Σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Κόσοβο και το Ισραήλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

  Το Κόσοβο και το Ισραήλ υπέγραψαν σήμερα πρωτόκολλο σύναψης διπλωματικών σχέσεων, υλοποιώντας έτσι έναν όρο της συμφωνίας Βελιγραδίου – Πρίστινας που επετεύχθη το περασμένο Σεπτέμβριο στην Ουάσινγκτον.

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2020 ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσις, και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αβντουλάχ Χότι, με την διαμεσολάβηση της κυβέρνησης Τραμπ, υπέγραψαν στον Λευκό Οίκο συμφωνία οικονομικής συνεργασίας. Ένα από τα άρθρα της συμφωνίας αυτής προέβλεπε την αμοιβαία αναγνώριση Κοσόβου και Ισραήλ, την σύναψη διπλωματικών σχέσεων, όπως και την κήρυξη από την Πρίστινα της Χεσμπολάχ ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Η Σερβία, από την άλλη, δεσμεύτηκε ότι σε χρονικό διάστημα ενός έτους θα μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου σύναψης διπλωματικών σχέσεων πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Από την πλευρά του Ισραήλ, την συμφωνία υπέγραψε ο ΥΠΕΞ Γκαμπριέλ Ασκενάζι και από το Κόσοβο η ομόλογός του, Μελίζα Χαραντινάι-Στούμπλα.

Οι δύο υπουργοί απέδωσαν ιστορική σημασία στην σύναψη διπλωματικών σχέσεων, ενώ ο Γκαμπριέλ Ασκενάζι επισήμανε το γεγονός ότι το Κόσοβο θα είναι η πρώτη χώρα με πλειοψηφικό μουσουλμανικό πληθυσμό που θα λειτουργήσει την πρεσβεία του στην Ιερουσαλήμ. Στην τελετή υπογραφής παρέστη και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αβντουλάχ Χότι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.sigmalive.com/news/international/733413/synapsi-diplomatikon-sxeseon-anamesa-sto-kosovo-kai-to-israil

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα