης, βεβαίως, της Γαλλίας, ωστόσο λίγα πρακτικά βήματα έχουν γίνει ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση. Αντιθέτως, καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, η Αγκυρα εξακολουθεί να δεσμεύει περιοχές από τα νότια του Καστελλόριζου, έως τα δυτικά της Πάφου, για διεξαγωγή διαφόρων ειδών ασκήσεων.

Η Τουρκία από την πλευρά της εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στον ενεργειακό σχεδιασμό της. Χθες ανακοινώθηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ότι το 2020 θα πραγματοποιηθούν πέντε γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε περιοχές που περιλαμβάνουν και τμήματα των υδάτων της κατεχόμενης Κύπρου.

Με βάση την απόφαση που υπέγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον τομέα της ενέργειας θα γίνουν το 2020 δημόσιες επενδύσεις ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ (13,86 δισ. τουρκικές λίρες). Περισσότερες δημόσιες επενδύσεις στην Τουρκία θα πραγματοποιηθούν σε σχέση με την ενέργεια μόνο στον τομέα των συγκοινωνιών. Στις ίδιες ανακοινώσεις αναφέρεται, επίσης, ότι ο στόχος της Αγκυρας είναι ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακούγιου να λειτουργήσει το 2023 και οι υπόλοιποι δύο μέχρι το τέλος του 2026. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε χθες ότι η κυβέρνησή του δεν σκοπεύει να αποκλείσει κανέναν από την ενεργειακή συνεργασία σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα