Σύνθετη ονομασία με σλαβική υφή στα σενάρια για την ΠΓΔΜ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σάββατο 06 Ιανουαρίου 2018

Εβδομάδα εξελίξεων για το Σκοπιανό αναμένεται να είναι η εβδομάδα μετά τα Θεοφάνεια, καθώς εντείνεται η κινητικότητα γύρω από το μείζον αυτό ζήτημα που παραμένει άλυτο εδώ και 25 χρόνια.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που επικαλείται το skai.gr, η ελληνική πλευρά φαίνεται να βλέπει θετικά λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει μεν τον όρο «Μακεδονία» αλλά με σλαβική υφή, και θα περιέχει και κάποιον προσδιορισμό.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, που επικαλείται, το ίδιο μέσον, η ελληνική πλευρά είναι θετικά διακείμενη προς το πιθανό όνομα «Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια», που σημαίνει Μακεδονία του Βαρδάρη, και «Νόβα Ματσεντόνιγια», που σημαίνει Νέα Μακεδονία.

Ο όρος Βαρντάρσκα ταιριάζει με την ονομασία που είχε η περιοχή ανάμεσα στο 1929 και το 1941, όταν ήταν επαρχία του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας. Κατά την εποχή Τίτο η περιοχή αποκαλούνταν Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Real News», ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται, μέσα στις επόμενες ημέρες, να θέσει επί τάπητος στους διαπραγματευτές των δύο χωρών τρεις εναλλακτικές προτάσεις για τη νέα ονομασία των Σκοπίων.

Οι τρεις αυτές προτάσεις είναι οι εξής:

«Βόρεια Μακεδονία»
«Άνω Μακεδονία» και
«Nova Macedonia»

Όπως αναφέρει, εξάλλου, σε σχετικό δημοσίευμά του το «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Νίμιτς αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του στα εμπλεκόμενα μέρη στις 19 Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στα επικρατέστερα σενάρια για το ονοματολογικό φαίνεται πως «παίζει» έντονα στο παρασκήνιο μια παραλλαγή του όρου «Nova Macedonia» προκειμένου να διαφανεί αν θα μπορούσε να πέσει, ως «συμβιβαστική λύση».

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν αποκλείει να υπάρξει συμφωνία έως τη σύνοδο του NATO

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία έως τη σύνοδο του NATO, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, επισημαίνοντας πως η σκοπιανή κυβέρνηση έχει αποποιηθεί διάφορες ακραίες και αλυτρωτικές τοποθετήσεις των προκατόχων της.

Ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε να δεσμευθεί εάν θα συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε να επιτευχθεί διακομματική γραμμή για το ονοματολογικό, με δεδομένες και τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.

«Είναι πολύ νωρίς να ορίσουμε βήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Μετατοπίζοντας το βάρος προς την αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως όλες οι παρατάξεις πρέπει να επιδείξουν υπεύθυνη στάση, με δεδομένη τη σοβαρότητα του ζητήματος. Αφήνοντας εμμέσως αιχμές για τη Νέα Δημοκρατία, προσέθεσε ότι πρέπει να αποφευχθούν παλιές μικροπολιτικές λογικές που έβλαψαν τη χώρα.

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις

Στο μεταξύ την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα και στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

liberal.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα