Σύγκρουση στη Βουλή για τροπολογία για τον Εθνικό Συντονιστή του Μεταναστευτικού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη σύσταση θέσης Εθνικού Συντονιστή Διαχείρισης του Μεταναστευτικού.

Η συγκεκριμένη τροπολογία η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι τη θέση καταλαμβάνει ο Αλκιβιάδης Στεφανής, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βούτσης: Η κυβέρνηση δημιουργεί επιπλέον δομή για τη φύλαξη συνόρων
Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε απαράδεκτη την εισαγωγή της τροπολογίας και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει άμεσα. Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι η διάταξη είναι περίπου φωτογραφική ενώ ξεκαθάρισε ότι η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά τον κ. Στεφανή αλλά τη δημιουργία επιπλέον δομής «πέραν των επιτελείων φύλαξης των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της χώρας».

Βελόπουλος: Δημιουργείτε στρατό μέσα στον στρατό
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι, όπως είπε, προβλέπονται απευθείας αναθέσεις. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί «ένα στρατό μέσα στον στρατό»! «Σας ακυρώνουν κ. Παναγιωτόπουλε, τι φτιάχνετε; Στρατό μες το στρατό;», αναρωτήθηκε σχετικά ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης», ενώ κατήγγειλε ότι ο Ελληνικός στρατός αγοράζει ελαστικά από την Τουρκία.

Άμεση αντίδραση της κυβέρνησης
Άμεση ήταν η απάντηση του Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Βελόπουλο για την φράση του «θα τρώνε με χρυσά κουτάλια» για τις απευθείας αναθέσεις. «Δεν μπορεί στα παιδιά αυτά μπροστά να λέμε τέτοια (σ.σ. μαθητές βρισκόντουσαν εκείνη την ώρα στη Βουλή) Εκνευρίστηκα!», είπε χαρακτηριστικά με τον Κυριάκο Βελόπουλο να αναδιπλώνεται υποστηρίζοντας δεν είπε ότι ο κ. Στεφάνης θα φάει με χρυσά κουτάλια αλλά «κάποιοι φίλοι σας».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναρωτήθηκε: «Από που κι ως που η θέσπιση εθνικού συντονιστή και ενιαίου φορέα επιτήρησης συνόρων συνιστούν στρατό μέσα σε στρατό που εγώ πρέπει να σηκωθώ να φύγω; Αυτό καταλάβατε;» σημείωσε και εξήγησε ότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι το ΥΠΕΘΑ αναλαμβάνει επιπλέον βάρος για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων αλλά και την εσωτερική ασφάλεια. «Θα δείτε σε λίγο διάστημα από σήμερα πόσο καλύτερη επίδοση θα έχουμε στα σύνορα», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Τι προβλέπει η τροπολογία
Σύμφωνα με την ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή συνίσταται Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝ.Φ.Ε.Σ.), που υπάγεται στον Εθνικό Συντονιστή και έχει ως αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελληνικής Επικράτειας. Ο ΕΝ.Φ.Ε.Σ. διοικείται από Ειδικό Επιτελείο, στο οποίο υπάγονται Επιχειρησιακές Διοικήσεις Συνόρων. Για τη στελέχωση του ΕΝΦΕΣ μπορεί να αποσπάται, με κοινή απόφαση του οικείου υπουργού και του Εθνικού Συντονιστή, πολιτικό και ένστολο προσωπικό των μνημονευόμενων υπουργείων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Με όμοια απόφαση, διατίθενται από τα αρμόδια υπουργεία στον ΕΝ.Φ.Ε.Σ. επανδρωμένα ή μη, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα, προς εκπλήρωση του σκοπού του.

Παράλληλα, με την ίδια ρύθμιση προβλέπονται τα εξής σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης:

α. Μέχρι τις 30-6-2020, το Δημόσιο και λοιποί αρμόδιοι φορείς προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών και της συνακόλουθης προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, κυρίως στους τομείς της μεταφοράς, διαμονής, σίτισης, καθαριότητας και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών. Όλοι οι φορείς μπορούν, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να συνάπτουν συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών, ιδίως σχετικά με την ίδρυση, κατασκευή, συντήρηση, μετατροπή και λειτουργία των Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών καθώς και των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία για το μεταναστευτικό
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση, ζήτησε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας για το μεταναστευτικό και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για το περιεχόμενό της.

«Η κυβέρνηση επέλεξε να τορπιλίσει για ακόμη μια φορά τη συναίνεση καταθέτοντας αιφνιδιαστικά τροπολογία για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου άμυνας, σε ένα σχέδιο νόμου που εξ αρχής είχαμε τοποθετηθεί θετικά», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζει ότι η τροπολογία προβλέπει τη δημιουργία ενός «υπεραρχηγού».

«Για πρώτη φορά προβλέπεται η συγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό κλπ) σε ένα και μόνο πρόσωπο, το οποίο υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ που σημειώνει ότι με την τροπολογία η κυβέρνηση παραδέχεται ευθέως την πλήρη αποτυχία της να διαχειριστεί το προσφυγικό.

«Στο όνομα του ανθρωπισμού όμως η Κυβέρνηση προβαίνει, χωρίς αναστολές, στην στρατιωτικοποίηση του Κράτους!», σχολιάζει ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία πάραυτα και να επαναφέρει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα και όχημα προς την δημιουργία αυταρχικού και συγκεντρωτικού Κράτους».

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/boyli-ethniko-syntonisti-toy-metanasteytikoy

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΜΗΠΩΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ,-ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ- ΚΑΙ ΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΥΕΥΣΕΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΦΙΛΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ,Η, ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα